Miten sujui vuosi ilman uusia vaatteita?

Blogissa on ollut hiljaista koko loppusyksyn kun minulla on ollut veto veks. Ei ole oikein huvittanut ja toisaalta kesällä tuli päiviteltyä niin paljon, että ehkä tauko tuli tarpeeseenkin. Niin minulle kuin lukijoillekin, mutta josko se tästä lähtisi taas..

Muutimme J:n kanssa joulukuun alussa lähemmäs Helsingin keskustaa ja muuttoon liittyi paljon kaikenlaista organisointia. Aloitimme heti marraskuun alkupuolella käymään läpi kaappeja ja veimme tavaraa Kierrätyskeskukseen. Vaikka tilaa on uudessa kodissa enemmän ajattelimme, että muutto on oiva hetki tehdä inventaario tavaroihin. Eniten pois annettavaa oli vaatteissa, kirjoissa, pleikkaripeleissä (J:n) ja dvd-elokuvissa. Tavaroiden läpikäyminen oli minusta jotenkin aivan kamalaa. Nähdä se kaikki materia ja käytetyt resurssit arvottomana tai jopa jätteenä. Ahdistusta ei aiheuttanut niinkään se, että niiden rahallinen arvo oli nollassa vaan enemmänkin kaikki ne luonnonvarat ja resurssit, jotka tavaroiden tuottamiseen on kuluneet. Esimerkiksi kirjat. Kaikki niiden tuotantoon käytetty selluloosa on lähtöisin puista, joilla olisi arvokkaampikin tehtävä luonnossa. Siksipä kulutan jatkossa vieläkin enemmän kirjaston käytäviä. Tai dvd-levyjen muovit… Noista tuotteista on myös vaikeaa tai lähes mahdotonta päästä eroon vastuullisesti kun kaikki tahot hukkuvat niihin entuudestaan. No, Kierrätyskeskus otti ne vastaan, mutta jäi kyllä mietityttämään minkäköhänlaiset röykkiöt heilläkin niitä jo on.

Inventaarion jäljiltä vaatteet mahtuvat mukavasti kaappiin.

On näitä käsityötarvikkeitakin siunaantunut aikamoinen määrä.

Jos jotain niin tämä muutto sai minun inhon materiaa ja krääsää kohtaan vaan kasvamaan. Onneksi oli mukava huomata, että meistä kumpikaan ei ole hamstrannut liinavaatteita, pyyhkeitä tai keittiötavaraa ylenmäärin ja näillä sektoreilla ei tarvinnut heittää mitään pois. Myös lähes kaikki varastossa olleet huonekalut, matot ja verhot pääsivät käyttöön. Nyt jäljelle jääneistä tavaroista huomasin, että ylitarjontaa oli juurikin vain vaatteissa ja kengissä, mistä päästäänkin varsinaiseen aiheeseen. Älä osta uusia vaatteita – lakkoon.

Päätin vuosi sitten, että vuonna 2019 en osta yhtään vaatetta vaatekaupoista pois lukien alusvaatteet ja kirppariltakin saa ostaa vain harkiten. Kirppiskulttuuri on hyvä asia, mutta materialismia se on sekin vain aavistuksen vihreämmässä muodossa. Lakossa pysyttely on sujunut todella helposti vaikka muutamia poikkeuksia olen tehnytkin. Täyden nollatoleranssin pitäminen olisi ollut aivan mahdollista, mutten kokenut sitä tarpeelliseksi, koska ne uudet tuotteet jotka olen hankkinut ovat korvanneet vanhat rikkinäiset.

Uutena olen siis hankkinut kesäksi kangaskengät edellisten reikäisten ja roskikseen päätyneiden tilalle sekä yhdet tennarit korvaamaan kaksi aavistuksen rikkinäistä paria. Kengät on asia, joita en pysty ostamaan käytettynä. Luin vuosia sitten kenkien imevän noin desin jalkahikeä päivässä ja ajatus tästä on mielestäni niin kammottava etten halua toisten kenkiä käyttää. Mieluummin käytän olemassa olevat puhki ja ostan sitten ihan uudet. Alusvaatteet on toinen juttu mitä ei tulisi mieleenikään ostaa käytettynä ja kolmas tänä vuonna hankkimani uusi asia onkin pyjamahousut. Edelliset ratkesivat kesällä toisen kankun alta poikittain ja kangas oli jo niin ohueksi hiutunut että paikkaus olisi auttanut vain pienen hetken ja pian pöksyt olisivat revenneet paikan vierestä uudestaan. Myöskin koko vuoden kirppisostokset ovat olleet hyvin maltilliset ja pitivät sisällään neuleen, farkut ja tuubihuivin.

Kirppikseltä hankittu harmaa neule on ollut kovalla käytöllä.

Mielestäni pärjäsin siis todella hyvin, mutta sitten mennäänkin harmaalle alueelle. Sain tässä joulun alla lahjaksi shoppailuillan ja tietyn summan rahaa käytettäväksi erääseen vaateliikkeeseen. Niin heikko on ainakin tämä ihmisluonne ja toisaalta lahjanantaja oli halunnut tarjota minulle mukavan hemmotteluhetken, joten kyllähän minä lahjan ilmanmuuta käytin. Kaupassa viettämäni hetki oli tosi mukava ja oikeastaan ensimmäistä kertaa elämässäni minulla oli myyjätär kokoajan apuna. Hänen kanssa soviteltiin ja mallailtiin useita eri vaatteita ja uskoisin, että tuona iltana valitsemani kolme vaatekappaletta tulevat olemaan paljon käytettyjä. Ne valittiin huolella oikean kokoisiksi ja juuri kropalleni sopiviksi perusvaatteiksi, joita voi yhdistellä muiden kanssa niin arkeen kuin vähän juhlavampaankin pukeutumiseen. En osaa siis olla kovin pahoillani vaikka nyt rikoinkin lakkoani.

Yhteenvetona tästä vuodesta sanoisin, että uskoisin aika monella muullakin aikuisella ihmisellä olevan vaatekaapeissaan niin hyvä valikoima kaikenlaisia pukineita, ettei vuoden ostoslakko ole varsinaisesti edes mikään ponnistus. Tunne siitä, ettei ole mitään päälle pantavaa onkin ehkä enemmän runsauden pulan aiheuttamaa ähkyä ja unohdusta kaapin perälle hautautuneista aarteista. Toki minun kohdallani asiaa helpottaa se, että töissäni käytän työnantajan tarjoamia työvaatteita eikä minun tarvitse kiinnittää huomiota edustavaan pukeutumiseen työpaikalla. Alkuvuodesta huomasin pariin otteeseen ajautuneeni vaateosastolle kuin huomaamattani, mutta pian aivot asettuivat uuteen asentoon eikä jalat enää vieneet rekkien ääreen. Myöskään sähköpostiin tai some-feediin putkahtaneet vaatemainokset eivät alkuvuoden jälkeen enää aiheuttaneet minkäänlaista reaktiota. Resursseja vapautui johonkin muuhun. Kannattaa siis kokeilla tällaistakin ihmiskoetta, jollei pelkästään ekotekona niin myös tutkailuna omiin käytösmalleihinsa.

Nyt toivottelen kaikille Hyvää ja Rauhallista Joulua! Palataan viimeistään ensi vuonna asiaan.

Toivoo, Javis

2 kommenttia artikkeliin ”Miten sujui vuosi ilman uusia vaatteita?

  1. Alusvaatteet ja kengät ovat todella sellaisia, etten minäkään niitä halua ostaa käytettyinä. Minulla tuli tänä vuonna ostettua harvinaisen paljon vaatetta, kun entiset alkoivat olla jo niin nuhjuisia tai jo rikkinäisiä, että oli pakko uusia vaatevarastoja. Töissä pitää kuitenkin olla siistit vaatteet, vaikkei mitään pukupakkoa olekaan. Moneen vuoteen en kuitenkaan ole ostanut vaatetta, joten jospa näillä uusilla taas pärjäisi useamman vuoden. Hyvää ja rauhallista joulua!

    Tykkää

    • Kyllä vaatteet kuluu ja ajoittain täytyykin uusia. Nykyvaatteet on suurinosa niin huonoista materiaaleistakin etteivät kestä käytössä siistinä. Usein juuri nyppyyntyy ja nuhjuuntuu jo paljon ennen varsinaisten reikien ilmestymistä. Hyvää joulua Minna!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s