Askeleitani kohti omavaraisuutta Osa 8: Kierrätysvinkit

Oi voi, nyt tuntuu että elokuussa menetin puutarhan hallinnan lähes täysin. Rikkaruohot sikisi ja kasvoivat suureksi niin kasvimaalla kuin kukkapenkeissäkin. Valkosipuleista osa pilaantui maahan ja ne selvinneetkin tuli nostettua varmaan liian myöhään. Kesäporkkanat jäi harventamatta ja uusi mansikkapenkki hukkui rikkoihin. Salaatit pääsivät kukkimaan ja pavut ehtivät liiaksi pullistumaan ennen keräämistä. Syy tähän on selvä: elokuussa maalattiin mökkiä.

Maalaaminen on minun inhokkihommaa. Se on niin sotkuista enkä kestä sitä likaisten pensselien ja tarvikkeiden kanssa puleeraamista. Kroppa menee juntturaan ja olenkin herännyt useampana yönä milloin migreeniin ja milloin muihin särkyihin. Pitäisi olla niin kauhean tarkka ja aina sitä maalia menee sinnekin mihin todellakaan ei tarvitsisi. Kaikenlisäksi pelkään korkeita paikkoja, mutta nähtävästi pakko on tehokas siedättäjä. Onneksi mökki on nyt suurimmalta osin maalattu. Kaikki ikkunanpieluslaudat on vielä maalaamatta ja osin tekemättäkin. Meinaan nimittäin tehdä tästä unelmieni piparkakkutalon koristeellisine ikkunoineen. Maalipinta oli ehtinyt jo tosi huonoon kuntoon ja nyt oli viimeiset ajat maalata uusimatta koko ulkovuorausta.

Maalauksen lisäksi aikaa on mennyt sadon säilömiseen. Elokuu on siitä ihana kuukausi, että joka päivä löytää pihalta syötävää. Olen pakastanut kesäkurpitsaa ja lehtivihreitä. Tehnyt hilloa punaherukoista ja uuden sadon tehneestä raparperista. Mehustanut ja kuivannut aronioita. Käynyt keräämässä omenoita vanhempien pihalta omenasosetta ja – mehua varten. Tehnyt ruokaa harventamattomuuden vuoksi pieniksi jääneistä kesäporkkanoista. Mökkinaapureilta saaduista luumuista tein salsaa, jota käytetään puolukkasurvoksen tapaan. Mehu-Maija on laulanut ja jossain vaiheessa olin jo läpeeni kyllästynyt kaikkeen huusholleeraamiseen.

Yllä tämän kesän satoa. Pink Treat – tomaatti ei pettänyt tänäkään vuonna. Siskoni kuvaili sitä sanalla taivaallinen.

Tomaatteja on riittänyt ja se se on ihanaa. Käyn aina aamuisin kasvihuoneessa syömässä mahan täyteen tomaatteja. Myös Matti-paprika on hemmotellut meitä nyt punastuneilla ja ah niin herkullisilla hedelmillään. Vesimelonit jäivät tänä kesänä pieniksi, mutta maku oli hyvä. Olen istuttanut ne varmaan liian tiheästi. Luumuihin on iskeneet luumukiiltokääriäiset ja joka toisen sisällä oli vaaleanpunainen toukka. Arvatkaa harmittiko kun ensimmäistä kertaa olisi tullut vähän isompi sato. No pääsin sen verran maistelemaan, että totesin tuon Victoria -lajikkeen olevan todella hyvänmakuinen. Päärynöitä vielä odottelen, joku neuvoi poimimaan ja kypsyttelemään sisällä pari päivää.

Luonnossa toukkien väri oli lähempänä vaaleanpunaista ja niinpä tunnistin sen luumukiiltokääriäiseksi.

Kaikesta tästä ruikuttamisesta huolimatta elokuu oli aivan ihana! Säät suosi ja täällä Helsingissä on ollut lämpimiä ja aurinkoisia päiviä, viime päivinä jopa yli 20 astetta. Toivoisin lämmintä syksyä, koska ruusukaaleilla ja maisseilla olisi vielä kirittävää. Syyskuun ensimmäinen viikko ollaan ulkomailla lomailemassa, mutta sitten jatkuu säilöminen. Ainakin etikkapunajuuria täytyy laittaa jo edesmenneen mammani ohjeella. Ne oli niin hyviä, että lapsena äidin piti aina sanoa monta sain syödä ettei tullut liikaa etikkaa. Olisin vedellyt ruoan sijaan vain niitä. Punajuurista yritän säilöä myös lehdet jahka ne ovat vielä reilun viikon päästä siistejä. Aronioista on suurin osa pensaissa vaikka ehdin jo keittää viisi litraa mehutiivistettäkin. Niistä tulee ihan mieletön sato. En oikein pidä aronian mausta ja mietinkin mitä niistä keksisi. Mehusta tuli tosi hyvää kun yhdistin siihen raparperia. Meidän raparperi on joku monsterilajike, joka tekee alkukesästä aivan jättisuuren sadon, sitten tulee välikuolema ja elokuussa pukkaa taas uutta vartta vaikkakin (onneksi) vähemmän kuin alkukesästä.

Punajuuret on kimppakylvetty eli samaan kuoppaan laitettu viitisen siementä. Kesken kauden kerättäessä poimitetaan aina kustakin puntista isoin punajuuri pyöräyttämällä. Näin maahan jäävien juuret vahingoittuvat mahdollisimman vähän. Tämä on ollut oikein toimiva kylvötapa ja sitä voi soveltaa muihinkin.

Tämä kirjoitus on osa omavaraisuusbloggareiden yhteiskirjoitussarjaa, jossa kunkin kuun ensimmäisenä maanantaina vaihdetaan kuulumisia ja kerrotaan miten ponnistelut kohti suurempaa omavaraisuutta etenevät. Nyt voin kyllä sanoa, että viljelyt ovat lisänneet omavaraisuuttani todella paljon. Oikeastaan kaikki tuorekset olen saanut omasta maasta ja kaupan banaanitkin maistuvat taas sitten syksyllä kun kesän olen mennyt satokauden vihanneksilla ja hedelmillä. Kesän aikana on syöty sitä mikä kulloinkin on sesongissa. Talven varalle on myös säilötty monenlaista ja nämä puuhat jatkuvat myös syyskuussa. Testiksi laitoin 10. elokuuta vielä perunaakin avomaalle kasvamaan jos vaikka jääkaapissa itäneissä ruppanoissa olisi sen verran elinvoimaa, että lokakuussa saisi uuttaperunaa. Katsotaan.

Kirjoitussarjassamme on usein mukana myös joku teema ja elokuussa kerrotaan kierrätysvinkkejä puutarhanhoitoon. Kierrätys on lähellä minun sydäntäni ja suurin osa mökin tavaroista on enemmän tai vähemmän kierrätettyjä. Nyt Niksi-Pirkan hengessä esittelen parit oivallukseni.

1. Pesuainekanisterista kitkentäjakkara. Ihan huippu! Juuri sopivan korkuinen, kevyt kantaa, hyvä kahva ja säänkestävä. Tämä on minulla käytössä tosi paljon ja siihen on jo painunut tälle pyllylle sopiva kolo.

2. Keittiörempassa ylijäänyt kulmakaapin ritiläkehikko kärhön tukena. Tämän kesän kehikko oli maassa kun odottelin maalausinspiraatiota, mutta ensi kesäksi nostan sen tuohon seinustalle.

3. Samaisessa rempassa ylijäänyt ritilikkö toimii apuna esimerkiksi sipulien kuivauksessa.

4. Kierrätyspisteestä löytynyt yksittäinen kahvipannu on oiva lisä sadevesitynnyrin viereen. Tuolla on helppo kaapaista vettä ja täsmäkastella ruukkuistutukset. Nokan vuoksi vesi menee juuri sinne minne haluaa. Tämä pystynette kuvittelemaan ilman kuvaakin.

5. Vessapaperirullan holkki on hyvä apuväline avomaakylvöissä. Siemenet istutetaan renkaan keskelle ja se muistuttaa hyvin olla kitkemättä sisällä olevia pikkutaimia.

Sukkahousuja en ole keksinyt vielä käyttää puutarhanhoidossa mihinkään, olisko sinulla vinkkejä? Muiden bloggareiden jutut pääset lukemaan alta ja minun aiemmat kirjoitukset löydät hakusanalla omavaraisuus.

Aurinkoista syyskuuta toivoo, Javis

Tsajut https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-8/

Puutarhahetki – Suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/…/unelmana-omavaraisempi…

Omavarainen/Jovelassa https://www.omavarainen.fi/l/siemenpankki

Elämää korvessa https:// ://elamaakorvessa.blogspot.com/…/suuntana-omavaraisuus…

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/…/omavaraisempaa…

Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=699

Caramellia https://caramellia.fi/syyskuun-kuulumiset/

Kah-Villakoira https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/08/kesa-2019.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/…/omavaraistele…

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/polyttajapenkin-kuulumisia/

Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/…/09/kerta-kierron-paalle.html

Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/…/projekti…

Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=879

21 kommenttia artikkeliin ”Askeleitani kohti omavaraisuutta Osa 8: Kierrätysvinkit

   • Olin niin tohkeissani sukkahousuista, että unohdin kaiken muun…. Mulle elokuu on sellanen hallinnan menetys kuu myöskin, että kun sitten tavalleen kaikki on lähtenyt kasvuun, niin iskee joku helpotus ja väsähtämisen samaan aikaan. Kaikki jää vähän niinkun herran haltuun ja sitten ne paskaruohot onkin jo mahtavan kokoisia kun ne sieltä maalta viimein hoksaa. Tai sit se on vaan laiskuus. Äh, miten säilöt punajuuren lehdet ja mitä niillä sitten tehdään?

    Tykkää

    • Ne voi soseuttaa esim lehtikaalien, mangoldien, pinaattien, porkkanan naattien kanssa ja pakastaa sopivissa erissä. Sitten käyttää kastikkeissa ym tuomaan vähän vihannesten terveellisyyttä ruokaan. Tai tehdä ”pinaattilettuja” yms. Itse meinaan tehdä sörsselistä palak paneeria, se on mun suosikki intialainen kasvisruoka.

     Jotenkin helpottavaa kuulla, etten ole ainoa elokuun repsahduksen kanssa kamppaileva 😅

     Tykkää

 1. Paluuviite: #suuntanaomavaraisuus: Älä heitä pois, käytä pois! – Pienenpieni farmi

 2. Upeita satokuvia! ❤ Ja nytpä näistä ritilöistä hoksasinkin että vastaaviin tehtäviin sopii varmasti myös vanhoista loisteputkivalaisimista säästämäni ritilät. Kärhöille niitä tuumailin tueksi, mutta en nyt tänä kesänä nähnyt kärhöjä ollenkaan. Lehtiä kylläkin, mutta kukkia ei tullut. Mutta ehkä ne piristyvät jos niille laittaa tarjolle hienon kierrätystavarakiipeilytelineen 😀

  Tykkää

  • Kyllä ne varmasti pyrkivät täyttämään uuden telineensä kukilla 😅 Ainahan sitä kannattaa kokeilla. Kärhöt on muutenkin niin oikukkaita ettei aina tiedä miksi joku onnistuu ja toinen epäonnistuu.

   Tykkää

 3. Maalaamisurakka kuulosti todella urakalta, mutta onneksi se on jo siellä voiton puolella! Tuo Pink Treat -tomaatti on itselle aivan uusi lajike. Aiotko ottaa siitä siemeniä ja jos, olisiko mahdollista vaihtaa kanssasi muutama sen siemen johonkin meiltä löytyvään omaan siemeneen? 🙂

  Tosi kivoja kierrätysvinkkejä olit listannut. Tuo kanisteripenkki on niin liikkis 😀 Sukkahousulle en itse keksi puutarhassa muuta käyttöä kuin sen, että jos jotain pitää sitoa tiukasti niin, että kestää sateet ja pakkaset, niin sen sukkahousu kyllä tekee – nim. sidoin kerran tilapäisesti yhden luukun kiinni, kun sen kiinnitystappi katkesi ja seuraavana keväänä sitten leikkasin sen sukkiksen irti, kun sitä ei saanut millään auki solmusta tai katki käsin 😀 Noin muuten itse käytän sukkiksia sipuleiden säilöntään. Sipuli sukkahousuun, solmu, uusi sipuli, solmu ja niin edelleen, kunnes koko kinttu on täynnä sipulia ja sitten sipulitorni vaan roikkumaan pimeään.

  Tykkää

  • Moi Johanna, tuo Pink Treat on F1 hybridi ja mulla on nyt myös toisen sukupolven taimia viljelyssä eli keräsin siemeniä viime kesän sadosta. Olen tehnyt makuvertailun toistaiseksi vain yhdelle parille tomaatteja ja vaikuttaisi, että jälkeläisen tuottamat hedelmät ei ole ihan niin makeita kun ostosiemenestä. Toistan makukokeen vielä uudestaan. Satoa näyttäisi tulevan molemmista saman verran. Mielelläni vaihdan siemeniä kunhan en lupaile liikaa! 🤣

   Täytyypä pitää mielessä sukkahousut sidontavälineenä jos tulee tiukka paikka! 😀

   Tykkää

 4. Kaunista satoa! Meillä vielä odotellaan punajuuria. Jostain syystä juuri ne eivät ole oikein kasvaneet mihinkään suuntaan. Hauskat kierrätysideat! Minä olen käyttänyt sukkahousuja puiden sitomiseen ja oksien taivutteluun. Taivuttamiseen niitä voi käyttää kahdella tavalla: joko sitoo sukkahousuilla oksan kiinni runkoon tai sitten sujauttaa sopivan kokoisen kiven sukkahousun punttiin ja laittaa sen oksaan roikkumaan. Aurinkoista syyskuuta!

  Tykkää

  • Mä kokeilin myös kuivausta, mutta siitä ei tullut mitään. Kuivuri hurisi yhteensä varmaan 48h ja silti olivat tahmeita. Kokeilen pakastaa osan jos tulis tehtyä smoothieta. Vähän kyllä epäilen.. 😅

   Tykkää

 5. Meillä taapero rakastaa vesimelonia ja on onnessaan kun kaupasta saa kotimaisia maukkaita yksilöitä. En vain vielä ole uskaltanut itse kokeilla niiden kasvattamista. Olisi ensikuussa kiva lukea kaikki vinkit niiden kasvattamiseen ja sen paljonko sait satoa.

  Blogissani on marja-aroniahillon ohje, ei siihen kamalia määriä marjoja saa hukattua, mutta jonkun verran kuitenkin 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s