Vuoden 2020 tomaatit ja muita hyötykasvien taimia


Täytyy sanoa, että koronakevät tuli minun kannaltani kaikista kurjimpaan vaiheeseen elämässä. Odotan esikoistani ja tähän viimeiseen kolmannekseen ja äitiysloman alkuun liittyi paljon haaveita, jotka nyt jäävät toteutumatta. En todellakaan kuvitellut joutuvani pakoilemaan ystäviäni ja sukulaisiani tällaisena ainutlaatuisena aikana elämässäni. Kunnioituksesta muita ihmisiä kohtaan olen pyrkinyt noudattamaan annettuja ohjeita ja missään ei ole tullut käytyä. Onneksi suurin osa hankinnoista vauvaa varten oli tehty jo hyvissä ajoin, mutta joitain juttuja on vielä käytävä ostamassa.

Tällaisena kurjana aikana lohtua tuo suunnattomasti tuo citymökkini ja tulevan kasvukauden suunnittelu. Enpä olisi koskaan uskonut sitäkään, että mökin sijainti Uudellamaalla nousisi tällaiseen arvoon arvaamattomaan. Mökille on tosiaan matkaa vain joitakin kilometrejä ja hurautan sinne autolla nyt lähes päivittäin jos vain on kaunis keli. Välttelen sielläkin yleisiä tiloja kuten vessoja ja hyvin olen taipunut vielä ison mahani kanssa ämpäripissalle. Ei ongelmaa. Muita ihmisiäkään en ole tavannut kuin korkeintaan aidan yli heipat sanoen.

Jaksan puuhastella vain pari kolme tuntia kerrallaan, koska maha painaa kumarassa palleaa ja tuntuu, että happi loppuu. Vähän väliä joutuu suoristamaan rankaansa ja ihan vaan hengittelemään. Täysin uusia tuntemuksia tällaiset! Vaikken ole mikään super urheilija olen aina ollut hyväkuntoinen ja sitkeä työntekijä, joten nyt vaatiikin mielenhallintaa olla ärsyyntymättä omasta kömpelyydestään.


2019 toukokuussa siemenistä monikylvetyt sipulit eivät ehtineet kasvaa kesän aikana riittävästi ja jätin ne maahan talveksi. Selvisivät hyvin ja tuosta saisi halutessaan jo kevätsipulin varsia. Etualalla kolme kuukausimansikan talvehtinutta taimea.

Hyvin olen saanut hommia kuitenkin tehtyä vaikka ne hitaasti etenevätkin. Komposti on tyhjennetty ja tontin takaosan orapihlaja-aitaa siistitty. Maa-artisokat on nostettu ja osa laitettu takaisin uuteen siistiin petiin tulevia satoja tuottamaan. Viiniköynnökset leikkasin ja punaherukoita katselin jo sillä silmällä. Ihan en vielä keksinyt mitkä oksat pitäisi poistaa. Vanhimmat juu, mutta kun koko puskat on vähän ränsistyneet. Kuinka paljon uskaltaa leikata ilman, että marjasato menee? Omppupuut leikkasin jo loppukesästä ettei tule niitä katalia vesiversoja. Eikä ole tullutkaan. Myös huonolla verkolla suojatut hunajamarjapensaat ovat sitkeydellään yllättäneet minut. Jänön hampaisiin joutuneista oksista huolimatta uutta kasvua on tuloillaan ja silmut ovat jo varsin pulleita. Vähän toispuolisia pensaat nyt ovat, mutta eiköhän luonto korjaa senkin.


Sain mökkinaapureilta lavakauluksia vuosi sitten ja päätin satsata ne kompostikehikoksi. Kompostoituminen tapahtuu paremmin isossa laatikossa ja tänä vuonna sainkin ensi kertaa näinkin hyvää multaa. Ehkä ämpärillisen verran oli semmoisia oksia ym, jotka pitää laittaa vielä jatkokompostoitumaan. Olen todella tyytyväinen! Tyhjentäminenkin oli helppoa kun otti ylimmän eli kolmannen kauluksen pois homman edetessä.


Komposti tyhjennettiin siskon kanssa pottumaan päälle ja kukkapenkkeihin. Tuossa lähimpänä pensasaitaa missä on tasaisempi kohta on kaksi riviä maa-artisokkaa, joiden sadon keräsimme. Pienimmät noin 20 mukulaa laitettiin takaisin tulevaa vuotta varten.

Hyötykasvien osalta ajattelin alunperin edetä maltillisesti, mutta hitto vieköön! All in vaan, sanoi tyttö jolla oli taas kymmenen terhakkaa paprikantaimea. Vesimeloneja on toistaiseksi kuusi, sokerimeloneja neljä. Ystävän suosituksesta ja suosiolla sain myös miedon Jamaican bell-chilin siemeniä ja nyt on yksi chilikin tuloillaan vaikka en niitä ajatellut tänä vuonna kasvattaakaan. Maissit ja muut starttaan vasta huhtikuun puolen välin jälkeen, jotteivät ehtisi liian suuriksi kotona hyysättäviksi. Samoin kurkut ja kurpitsat. Niin paljon iloa ja uskoa tulevaan tuo myös tämä esikasvatusvaihe, joten miksipä ei. Siemenistä suurin osa oli valmiiksi hankittuja, joten niitäkään ei tarvinnut lähteä erikseen mistään enää ostamaan. Meillä oli myös omavaraistelijoiden siemenketjukirje kierroksella tuossa alkuvuodesta ja sieltä sain taas vaikka mitä helmiä kokeiltavaksi.


Vesimeloni Sugar Babyn taimet paistattelevat päivää ja etualalla on vielä kovin pieniä orvokkeja. Niiden siemenet laitoin itämään vasta maaliskuun alussa.

Oma lukunsa onkin sitten intohimoni tomaatit. Vuoteen 2020 starttaan kolmella tutulla lajikkeella ja viidellä uutukaisella. Tutuista ykkösenä mainittakoon vahvakasvuinen ja mielettömän sadon tuottava Sungold. Ihania oransseja kirsikkatomaatteja on taas luvassa runsain mitoin. Sungoldin laitoin kasvamaan jo helmikuussa, koska siitä kasvattelen pikkutaimia varkaiden avulla. Se on tosiaan niin vahvakasvuinen, että latvoinkin sen jo kerran ja latvus on nyt juurtumassa vesilasissa. Tomaatteja ei yleensä ole tapana latvoa, mutta tuollaiselle lajikkeella sen voi hyvin tehdä kun katkaisee latvan juuri lehtihangan yläpuolelta. Siihen kasvaa varas, joka lähtee vinhaa vauhtia tekemään uutta latvusta.


Sungold tomaatin runko ja vieressä latvus juurtumassa vedessä.


Tästä näkee hyvin kuinka ylimpänä olevasta varkaasta kasvaa uusi latvus ja tuosta seuraavasta saan uuden taimen kunhan laitan sen veteen juurtumaan. Vielä yksi varas jäi runkoon kasvamaan hieman kokoa ennen juurrutusta. Varas on siis tuo lehden ja rungon välistä vinottain kasvava osa.

Muut vanhat tutut tomaattilajikkeet ovat amppelikasvatukseen sopivat Tumbler F1 ja Maskotka. Näistä Tumbler on aivan taivaallisen makuinen ja yksi amppelitaimi tuottaa runsaan sadon. Maskotka ei ole maultaan ihan niin makea kuin muut kilpailijansa, mutta sen vahvuus on erittäin varhainen sato. Ostin viime vuoden toukokuussa viisi senttisen taimen ja popsin ensimmäisiä tomaatteja jo kesäkuussa. Muiden tomaattien satokausi on yleensä alkanut vasta reilusti heinäkuun puolella, joten mielestäni tämä lajike on ehdottomasti paikkansa ansainnut puutarhassani. Maskotkaa kasvatan viime vuotisista itse kerätyistä siemenistä kun taas Tumbler oli ostosiemenistä (ollessaan F1-hybridi).

Uutukaisista odotan eniten elämäni ensimmäisiä pihvitomaatteja. Lajike on Big Brandy ja se on väritykseltään lievästi kirjava. Sen pitäisi tuottaa oikein makoisia pihvitomaatteja. Suomessa myydään paljon Marmande-pihvitomaattilajiketta, mutta monet ovat sanoneet ettei se olisi maultaan niin kummoinen, joten halusin kokeilla jotain muuta. Toinen kirjava uutuus on Tigerella, jota on viime vuosien omavaraisuussarjassakin paljon kehuttu. Sen siemeniä oli tarjolla ketjukirjeessä ja halusin ehdottomasti kokeilla. Vähän villimmät lajikekokeilut on Chocolate Pear ja Orange Berry. Suklaapäärynän pitäisi olla väritykseltään tumma ja oikein makea. Mökkinaapurini kasvatti näitä viime vuonna ja tämä lajike oli ainakin heidän lapsenlapsensa ykkössuosikki. Orange Berryn pitäisi olla myös hyvin tuottoisa, koko kesän satoisa ja tehdä valtavia terttuja, joissa yhdessä voisi olla jopa 50 kirsikkatomaattia. Kuulostaa kyllä vähän kalajutulta ja uskon kun näen.. Nämä kaikki uutukaisten siemenet sain tosiaan ketjukirjeestä, joten näiden kanssa ei ole kuin voitettavaa. Toivotaan, että menestyisivät myös minun hoidossani.


Jokerina tomaattikokeiluun pääsee myös ystävältäni saatu Maja-lajike, joka onkin ainoa pensastomaatti. Jostain syystä olen enemmän suuntautunut itse runkotomaatteihin ehkä siksikin, että ne kasvavatenemmän korkeutta kuin leveyttä. Pensastomaatit vaativat enemmän tilaa ympärilleen ja kasvihuoneessa tuppaa olemaan täyttä muutenkin. Kyseistä Maja-lajiketta pitäisi voida kasvattaa myös taivasalla, joten otan sen oikein mielelläni kokeiluun. Koska sain siemenet vasta huhtikuun alussa on niiden idätys luonnollisesti myöhässä muihin verrattuna, mutta nytpä onkin mielenkiintoista nähdä miten reilumpi luonnonvalo vaikuttaa kasvuun. Tiedä vaikka taimet kirisivät muut kuitenkin kiinni.

Sungoldia lukuunottamatta laitoin tomaatit lautalle itämään 15.3. ja nyt pari viikkoa myöhemmin ne ovat mukavan pieniä. Koulin ne huhtikuun alussa lautalta multaan oikein syvään, jotta tekevät hyvät juuret myös varteensa. Jos jotain olen männävuosilta oppinut niin sen, että niiden pitkien roikaleiden kuskaaminen ja istuttaminen kotoota mökille on hyvin raastavaa. Kasvu on kuitenkin nopeaa sitten kun ne pääsevät kasvihuoneen lämpöön ja valoon, joten sato ehtii loistavasti vähän matalammillakin taimilla.


Hyppäys takaisin paprikantaimiin: Kokeilen ensi kertaa paprikasadon maksimointia latvonnalla, jonka pitäisi saada taimi haaroittumaan runsaasti ja näin tuottamaan enemmän kukintoja ja hedelmää. Tässä Matti-paprikat ennen latvomista.


Ja tässä latvottuna. Toivottavasti onnistuu!

Lopuksi kerrottakoon vielä, että olen ensimmäistä kertaa nyt ostanut perunoita varta vasten idätykseen. Lajike on Annabelle ja sitä löytyi sekä S-marketista että Lidlistä. Perunoille on tehty jo valmiiksi uusi peti No dig-menetelmällä. Kunhan idut kasvavat pari senttisiksi aion laittaa ne harson alle kasvamaan toivottavasti joskus huhtikuun puolivälin tienoilla, mutta viimeistään vappuna. Maa lämpeää no digin vuoksi nopeasti ja sitten täytyy vaan varoa, ettei hallayö vie maanpäällisiä osia. Perunan vihreän kasvuston voi tarvittaessa peittää kokonaan kompostilla, maalla, ruohosilpulla tai vaikka oljella ja tällöin ne selviävät kylmästä. Vahingon sattuessa satoa ei menetetä vaikka maanpäällinen osa jäätyisikin, se vaan hidastaa mukulan muodostusta. Olen kokemusasiantuntija tässäkin aiheessa.. 😀

Tällaisia keväisiä suunnitelmia on päässäni huhtikuun alussa 2020. Yritetään nauttia elosta koronasta huolimatta ja keksiä keinoja tuoda iloa ja onnea elämiimme. Itse odotan tietenkin sydän sykkyrällä vauvelin tuloa ja nyt onkin todella ihana vaihe raskaudessa meneillään. Vauva liikuskelee paljon ja reagoi kun sitä tuuppii mahan päältä. Välillä käy sellainen möyrinä, että pohdin meinaako hän tulla suoraan siitä nahan läpi maailmaan! Katsotaan miten taimet voivat ja miten ehdin niitä istutella sitten kun tämä pikku tilliäinen on saapunut. Kaikki on varmasti hetken hyrskyn myrskyn, mutta eipä paljon haittaa vaikka kaikki viljelyjutut menisi uusiksikin. Niin paljon iloa olen saanut jo tästä esikasvatusvaiheesta ja kaikesta ikävästä huolimatta tämä on ainutlaatuinen ja onnen täyttämä kevät ihan vain vauvan tulon vuoksi. ❤

Tämä kirjoitus on osa omavaraisuusbloggareiden yhteyskirjoitussarjaa. Alta löydät linkit muiden bloggaajien huhtikuun kirjoituksiin ja minut aiemmat kirjoitukset löydät blogista hakusanalla omavaraisuus.


Aurinkoista kevättä ja pysykää terveinä!

Toivottaa, Laura eli Javis

 

Finland Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2020/04/hygienian-merkitys-puutarhailussa-ja.html?m=1

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-4/

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2020/04/omavaraisuutta-vuonna-2020-osa-4.html?m=1

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/04/unelmana-omavaraisempi-elama-hygienia.html?m=1

Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuun-kuulumiset/

Omavarainen https://www.omavarainen.fi/l/puhtaatpuhteet/

Iso-orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/blog/karanteenikevat/

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/04/hygienia-taimikasvatuksessa-ja.html?m=1

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/04/elettiin-ennenkin.html?m=1

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2020-hygienia/

Rouva Yrttinen https://rouvayrttisen.blogspot.com/2020/04/hyvinvointia-ja-hygieniaa-luonnosta.html?m=1

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/04/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-4.html?m=1

Rakkautta ja Maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/04/suuntana-omavaraisuus-2020-osa-4.html?m=1

Koivun juurella https://koivunjuurella.blogspot.com/2020/04/suuntanaomavaraisuus-sarja-hygienia.html?m=1

Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2020/04/suuntana-omavaraisuus-2020-huhtikuu.html

29 kommenttia artikkeliin ”Vuoden 2020 tomaatit ja muita hyötykasvien taimia

 1. Vau miten paljon siellä on ehditty tehdä! Täällä on vielä lunta sen verran maassa ettei paljon ole ulkona ehtinyt touhuta. Ja tuosta multakuormasta olen suorastaan kateellinen… Tomaattilajikkeista laitoin vanhaa tuttua Moneymakeria reilusti, jos vaikka kavereille sitten jakaa eteenpäin. Sungoldia täytynee joskus kokeilla myöskin.

  Onpahan tosiaan lapselle paljon kerrottavaa kun aikanaan kysyy mitä syntymävuonna tapahtui. Hurjasti tsemppiä ja hyvää vointia koko perhekunnalle ❤

  Tykkää

 2. Paluuviite: Karanteenikevät - Iso-orvokkiniitty

 3. Melkein viherryn kateudesta kun ihailen sun tomaatteja 😀 Tein tänä vuonna sen saman päätöksen, kuin parina edellisenäkin, että hillitsen esikasvatusta, jotta huusholli ei olisi jo huhtikuussa kuin viidakko. Tänä vuonna sitten olisikin pitänyt tehdä toisin. No, esikasvatustaimia on nyt lisätty ja lisätään kiireen vilkkaa ja lohduttelen itseäni sillä, että meillä oli vielä pari viikkoa sitten pakasteessa edellistä satoa ämpärillinen 😀 Että muutama tomsku vähemmän voisi riittää.

  Tsemppiä sinne vauvamasun ja kaiken muunkin kanssa 🙂 Elämä muuttui heitossa ja suunnitelmat sen myötä, mutta ehkäpä opimmekin jotain tästä ja tulevaisuus sen myötä rohkaistuu muuttumaan parempaan suuntaan monella tapaa 🙂

  Tykkää

  • Taimi viidakko sisällä ei tosiaan ole kovin toivottu tilanne. Vuosi sitten pääsin istuttamaan taimet kasvihuoneeseen ja heti toukokuun ekalla viikolla, mutta nyt en uskalla viedä niitä yksikseen mökille. Aurinkoiset päivät kuivattavat kasvihuoneen nopeasti ja toisaalta hallayötkin on hyvin mahdollisia. Vauvan pitäisi syntyä toukokuun puolivälissä niin ajatuksena on, että tänä vuonna päästään muuttamaan mökille vasta touko-kesäkuun vaihteessa aikaisintaan. Jos tila alkaa kotona loppua niin sitten täytyy vaan käydä päiväseltään kastelemassa.

   Tykkää

 4. Huh! Mä jo säikähdin kun en kahdella selaimella onnistunut näkemään tämän postauksen kuvia! Mutta onneks kolmas pelasti ❤ Mielettömästi siellä on saatu aikaan mahankin kanssa! Oispa kiva nähdä citymökin pihasta ilmakuva tai karttakuva niin hahmottaisi paremmin kokonaisuutta 🙂

  Tykkää

  • Ilmakuva olisikin tosi hieno. Ois mahtavaa jos saisi dronen käyttöönsä jostain, mutta ihan heti en näe tämän tapahtuvan. Voisin aikani kuluksi yrittää piirtää pohjakuvan. Se helpottaisi ehkä itseänikin. Outoa ettei kuvat näkyneet.. 🤔

   Tykkää

 5. Hienon kuuloisia suunnitelmia. En ole tajunnut, että paprikatkin voisi latvoa.

  Samaistun noihin mahafiiliksiin, viime kevät on vielä tuoreena mielessä 😀 Leppoisaa loppuodotusta ❤

  Tykkää

 6. Meillä on tomaatit vasta parin sentin mittaisia nyhväröisiä mutta kyllä ne siitä kasvaa. Yksi huone tulee viidakoksi kun siirrän tomaatit sinne 😂 Meillä on vielä lumetkin maassa niin ei sen suhteen kiirettä vielä. Toivottavasti siellä menee kaikki niinkuin pitääkin 💕

  Tykkää

  • Mulla on suurin osa tomaateista myös vaan max 5 senttisiä. Tuo kuvassa oleva sungold on se ”emolehmä”, jolla yritän tehdä poikasia, joten se on siksi niin paljon suurempi. Toistaiseksi ajoitus näyttää hyvältä kun nyt yhdestä siemenestä näyttäisi saavan ainakin neljä taimea.

   Tykkää

 7. Mielenkiintoista tosiaan lukea sun tomaattikokemuksia. Uuden kasvihuoneen innoittamana pääsin itsekin tänä keväänä kasvattamaan tomaatteja, paprikoita ja chilejä. Mulla on tulossa ’Ananas’ ja ’Krimin musta’ pihvitomaatteja ja myös monta sorttia kirsikkatomaattia: ’Sweetie’, ’Vesennij Mitshuriniskij’ ja ranskalaista tummaa maatiaista, jonka nimi on vielä hakusessa (sain tomaatteja tuliaisena tutulta Ranskasta ja otin niistä siemenet talteen). Taimia on runsaasti, joten jos kiinnostaa voitaisiin vaihtaa muutama taimi. Itseäni kiinnostaa kovasti nuo amppelitomaatit.
  Kaikkea hyvää vauvan odotukseen ja tuloon!

  Tykkää

 8. Paluuviite: Suuntana omavaraisuus 2020, Hygienia - Korkeala

 9. Sinulla on valtavan hienot tomaatintaimet. Olen erityisen vaikuttunut, miten hyvin saat ne kasvamaan noinkin matalassa maitopurkkiruukussa. Selkeästi hallitset kastelun ja valon oikean suhteen.

  Tykkää

  • Kiitos! Multaa on tosiaan nyt aika vähän ja paprikoilla vielä vähemmän. Olen kikkaillut myös lannoituksen kanssa ts. aloitin sen aiemmin kuin edellisinä vuosina. Toivottavasti onnistuu, toistaiseksi näyttää hyvältä.

   Tykkää

 10. Komeat taimet ja upean näköistä kompostia! Kyllä nyt kelpaa kasvien kasvaa. Meillä oli sama ongelma vanhojen marjapensaiden kanssa, että leikkaustarvetta oli valtavasti, mutta ei oikein tiennyt, kuinka paljon niistä uskaltaa kerralla leikata. Edellinen asukas oli hoitanut leikkaamisen ainakin viimeisimpinä vuosina typistämällä runkoja suunnilleen puolen metrin korkeudelta, joten puskat olivat aikamoista sekasotkua. Päädyttiin siihen, että leikataan kaikki kuolleet ja lisäksi 2-3 paksuinta runkoa kerrallaan aivan maata myöten. Punaherukka tekee kuitenkin aika hyvin satoa todella vanhoillakin versoilla, joten mieluummin leikkelee pikkuisen kerrallaan kuin liikaa yhtäkkiä. Yksi mustaherukka oli jo valmiiksi aika huonokuntoinen ja siihenhän iski sitten joku lahosieni, kun vetäistiin käsivarren paksuinen runko poikki. Se oli sen pensaan menoa sitten, mutta punaherukka on uusiutunut tuolla tahdilla hienosti ja tekee marjoja riittävästi linnuillekin syötäväksi.
  Hyvä, että teillä puutarha sijaitsee Uudenmaan rajan samalla puolella kuin kotinnekin. Oma pieni henkireikä on näinä aikoina kullanarvoinen asia. Kannattaa muuten ennen vauvan syntymää vaihtaa taimia reilusti isompiin ruukkuihin, jos näyttää siltä, ettei niitä pääse istuttamaan hyvissä ajoin maahan. Kokemuksesta tiedän, että taimet eivät välttämättä ole ensimmäisenä mielessä pienen vauvan kanssa. Sitten jos joutuu syystä tai toisesta olemaan pidemmän aikaa sairaalassa, niin on taimivastuussa olevalle helpompi pitää kasvit hengissä, kun eivät ole ihan pienissä purkeissa.
  Kaikkea hyvää loppuodotukseen ja kevääseen muutenkin!

  Tykkää

  • Kiitos Minna sekä herukoiden leikkausvinkeistä että isompien purkkien hyödyistä. En tullut ajatelleeksi tuota. Meinasin että siirrän purkit varjoisampaan paikkaan ennen sairaalaan lähtöä mikäli ei tule tulipalokiire 😅

   Tykkää

 11. Komeat taimet sinulla! ❤ Ja upeaa komposti multaa! =O Leppämäessä on ollut ja tulee varmaan nuo kompostiasiat olemaan retuperällä maailman tappiin asti!

  Osaan kyllä samaistua viimeisillään raskaana olevan tyttäreni kautta sinun mahan kanssa puuhasteluun. Kohta saat nauttia pienokaisen kanssa puuhastelusta!

  Tykkää

 12. Toivotaan, että saat sieltä masusta aikanaan semmoisen syö ja nukkuu tyytyväisenä -tapauksen. Semmoisen kera on kiva puuhailla😁. Tänä kesänä menee varmasti puuhat helpommin kuin seuraavana, jolloin apurilla on jo omat kädet ja jalat käytössä.

  Tykkää

 13. Meillä on näköjään vain parin viikon ero lasketuissa ajoissa. Täällä siis mietitään ja jännätään vähän samoja juttuja. 🙂 On tämä kyllä ollut erikoinen kevät. Meille vauva on jo toinen, joten siinä mielessä tämä raskaushomma ja kaikki on vähän tutumpaa mutta toisaalta nyt on sitten kaksinverron kaitsettavaa viljelyjuttujen lisäksi. 😀 Mutta tänä vuonna ajatus on enemmänkin se että nyt pitää nauttia tästä ainutlaatuisesta ajasta ja että kaikki sen päälle saatu sato on vain plussaa. 😉

  Tykkää

  • Onpas jännä nähdä miten me molemmat selvitään viljelyksistä! 😀 Onnea teillekin ❤️ Mä yritän kans ottaa ihan rennosti nyt noiden viljelyiden kanssa mutta on ollut niin paljon aikaa, että lipsahti taas vahingossa kutos vaihteelle..

   Tykkää

 14. Paluuviite: Kevät edistystä | Sorakukka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s