Vuoden vaihtuminen tuntuu aina jotenkin uudelta alulta. Sinänsä ihan hölmöä, koska voisihan se muutos tapahtua ihan tavallisena helmikuun tiistainakin. Puutarhasuunnitelmien teko tuntuu kuitenkin luonnolliselta tähän aikaan, koska esikasvatettavien taimien siemeniä on hyvä alkaa nyt jo hankkimaan. Mitään mullistavaa eroa viime vuotiseen ei minulla tule olemaan, mutta ehkä näkökulma on vähän muuttunut.
Tämä kirjoitus on taas osa omavaraisuus blogeissa tapahtuvaa yhteiskirjoitussarjaa. Minulle starttaa kolmas vuosi mukana sarjassa ja olen tykännyt siitä kovin. On mukava lukea muiden samoista asioista kiinnostuneiden kirjoituksia ja vaihtaa ajatuksia. Kenties painia samojen ongelmienkin kanssa. Kirjoitussarjassa julkaistaan uusi postaus aina kunkin kuun ensimmäisenä maanantaina ja linkit muiden kirjoituksiin löytyvät tämän jutun perästä. Sarjaa vetää ja aiheita ideoi Tsajut-blogin Satu ja Korkealan Heikki. Osallistuessani näihin kirjoituksiin tunnen edelleen pientä huijarisyndroomaa kun oma tekemiseni on niin pientä, viljelyä siirtolapuutarhamökin tiluksilla. Pienikin ponnistus on tässä asiassa kuitenkin mielestäni arvokasta, koska omalta tontilta saatu ruoka on myös ekoteko.
Omavaraisuus terminä on todella jyrkkä. Omavarainen tuottaa kaiken ruokansa, vaatteensa, sähkönsä ym itse. Minun ponnisteluni ovat kaukana tuosta. Toivon saavani kesän ajan mahdollisimman paljon ruokaa omalta pihalta ja säilöväni sitten parhaan kykyni ja mahdollisuuksieni mukaan jotain talven varallekin. Vuosittain sarjaan on tullut mukaan uusia kirjoittajia ja lukioita ja heille kerrottakoon, että asun siis kerrostalossa lähellä Helsingin keskustaa ja säilömistiloja ei hirveästi ole. Viljelen ja olen mukana tässä porukassa omien rahkeitteni mukaan ja olen kokenut itseni kuitenkin aina oikein tervetulleeksi tähän porukkaan. Tapoja on monia ja tämä on yksi niistä.
Sain viime toukokuussa vauvan ja syksyn mittaan hän on ruvennut tutustumaan kiinteisiin ruokiin soseiden muodossa. Sauvasekoittimeni onkin surautellut erinäisen määrän perunoita ja porkkanoita. Näiden lisäksi olen innostunut vauvan myötä tekemään smoothieita myös itselleni. Erilaiset marjat sopivat pakastimesta suoraan soseutettuna hirmu hyvin smoothieen ja näin niiden ravintoaineetkin säilyvät hyvin. Banaani ja kuivattu luumu tuovat makeutta ja vauvalle on maistunutkin mm. punaherukat tämmöisenä yhdistelmänä. Olen täysin varma, että sellaisenaan ne olisivat aiheuttaneet puistatuksen. Omaan annokseen olen lisännyt välillä myös vihersosetta, jossa on muistaakseni pinaattia, lehtikaalia sekä porkkanan ja punajuuren naatteja. Vihreät vitamiinit uppoavat makean kyljessä kuin huomaamatta. Ajattelinkin, että asettaisin tämän vuoden tavoitteekseni täyttää pakastimen marjoilla ja muilla smoothie-aineksilla.
Laajensin syksyllä viljelyalaa ja sillä pläntillä olisi tarkoitus kasvattaa erilaisia kurpitsoja. Ne kun säilyvät useamman kuukauden huoneenlämmössäkin. Kaikenlaista muutakin on toki suunnitteilla, mutta palataan lajikkeisiin vielä myöhemmin. Olen nimittäin asettanut ihdelleni myös toisen tavoitteen ja se on, että en kylvä mitään ennen helmikuuta tai jopa helmikuun puoliväliä. Viime keväänäkin ainakin yksi tomaatin taimi katkesi mökkimatkalla eikä elpynyt siitä koko kesän aikana satoa tuottamaan. Siemeniäkin minulla on nyt kaikkia haluamani, tilasin jo syyspuolella muutamia. Niissä oli mukana mm semmoinen erikoisuus kuin salaattibasilika. Sitä odotan mielenkiinnolla! Minulla on historiassa ollut ongelmia yrttien kanssa kun niistä tulee todella väkeviä. Tämän salaattibasilikan pitäisi olla miedon makuinen.

Siinäpä se. Jos haluat lukea aiemmat kirjoitukseni aiheesta, löydät ne hakutoiminnolla käyttäen sanaa omavaraisuus.
Hyvää Uutta Vuotta kaikille ja kuulemisiin! Toivoo, Laura eli javis
Vyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2021/
Apilankukka http://www.apilankukka.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-1/
Vyöhyke 2
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/01/meidan-omavaraistelua-omavaraisuus.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/01/omin-voimin.html
Vyöhyke 3
Tsajuthttps://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-1/
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/01/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-1.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/01/vuoden-2021-omavaraisuushaaveet.html
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-1.html
Villakotiranta http://www.villakotiranta.fi/herailya-tulevaan-puutarhavuoteen-omavaraisuus-osa-1-2021/
Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20938
Mikä Itä https://mikaita.fi/2021/01/04/haaveissa-kasvukaus-2021/
Vyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/01/unelmana-omavaraisempi-elama.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=3438
Puutarhapäiväkirja https://puutarhapaivakirjapuutarhapaivakirja.blogspot.com/2021/01/omavaraistelusuunnitelmaa-vuodelle-2021.html
Vyöhyke 5
Puutteela https://puutteela.com/?p=609
Vyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/01/04/suunnitelma-2021/
Mahtavaa, että olet mukana. Olen sitä mieltä, että kaupunkien omavaraistelua pitäisi tuoda enemmän esille ja sen mahdollisuuksia. Monesti keksitään jokin este olet mainio esimerkki ettei esteitä ole.
TykkääTykkää
Kiitos! Tahtotila kun on kohdillaan niin tulostakin syntyy. Ja kun vähän miettii niin löytyy niitä semmoisiakin viljeltäviä joita on mahdollista kerrostalossakin säilöä. Toissa syksynä J:llä oli vähän kestämistä kun olin miehittänyt ruokapöydän alusen 15 kilolla kurpitsoja! 😀 Asuttiin vielä yksiössä eikä muuta tilaa oikein ollut..
TykkääTykkää
Kaupunkiviljelyhän on koko ajan enenevissä määrin nouseva ilmiö!
Lapselle on ihana tehdä ruokia itse kasvatetuista kasviksista.
Mukavaa, että meitä on niin erilaisia bloggaajia mukana tässä ryhmässä. Kaikilla on aina jotain annettavaa toisilleen!
TykkääTykkää
Juu, tässä ratsastetaan trendien aallonharjalla! 😅 Totta kuitenkin on, että esim tällä alueella missä minä asun on jo aika monen kerrostalonkin pihalla kasvulavoja. Suloisesti törröttää lehtikaalit niistä! Myös varsinaisia viljelypalstoja joutuu odottamaan välillä useamman vuodenkin. Eli kiinnostusta on.
TykkääTykkää
Ihanaa kun olet remmissä mukana! On ihan hassua, miten omavaraisuus nähdään joskus melkein kuin uskontona, jossa on olemassa ainoastaan kaikki tai ei mitään ja kuitenkaan ihminen ei ole oikeastaan koskaan ollut täysin omavarainen. Siitä saakka kun laskeuduimme puista alas, on tarvittu muita ja muutakin 😀
Kurpitsa on kyllä niin mainio kasvatettava ja säilytettävä. Meillä on sadon viimeinen kurpitsa edelleen tuvan sivupöydällä ja se on edelleen syömäkelpoinen!
Iloisaa alkanutta vuotta sinne ja onnistuneita urbaaneja satoja omalla palallasi maailmaa 🙂
TykkääTykkää
Kiitos Johanna! Ihmisillä tuntuu yleisesti olevan kova tarve lokerointiin ja usein ne lokerot on kovin kapoisia. 😀 Mutta minä voin omalta osaltani yrittää leventää tätä kyseistä!
TykkääTykkää
Ihana päästä taas seuraamaan teidän viljelyitä. Siirtolapuutarhoissa on jotain lumoavaa ❤
TykkääTykkää
No sanos muuta, tunnelma on kyllä ihan omanlaisensa. Mielenkiinnolla odotan taas tätä kautta. 😊
TykkääTykkää
Minä asun myös Helsingissä, aivan keskustassa. Lämpimässä kellarikomerossa ei voi säilyttää mitään. Mökille on matkaa n 160 km. Kasvatus kahdessa paikassa on vaativaa, pitäisi olla ennustaja ja aavistaa kuivuus ja kosteus. Mutta aina sitä yrittää jotain kasvattaa.
TykkääTykkää
Oi, tuo onkin hankala tilanne! Tuntuu, että ainakin viime kesät olisi saanut joka toinen ilta olla kastelemassa kun vettä ei tullut juuri lainkaan. Toki alueellisia eroja on varmasti ollut tässäkin. Lämpö ja kuivuus on omiaan näivettämään taimet ja varmaan siksikin ainakin minulla jäi esimerkiksi perunat melko pieniksi. Viljelyonnea tulevalle kesälle!
TykkääTykkää
Hei, kiva tutustua konkariin. 🙂 Sinulla on hyvin samankaltaisia ajatuksia kanssani. Jään mielenkiinnolla seurailemaan.
TykkääTykkää
Kantapää on oikein hyvä, mutta harmillisen hidas opettaja! 😉
TykkääTykkää
Tein saman päätöksen, että siementen kylvämisen kanssa olen tänä vuonna kärsivällinen. Pienessä tuvassa taimien keskellä loppuu huumorintaju jossain vaiheessa. Tomaatit ehtivät kasvaa liian isoiksi.
TykkääTykkää
Sanos muuta! Ensiksi on ihanaa paapoa taimia ja viimeistään huhtikuussa menee hermo kun joka nurkka on kasteltavaa purkkia täynnä. 😀
TykkääTykkää
Lasten myötä meilläkin syntyi uusi tarve kasvattaa ruokaa, lapsen allergiat rajoittivat jopa mausteiden käyttöä. Oireita tuli, vaikka tuoteselosteen mukaan ei pitänyt olla mitään kiellettyä. Omat yrtit tulivat siis perunoiden ja porkkanoiden lisäksi puutarhaan ja sittemmin sinne onkin tullut jo kaikkea muutakin.
TykkääTykkää