Vauvan tulon vuoksi tuntuu, että tässä on joutunut kovasti himmailemaan viljelyjen kanssa. Epätietoisuus syntymän ajankohdasta vaikeuttaa suunnittelua ja toisaalta uskon, että siinä on useamman viikon ns. pois pelistä sitten kun se tapahtuu. Mökille kasvihuoneeseen ei oikein viitsi istutella mitään kun sitten pitäisi sitoutua käymään siellä kastelemassa säännöllisesti ja tarvittaessa suojaamaan taimet hallalta. Ja ulkona on vielä sen verran kylmää ja epävakaista ettei sinnekään juuri salaatteja ja pinaatteja kummempaa uskalla laittaa. Toisaalta tämä himmailu on ollut hyväksi, koska taimet on nyt täällä kodin ikkunalaudalla ihan maltillisen kokoisia. Kaksi tomaattia on isohkoja rötkäleitä, mutta muut on ihan inhimillisen kokoisia. Tosin jos vauva syntyy odotettuun aikaan eli 12.5. ja sen jälkeen menisi pari viikkoa uuteen totuttelussa niin nuo taimet saattavat hyvin olla ikkunalaudalla vielä kuukauden päivät ennenkuin pääsen niitä mökille siirtämään.
Kuukauden vaihtuessa meidän omavaraisuusbloggareiden on ollut tapana kirjoitella projektien edistymisestä ja tässä kuussa ylimääräisenä aiheena on eläinvauvat. Meillä ei valitettavasti ole ihan kauheasti tosiaan edistymistä tapahtunut eikä eläinvauvatkaan ilahduta kuin muiden blogeissa ja instagramissa, joten päätin tehdä vähän tarkemman esittelyn meidän siirtolapuutarhatontista. Piirtelin sekä pohjapiirroksen, että kuvasin videon ja niistä toivottavasti käy selkeämmin ilmi mitä viljellään ja missä. Tätä blogisarjaa luotsaa Tsajut-blogin Satu ja Korkealan Heikki ja kannattaakin käydä tutustumassa myös heidän blogeihin. Kaikkien tällä kierroksella mukana olevien bloggareiden kirjoitukset löydät linkkeinä tämän postauksen lopusta ja minun aiemmat kirjoitukset hakusanalla omavaraisuus.
Mutta sitten siihen esittelyyn. Tässä tekemäni pohjapiirros tontista, joka ei suinkaan ole mittakaavassa. Video alkaa pohjapiirroksen vasemmasta yläkulmasta eli luumupuun edestä ja kiertää pitkää sivua pitkin tontin etupihalle ja mökin takaa taas takapihalle kasvihuoneen eteen. Jos olet unohtanut mitä erikoista ja mahtavaa noissa hyygelpenkeissä olikaan niin tarkemmin pääset tutustumaan niihin tästä linkistä.
Tässä esittelyvideo, olkaa hyvät!
Kahden viime viikon aikana olen ennättänyt puuhailla mökillä vähän sitä sun tätä vaikken siellä kovin paljoa ole ollutkaan. Myös kotona on tuntunut projekteja riittävän ja toisaalta olen nautiskellut nyt vielä tästä riippumattomuuden tunteesta kun voi lukea kirjaa vaikka kolme tuntia putkeen ilman, että kukaan vaatii sinulta mitään. Kävin kuitenkin ostamassa videolla puhumani ylimääräiset mansikantaimet taimistolta ja bonuksena tämän kesän ostoslistalla olleen punaisen karviaisen. Maistelin viime kesänä muiden tonteilla Lepaan punainen – lajikkeen marjoja ja totesin, että semmoinen on saatava minunkin. Se on lajikkeena kestävä, makea ja mukavan pystykasvuinen. Jos ihan totta puhutaan niin haaveilin sellaisesta vartetusta versiosta eli ikäänkuin minipuusta, mutta semmoista ei nyt ollut tarjolla tuossa meidän lähimmällä taimistolla niin ostin ihan tavallisen pensaan. Oikeastaan muuta ei ostoslistallani sitten olekaan tälle vuodelle paitsi karhunvadelmia tahtoisin kokeilla myös. Mikäköhän olisi sellainen lajike joka ehtii kypsyä Suomen vaihtelevissa kesissä hyvin? Sain viime kesänä mökkinaapureilta jotain alkuja, mutta ne eivät valitettavasti juurtuneet.
Jos jokin tässä elämässä on varmaan niin se, että ”rikkaruohot” menestyvät aina. Liekö joku luonnon viisaus sekin, että suurin osa näistä syötävistä ja laajalle leviävistä kasveista ovat niitä kevään ensimmäisiä puhkeajia. Vuohenputket, voikukat, nokkoset, litulaukat ja siankärsämöt ovat parhaimmillaan täyttämään juuri tätä ns. hungry gap:ia eli aikaa keväällä kun varastoiden juurekset on syöty loppuun eikä uutta satoa vielä saada. Noh, tänä päivänä tuoreita vihanneksia on saatavilla ympäri vuoden, mutta minäkin olen vähän innostunut keräilemään villivihanneksia. Toistaiseksi olen ryöpännyt ja pakastanut litran vuohenputkea, sekä kerännyt jääkaappiin valmiiksi aineet vuohenputkipestoon ja nokkoslettuihin. Tarkoitus olisi hyödyntää villivihanneksia enemmänkin. Niitä kun tuppaa näin keväällä riittävän kerättäväksi lähes joka päivä ihan omilta tiluksilta. Tosin voikukan kitkerä maku on jäänyt mieleen lapsuudesta eli sen taidan jättää väliin.
Vuohenputkia löytää ihan omasta kukkapenkistä reilusti kerättäväksi asti…
Kevät on aikaa jolloin ostetaan paljon multaa ja jos jonkinlaista lannoitetta. Mielestäni permakulttuuriin kuuluu oleellisesti myös kaiken olemassa olevan materiaalin kierrättäminen ja ja jalostaminen omilla tiluksilla. Tästä syystä välttelen ostomullan käyttöä ja pyrinkin saamaan tontille mahdollisimman paljon hummusta kompostoimalla. Tällä kertaa laitoin kokeiluun vähän erikoisemman multatehtaan, johon pohjalle tuli tallireissulta lapioimaani pollen parasta muovipussillinen (lähinnä turvekuiviketta ja vähän kakkelia), keittiöjätteitä bokashin muodossa sekä kaikki viime kesäiset kesäkukkamullat, jotka olivat talven yli ruukuissaan kasvihuoneessa. Bokashi tulee sekoittaa mullan kanssa, koska sen maatuminen vaatii mullan eliöitä, joita ei turpeessa ole. Teinkin jätesäkkiin sellaisen kerroskakun johon pohjalle tuli pollen paras, sen päälle bokashi sekoitettuna kesäkukkien multaan ja päällimmäiseksi vielä kesäkukkamultia hajuja blokkaamaan. Pollen parhaan kastelin ja ripsaisin vielä vettä hieman ihan päällimmäiseksikin. Nyt ajattelin antaa säkin muhia noin kuukauden ja sitten nähdään millainen on lopputulos. Tarkoituksena olisi istutella uudet kesäkukat sitten tähän voimaantuneeseen mullan ja turpeen seokseen. Monet pelkäävät ja varoittelevat kovasti pollen parhaan käytöstä puutarhassa ja että pitää olla hyvin palanutta ja pari vuotta kompostoitunutta. No näin varmaan onkin jos seoksessa suurin osa on puhdasta kakkaa, mutta minun kokemuksen mukaan tuollainen tallilta itse lapioitu sisältää kyllä eniten sitä turvetta ja varsinainen potaska on siinä sivuroolissa. Bokashista erittyvällä nesteellä olen lannoittanut esikasvatettuja taimiani ja ne näyttävät siitä kyllä pitävän.
Vappu on ohi ja munkit ovat muuttuneet vähemmän herkullisiksi.
Supermultaa tuloillaan? Pollen parasta, bokashia ja viimevuotiset kesäkukkien mullat. Katsotaan miten onnistuu!
Esikasvatetut taimet porskuttavat ikkunalaudalla ja olen lisännyt niiden määrää juurruttamalla sekä varkaita, että latvuksia. Yhdestä Sungold-tomaatin siemenestä minulla on nyt kuusi juurtunutta taimea ja viisi on vielä juurtumassa. Vesimelonin siemeniä laitoin alunperin kuusi, jotka taisivat kaikki itää ja niistä latvoin viisi, jotka nekin ovat juurtuneet hitaasti, mutta varmasti. Taimissa siis piisaa. Huhtikuun viimeisellä viikolla laitoin myös kurkut ja kurpitsat itämään, mutta niissä ei ole vielä alkuja näkyvillä. Toivottavasti itäisivät kuitenkin.
Aurinkoista toukokuuta kaikille teille ja meille! Toivottavasti piditte tästä esittelykierroksesta ja pahoitteluni amatöörivideosta. Ajattelin kuitenkin sen olevan mukava lisä piirroksen rinnalle. Videoiden tekoa täytyy harjoitella tulevaisuudessa lisää. Itse roikun youtubessa harva se päivä muiden puutarhavideoita katsellen. Saapa nähdä ehdinkö mukaan kesäkuun kirjoituskierrokselle, mutta jatketaan viljelyn ja omavaraisuuden merkeissä viimeistään sitten heinäkuun ensimmäisenä maanantaina.
Kuulemiin, toivottaa Javis
Vyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/toukokuu2020/
Vyöhyke 2
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/05/polyttajat-puutarhurin-apulaisina.html
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20051
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/05/tervetuloa-porriaiset.html
Vyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-5/
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/05/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-5.html?m=1
Luontoannelilifestyle https://www.luontoannelifestyle.com/blogi/?p=93
Caramellia https://caramellia.fi/suuntana-omavaraisuus-yhteispostaus-toukokuu-2020/
Avaa silmäsi ja hengitä https://avaasilmasijahengita.wordpress.com/2020/05/01/elainvauvoja-ja-polyttajista-huolehtimista
Koivunjuurella https://koivunjuurella.blogspot.com/2020/05/suuntanaomavaraisuus-sarja-elainvauvat.html
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/05/suuntana-omavaraisuus-osa-5-polyttajat.html
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=1298
Ku Ite tekee https://www.kuitetekee.com/2020/05/04/suuntana-omavaraisuus-2/
Villakotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=4399
Vyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/05/unelmana-omavaraisempi-elama-polyttajat.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2020-polyttajat-ja-elainvauvat/
Vyöhyke 5
Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=1047
Norja
Kalastaja kuivalla maalla https://morgenstjerna.blogspot.com/2020/05/kaikkien-kesien-aiti.html
Paluuviite: Suuntana omavaraisuus - ku ite tekee
Paluuviite: Eläinvauvoja ja pölyttäjistä huolehtimista | Avaa silmäsi ja hengitä
Olipa kiva video ja esittely! Mulla ei yhtään leikannut mitä hyygelit ovat 😀 Sana hukkunut kokonaan sanavarastosta vissiin ja korva tarkkana odotin koska päästään hyygeleihin 😀 Doh! Eivät ne olleetkaan kasvatettavia vaan kasvualusta 😀
Iloisia viimeisiä hetkiä ennen h-hetkeä sinne 🙂
TykkääTykkää
Hyvä huomio Johanna! Lisäsin postaukseen vielä linkin viime vuoden kirjoitukseen, jossa kerroin hyygelien teosta. Et varmasti ole ainoa, joka ei muista tuota sanaa varsinkaan kun se on oma helpotettu versioni hugelkultur-termistä 😀
Kiitos toivotuksista! Jännittäviä aikoja.. 😊❤️
TykkääTykkää
Paluuviite: #suuntanaomavaraisuus 2020 osa 5 - Tsajut
Miulle saisi lähettää lisää vuohenputkea. Sitä on tontilla ihan liian vähän ja sekin väärässä paikassa.
Tuo piirrustus on kiva ja voisin itsekkin ottaa kopin ja tehdä sellaisen. Tosin se menisi enimmäkseen avomaalle missä on melkoinen siekus tulevana kesänä.
TykkääTykkää
Voi kuule, vuohenputkihan lähtee kasvamaan pienestä juuren palasta eli mä voin kyllä laittaa sulle jossain vaiheessa kirjepostina tulemaan. Nyt olen jo kitkenyt osan pois missä oli väärässä paikkaa, mutta palaan yksityisviestillä asiaan kunhan tulee taas juuria vastaan 😀
TykkääTykkää
Ihana tuo sinun itse piirretty kartta! ❤
Hei, voin kyllä nyt kahden lapsenlapsen mummuna kertoa, että et saa yhtään kokea huonoa omaatuntoa siitä, että et ehdi! Meilläkin kun nuo nuppuset ovat aikas useinkin, (mikä on ihan mahtavaa), ei siinä kyllä paljon hommia tehdä. Tai ainakaan sellaisia hommia, mitkä jotenkin olisivat hyödyllisiä!
Minä olen jossain vaiheessa leikkisästi sanonutkin, että voisin alkaa sellaiseksi "kokopäivä mummuksi", joka voisi olla lasten kanssa, kun vanhemmat tekee hommiaan!
TykkääTykkää
Jep, uskon että prioriteetit kääntyy saman tien kun vauva putkahtaa maailmaan, mutta vielä toistaiseksi elämä on jatkunut aika pitkälti ennallaan. Viljelykset on se tuttu ja turvallinen asia, jota osaa suunnitella. Vauvan hoito ei sitten laisinkaan.. Työ tekijäänsä opettaa siinäkin, mutta toistaiseksi mökki juttuja on helpompi suunnitella 😀
TykkääTykkää
Ihanaa nähdä video! ❤ Aivan mahtavaa! Karhunvatukka on täälläkin haaveissa mutta en ole vielä saanut "teoriaopintoja" valmiiksi. Ilmeisesti siinä on (ainakin) kaksi muistettavaa asiaa, toinen on se että lajikkeita pitäisi olla kai vähintään kaksi että marjoja tulee helpommin ja toinen on sitten lajikkeiden piikkisyys. Melkein piikittömiäkin uusia lajikkeita nimittäin on! Täällähän olisi vanhaa koira-tarhan aitaa minkä viereen voisi periaatteessa vapauttaa karhunvatukan kasvamaan eikä pahasti haittaisi jos ja kun vähän villiintyisikin. Mutta täytyy vielä selvitellä lisätietoja tästä, että mikä toimisi parhaiten.
Voikukkien käyttöä hankaloittaa se kun ne mokomat taitavat aina olla risteymiä. Tai siis samalla pihalla voi olla useita eri voikukan lajikkeita/alalajeja/mitälie ja niissä on kaikissa eri maku. Että yksi voi olla kitkerä ja siitä viiden sentin päässä kasvaa mätäs mikä onkin ihan ok. Mutta en ole toistaiseksi oppinut erottamaan mistään lehtien muodosta tms että mikä olisi mikäkin. Kanoille onneksi kelpaa kaikki 😀
TykkääTykkää
Olipas hyvää infoa karhunvatuista, kiitos! Mulla myös teoriaopinnot vielä aivan vaiheessa ja nyt sain vaan varmistuksen, että täytyy perehtyä asiaan kunnolla ettei tule ostaneeksi sikaa säkissä. 😀
TykkääTykkää
Wau, mahtavalle näyttää mökin tontti! ❤ Alkoi itseäkin houkutella oman kasvimaan ja puutarhan piirtäminen blogiin…
Kasvaako karhunvatukka samoin kuin vattu vai vaatiiko sen kasvatus jotain omia kikkojaan? Täällä kanssa ollut harkinnassa muutamia taimia laittaa kasvamaan.
Tomaatintaimia en ole koskaan kokeillut lisätä varkaista – mahtava idea, täytyy ottaa kokeiluun! 🙂
TykkääTykkää
Mä en oikein tiedä tuosta karhunvatukasta mitään. Yksi mökkikaveri vain sanoi kaivaneensa omansa ylös kun marjat eivät ehtineet kypsyä suunnilleen kun kerran viidessa vuodessa. Että kylmänä kesänä teki vain raakileita. Viime kesänä mä kävin vähän karhunvattuvarkaissa ja oli niin ihanan makuisia, että ajattelin kokeilla itsekin. Taimistolta ajattelin ostaa jos löytyis tosiaan joku hyväksi havaittu aikainen lajike 🤔
Tomaatin lisääminen varkaista on siitäkin kätevää, että jos on semmoinen ihme päässyt tapahtumaan että olisi kylvänyt siemeniä liian vähän tai kesän korvalla vielä joku paikka on tyhjillään niin noista saa nopsasti uusia taimia ja mun kokemuksen mukaan kasvuvauhti on huimaa. 😊
TykkääTykkää
Video oli kiva lisä 🙂
TykkääTykkää
Pitääkin mennä äidin kasvimaalle vuohenputkea varastamaan. Meillä kun ei sitä kasva. Nokkosta sen sijaan löytyy, joten se on kai kevään kunniaksi tehtävä pinaatiton pinaattikeitto.
Olipa kiva katsoa videota tuosta teidän puuhapalstasta. Se kivasti konkretisoi kun kuvittelee tekstisi perusteella mitä milloinkin on puuhattu. Minusta tuommoinen sopivan pieni ja rajattu tila puuhata on niiiiin sievä ja jotenkin rajallisuudessaan mukavanoloinen paikka puuhata. Tietää ainakin mihin kohtaan pitää lopettaa, eikä pääse puutarha laajentumaan holtittomasti ja jäämään hoitamatta toisesta päästä sitä mukaan kuin toisesta päästä laajennetaan.
TykkääTykkää
Ihana tuo video. Suvullani oli varhaislapsuudessani siirtolapuutarhamökki ja itselläni on siitä muutamia hataria, mutta sitäkin onnellisempia, muistoja. Pikkuinen saa varmasti myös upeita kokemuksia mökillänne ❤
TykkääTykkää
Ihana piirrustus ja video! Toivotaan mehevää multaa, meillä luotettu kaviokkaiden tuotoksiin jo kuusi vuotta. Jännittäviä loppumetrejä masun kanssa.
TykkääTykkää
Ihana video! Toivottavasti mullasta tulee hyvää. Meillä on lähistöllä talli, ja tuo pollen parhaan käyttö kiinnostaisi kyllä minuakin. Tsemppiä loppuraskauteen ja tulevaan synnytykseen! Ihanaa toukokuun jatkoa!
TykkääTykkää
Kiitos Tiiu! Joo, hieman jännittää miten tämä bokashin ja pollen parhaan sekoitus lähtee toimimaan, mutta kerron sitten myöhemmin miten kävi. 😊👍
TykkääTykkää
Olipa kiva video! Hurjan montaa lajia olet noinkin ”pieneen” tilaan saanut mahtumaan, mutta vielä mahtuu, kun näytti nurmikkoaluetta olevan :). Meilläkin kasvaa lipputanko hyötykasvina!
TykkääTykkää
Joo, täytyy vaan päästää luovuus valloilleen ja miettiä mihin saa kivasti hyötykasvit istutettua ilman että näyttää täyteen ahdetulta.
TykkääTykkää
Paluuviite: Suuntana omavaraisuus 2020, pölyttäjät ja eläinvauvat - Korkeala