Askeleitani kohti omavaraisuutta Osa 9: Sato

Sato oli hyvä. Läheskään kaikissa pyrkimyksissäni en onnistunut, mutta kuitenkin tästä kesästä jäi ehdottomasti hyvä fiilis ja onnistumisen tunne.

Aloitetaan kuitenkin niistä epäonnistumisista. Kaalikoit olivat suuressa roolissa epäonneni maksimoinnissa. Keräkaalit olivat jotakin aikaista lajiketta ja säästyivät osittain kaalikoin toukilta, mutta oikeastaan kaikki muut kaalit menivät parempiin suihin. Parsakaalien kasvu tyssäsi liian varjoisan paikan vuoksi ja kukkakaalit olivat reikäisiä. Sen lisäksi kukkakaalin kukinto kehittyi aluksi hyvin, mutta sitten se levisi kasvattaen pitkiä varsia, joiden päässä oli niitä valkoisia pylpyröitä. Mikäköhän juttu sekin oli? Valmistautuiko se kukkimaan? Ruusukaalit oli ihan vitsi! Pallukoita kasvoi kyllä, mutta ne oli reikäisiä ja väkeviä. Kaalien kanssa siis epäonnistuin.

Toinen iso epäonni kohtasi papujani. Ne eivät itäneet. Yhtään en liioittele saati valehtele idättäneeni ainakin 25 papua ja niistä sain taimiksi asti neljä kappaletta. Kertakaikkisen surkeaa, mutta epäilen tähän syyksi toukokuun kylmiä kelejä. Jostain syystä idätin niitä kasvihuoneessa enkä huoneenlämmössä ja luulen, että tuo viileys riitti aiheuttamaan papusten mädäntymisen. Taimiksi sain siis yhden blauhilden, joka teki ihan hyvän sadon ajatellen että niitä oli vain yksi. Ne kolme muuta olivat jotain vekkulia jingjang papua jotka ovat hauskasti kaksivärisiä. Näiden kanssa töppäsin itse kun annoin niiden mennä ylikypsiksi, mutteivat kuitenkaan tuleentuneet kunnolla. No sain minä kymmenisen siementä ensi vuodelle. Tuo jingjang on siitäkin mukava, että se on hyvin matala lajike eikä tarvitse tukemista.

Kolmas töppäys on vesimelonit ja kurkut. Sain vesimeloneista kyllä 6 tai 7 hedelmää, mutta niiden koko jäi valitettavan pieneksi. Maku oli onneksi makoisan herkullinen. Vettä niillä oli kuumasta kesästä huolimatta riittävästi altakastelulaatikoiden vuoksi ja epäilenkin virheen tapahtuneen liian tiheässä istutuksessa. Multatila ei yksinkertaisesti riittänyt niin monelle taimelle. Kurkkujen kanssa en ole onnistunut vielä yhtenäkään vuonna enkä käsitä mistä tämä johtuu. Talven aikana teen tutkimustyötä ja yritän keksiä jonkun takuuvarman kasvihuonekurkkulajikkeen, joka ei tarvitse pölytystä ja varaan sille reilusti tilaa kasvihuoneessa. En tiedä vielä alanko kasvattamaan taimea siemenistä vai ostaisinko valmiina sitten vasta kesäkuun alkupuolella. Minulle on tullut vähän yllätyksenä miten kylmänarka kurkku onkaan ja esikasvattamani kurkuntaimet kuolivat toukokuun kylminä öinä vaikka tomaatit, paprikat ja vesimelonit pärjäsivät samaisessa kasvihuoneessa. Laitoin kiireen vilkkaa uusia siemeniä itämään ja sainkin taimet vielä kesäksi, mutta tuntui että ne tekivät pelkkiä poikakukkia ja sato taisi olla neljä avomaankurkkua ja kaksi beit alpha kasvihuonekurkkua.

Myös tietynlainen pettymys olivat perunat ja maissi. Perunoissa saattoi olla vain kaksi kunnon kokoista mukulaa per varsi ja loput olivat sellaisia sormenpään kokoisia. Sato jäi siis pieneksi vaikka varsia olikin aika paljon. En oikein keksi tähän syytä, koska ripsaisin niille kyllä vettäkin useamman kerran kesän aikana. Ja maisseilta loppui yksinkertaisesti aika. Ostin ne toukokuussa aivan liian pieninä taimina ja neljästä kasvista vain kaksi ylipäätään tekivät tähkät ja ne olivat raakoja vielä ensimmäisten pakkasöiden jälkeen 20.9. Maissia haluan ehdottomasti kasvattaa jatkossakin. Sen esikasvatus täytyy vain aloittaa ajoissa ja katsella niille joku oikein lämmin paikka. Mökin eteläseinusta olisi super, mutta sieltä alkaa tila loppumaan. No onhan tässä taas talvi aikaa näitä pohtia.

Olihan noita pettymyksiä sitten loppujen lopuksi aika paljon vaikka jotenkin olen sitten nähtävästi ollut onnistumisten sokaisema. Toisaalta se lienee hyväkin asia. En viitsi alkaa listaamaan tähän jokaista kasvia ja lajiketta, joista tuli mukavasti satoa vaan listaan tähän muutaman kohokohdan, joista itse olen ylpeä tahi muuten onnellinen. Ensinnäkin talvikurpitsa Crown Prince. Yksi vaivaisen euron maksanut taimi teki kolme isoa kurpitsa, jotka painoivat yhteensä 16,5 kiloa! Pienin 4,1 kiloa ja suurin 7! Yksi kurpitsa lähti siskolleni ja kaksi odottelee vielä meillä kotona pataan päätymistä. Talvikurpitsat tai ainakin tämä lajike säilyy kuulemma huoneenlämmössä useamman kuukauden niin ne pötköttelevät nyt tuolla ruokapöydän alla.

Toinen onnistuminen oli punajuuret. Kylvin ne Charlesin suosittelemana kimppakylvönä eli painoin penkkeihin vasaran varrella kolon ja yhteen koloon ripottelin noin viisi siementä. Kesän kulkiessa harvensin niitä keräämäällä aina kustakin ryppäästä sen isoimman juureksen varovasti irti pyöräyttämällä. Tämä menetelmä oli mielestäni hyvä, koska kesällä sain tehtyä uunijuureksia ja sitten syyskuun säilöntäaikaan kussakin ryppäässä oli vielä keskimäärin kolme ihan hyvän kokoista juurta jäljellä. Kimppakylvönä punajuurista ei tule semmoisia valtavia vaan tähdätään, että saataisiin useita keskikokoisia suht pieneltä viljelyalalta. Koko kesän satomäärää en mitannut, mutta säilöin isoäidin reseptillä niitä etikan ja neilikan kanssa 2,65 kiloa vielä talven herkuiksi. Ja voi että, niistä tuli hyviä! Juuri sellaisia kuin lapsuudesta muistinkin.

Tomaatit ja paprikat onnistuivat hyvin ja Matti paprikoita päästiin syömään heinäkuun loppupuolelta saakka. Ensin vihreinä leivän päällä ja sitten myöhemmin kesällä ihanan makeina ja punaisina. Niitä tuli hirmuisesti ja osa odottaa vieläkin syömistä jääkaapissa. Paprikoiden osalta tulin siihen tulokseen, että vaan tuo Matti on viljelyn arvoinen jatkossa. Muut lajikkeet Patio Red ja Gourmet tekivät niin pienen sadon ettei maksa vaivaa kun esikasvatus on pitkä ja alkaa jo heti tammikuussa. Sungold tomaatti olisi valloittanut koko kasvihuoneen ja siitä tulikin hirmuinen sato! Jos haluaa yhden varman kirsikkatomaatin niin tämä on semmoinen. Monet kehuvat sen makua maasta taivaisiin ja oli se minustakin oikein hyvä, muttei suinkaan paras kaikista maistamistani kirsikkatomaateista. Toistaiseksi parhaan makuinen on mielestäni ollut Tumbler F1.

Kyllä minun kesän ja puutarhan kruununjalokivi kuitenkin on ne mansikat. Niin helpot ja niin satoisat. Kasvatin siemenestä kuukausimansikka Rugenin taimia ja istutin niitä 14 kappaletta hyygelpenkkien päihin. Toivottavasti ensi kesänä saadaan nauttia vielä perus-Polkan lisäksi niitä pitkin kesää. Mielestäni tuo kuukausimansikka on terminä vähän harhaanjohtava kun kyse on siis jatkuvasatoisesta lajikkeesta, jonka pitäisi tehdä koko kesän mansikoita. Marjojen saralla ensi kesänä voisi odottaa jo vähän suurempaa vadelmasatoakin, sen verran hyvin ne kasvoivat tänä kesänä. Sain mökkinaapureilta myös karhunvatun taimia ja niiden satoa odotan innolla. Mustia ja makoisia marjoja tekevät karhunvadelmat ovat kuulemma kovia leviämään, joten sijoitin ne nyt sellaiseen paikkaan mistä pääsen hurauttamaan ruohonleikkurilla vierestä. Katsotaan miten lähtevät kasvamaan!

Viljelyiden ja säilöntöjen osalta tämä kesä oli tosiaan menestys. Viileäkaapissa on mehuja ja hilloja niin paljon, että liekö saadaan syötyä talven aikana. Kun elokuussa säilöityissä ruoissa oli paljon sokeria ja säilykkeet tuntuivat painottuvan herkkujen puolelle päätin, että syyskuussa teen myös jotain vähemmän sokerisia ”säilykkeitä” . Punajuuria säilöin tosiaan etikkaan neilikoilla maustettuna, mutta näissähän on toki sokeria. Lehtivihreitä muussattiin mökkikaverin kanssa tehosekoittimella pienen vesitilkan kera ja säilöttiin jääpalapusseissa pakkaseen. Näin niitä on helppo hyödyntää esimerkiksi pinaattilettuihin ym. Paprikoita ja kesäkurpitsaa pilkoin myös pakastepusseihin ja ne ovat käyttövalmiita sen kun sulattaa. Yrttejä piti kuivattamani, jäi tekemättä, ja jos kurkkuja olisi tullut olisin tehnyt venäläisiä suolakurkkuja. Selkeästi kuitenkin näistä ei niin sokerisista ja varsinkin ilman pakastusta pärjäävistä säilöntävinkeistä on pulaa.

Tämä kirjoitus on osa omavaraisuusbloggareiden yhteiskirjoitussarjaa. Sarjassa tulee vielä yksi osa marraskuun ensimmäisenä maanantaina ja silloin kerron mitä opin taas tästä viljelyvuodesta ja mitä teen ensi vuonna eritavalla. Ja vaikka viljelyt onnistuivatkin hyvin, sain mökkeilystä tältä kesää ihan riittävästi ja vähän ylikin ja olen nyt enemmän kuin tyytyväinen täällä kerrostalokodissa. Kerron marraskuussa mitkä asiat ajoivat meidät kiireen vilkkaa kotiin ja myös saamastani pienimuotoisesta hermoromahduksesta. 😀 Mutta nyt jos haluat lukea kanssabloggareitteni satokuulumisia löytyvät linkit tästä alta ja minun aiemmat kirjoitukset löydät hakusanalla omavaraisuus.

Mukavaa lokakuuta ja nautitaan nyt lämmöstä sisätiloissa vaikka ulkona tulikin jo räntää! Terveisin, Javis

Tsajut https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-9/
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/10/unelmana-omavaraisempi-elama.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/10/suuntana-omavaraisuus-9.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/10/syksyn-kuulumisia-hyotytarhasta.html
Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=804
Elämää korvessa https://elamaakorvessa.blogspot.com/2019/09/suuntana-omavaraisuus-sato.html
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/10/omavaraistelevaa-elamaa-osa-9-mita.html
Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/10/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/10/07/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-9
Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=2992
Caramellia https://caramellia.fi/lokakuun-kuulumiset/
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/10/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-9.html?m=1

18 kommenttia artikkeliin ”Askeleitani kohti omavaraisuutta Osa 9: Sato

 1. Voi onnittelut sadosta ja ennen kaikkea säilönnästä! Mä kasvatin papuja tänä vuonna ekaa kertaa.. tekstiä lukiessa iski mieleen kysymys että olisiko niitä pitänyt idättää etukäteen? Mä vain liotin vedessä yön yli ja sitten tökkäsin maahan.. Huonosti ne iti mullakin, mutta tein uusintakylvön vielä vähän myöhemmin.

  Tykkää

  • Kiitos! No mä olen ajatellut, että idättämällä etukäteen saisi varaslähdön kasvukauteen, mutta sehän nyt ei toteutunut lainkaan. 🤣 Mitä nyt olen mökkinaapureiden kanssa jutellut niin vaikuttaisi varmemmalta ehkä laittaa sittenkin vaan suoraan maahan ja vasta aika myöhään. Maan pitää olla lämmennyt, jotta itävät. Taidan kokeilla tätä ensi vuonna 😀

   Tykkää

 2. Vau tuota kruununprinssiä! ❤ Täytyypä muistaa tämä lajike jatkossa. Punajuurten kylvövinkki on myös mainio, kunhan vaan sitten muistaisin sen keväällä. Maissia haluan itsekin kasvattaa jatkossa. Tuumailin että jos edes viisi maissintähkää saisi niin niistä saa talveksi hyviä herkkuja kanoille vaikkei itselle riittäisikään syötäväksi 😀

  Tykkää

  • Maissin kasvua oli kyllä tosi kiva seurata. Mä en aloittaessa edes tiennyt mihin se tähkä muodostuu ja ihmettelin huiskulaa kukintoa. Ihana kun raaskit antaa kansoille! ❤️ Mä olisin kovasti halunnut päästä itse maistelemaan, mutta ei tänä vuonna. 😀

   Tykkää

 3. Minä en ole koskaan, toistan koskaan, onnistunut punajuuren kasvattamisessa! Ne eivät vain kasva. En ymmärrä! Tänä vuonna taisin saada parhaimman sadon ikinä. Sentäs varmaan parikymmentä kasvoi niin isoiksi, että viittii edes niitä syödä. Ei pitäisi olla rakettitiedettä tämä, mutta en tiedä mikä menee joka vuosi mönkään.

  Minä laitoin tänä vuonna pavut suoraan maahan. Onnistuivat ihan keskinkertaisesti. Joskus jotkin lajikkeet olen esikasvattanut, mutta en ole satomäärissä suorakylvöön huomannut eroa. Enemmän kesän lämpö/kylmyys ovat mielestäni satoon vaikuttanut.

  Tykkää

  • Mikäköhän ihme sun punajuuria riivaa..? En kyllä keksi mikä voisi olla jos olet harventanutkin.

   Oletan, että papujen suhteen asia on juuri noin kuin sanoit. Mun mökkikaveri laittoi myös suoraan maahan ja sai oikein hyvän sadon. Välimatkaa on ehkä 50 metriä ja mulla on vielä aurinkoisempi kohta kuin hänellä. Eipä tuo papujen esikasvatus taida maksaa vaivaa!

   Tykkää

 4. Tämä vuosi oli kyllä surkea. Meilläkään eivät pavut juuri kasvaneet. Ne mitkä tuuleentuivat niin olivat keränneet vettä sisälleen. Saa nähdä onko nuista ensi keväänä siemeniksi. Herneet olivat alkaneet itää eivätkä tuuleentuneet mitä jäin ihmettelemään.

  Tuo punajuuri kasvatusjuttu voisi olla ihan mielenkiintoista kokeilla. Aina on pidetty että pienet pois niin isoin saa kasvaa

  Tykkää

  • Joo, tuossa punajuurten kasvatuksessa on erilainen logiikka kuin yleensä, mutta mä koin sen toimivaksi systeemiksi. Satoa saa just aikaisemmin ja vähän jo pitkin kesää kun kerääkin niitä suurimpia. Kokeile ihmeessä 😊

   Tykkää

 5. Meillä tuli yllättäen myös hieno sato talvikurpitsaa, vaikka tuntuu, että kaikki kasvatukset epäonnistuivat. Tosin kurpitsakin oli lähinnä vahinko, sillä olin heittänyt kuolleeksi luulemani taimet kanojen lantalaan maatumaan. Yllättäen olivatkin hengissä ja tekivät ihan hillittömän kurpitsaviidakon. Saaliina 7 kurpitsaa 12 kg – 6 kg.

  Myös samaan paikkaan nakkaamani tomaatinvarkaat olivat lähteneet kasvuun, joten lantalaan ei lantaa päässyt viemää koko keänä 🙂

  Tykkää

 6. Upeaa satoa! Aivan mahtavat kurpitsat! Meillä kurpitsat eivät onnistuneet, vain yhdestä kesäkurpitsalajikkeesta saimme satoa. Tuota kylvötekniikkaa minun täytyykin kokeilla ensi kesänä punajuurien suhteen. Mukavaa lokakuuta!

  Tykkää

  • Kyllä harmittaa. Niin lähellä, mutta niin kaukana. Noissa näkyi ihan täydelliset rivistöt pieniä jyväsiä ja olisi varmasti tullut herkullinen maissi jos vaan aikaa olisi ollut vähän enemmän. Katsotaan jos vaikka ensi vuonna…

   Tykkää

 7. Meillä kasvoi pavut, mutta ehtivät vain kukka-asteelle, sitten vei pakkanen. Nuo sinun jingjangisi näyttävät kuin linnunmunilta, eihän tuollaisia malta syödä?! Perunan isot varret ja pienet mukulat… jos uskoo, niin peruna pitäisi istuttaa alakuulla, jotta saisi muutakin kuin vartta. Omissa kokeiluissa tuo ei kyllä pitänyt paikkaansa…. Enemmän tuli mukuloita niistä väärään aikaan istutetuista.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s