Siemenestä taimeksi – miten minä sen teen

Blogitaipaleeni varrella monet ovat kyselleet ohjeita siementen idätykseen lautalla. Tämä tapa on mielestäni verraton ja syitä on monia. Hätähousu näkee onko siemenessä elämää jo sirkkajuuren pilkottaessa valkoisena paljon ennenkuin mitään näkyisi mullan päällä. Toiseksi tapa vähentää mullan kanssa sotkemisen tarvetta. Kolmanneksi vain itäneet siemenet purkitetaan eli ei tarvitse nähdä vaivaa turhaan. Neljänneksi pienessä tilassa saa startattua suuren määrän siemeniä. Ja viidenneksi lautalla idätys vähentää esimerkiksi paprikoilla esiintyvää ”kypäräpäisyyttä” eli sitä, että siemenen kuori jää sirkkalehtien päälle kuin kypäräksi joka sitten hitaasti tappaa alut. Muun muassa näistä ja siitä yksinkertaisesta syystä johtuen, että olen huono multaidätyksissä päädyn kerta toisensa jälkeen idättämään siemeneni lautalla. Ja ilokseni voin kertoa, että kuvasin videon materiaalin jo maanantaina ja nyt torstaina on jo nähtävissä, että 14:stä siemenestä 11 on pullauttanut sirkkajuuren näkyviin. Itämisprosentti on siis melkoisen hyvä.

Ensimmäisestä videostani innostuneena kuvasin toisen aiheena oma idätys/esikasvatusprosessini. Olkaapa hyvät!

2 kommenttia artikkeliin ”Siemenestä taimeksi – miten minä sen teen

  1. Kiva video! Kerran olen kokeillut paprikansiemenillä lauttaidätystä, mutta ei siihen lautalle puolentoista kuukauden aikana kasvanut muuta kuin lopulta home 😀 Siemenissä oli jotain vikaa, kun eivät mullassakaan itäneet. Se oli muuten ainoa kerta, jolloin edes kokeilin kylvölauttaa. Jotenkin meni innostus, kun heti ensimmäinen kerta meni totaalisen pieleen. Tästä videosta sain nyt inspiraation kokeilla lauttaa uudelleen. Paprikat, chilit ja tomaatit ovat jo kasvussa, mutta eikös tuota tekniikkaa voi käyttää muillekin lajeille? Laatikossa olisi joitain vanhoja kesäkukan siemeniä, joille ei ehkä viitsisi tuhlata kallista multaa. Aurinkoista pian alkavaa viikonloppua!

    Tykkää

    • Voi home sentään! 😀Joo ilman muuta voi soveltaa mille tahansa siemenelle. Olen idättänyt jopa orvokin ja petunian siemeniä, mutta niiden siirto multaan on sitten haasteellista kun taimet ovat niin pienet. Mutta hyvin iti nekin. Aurinkoista viikonloppua, Minna! 😊

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s