Ei se mikään ruusu ole

Vaikka hyötykasvit ovat minulle todella tärkeitä siirtolapuutarhamökkeilyssä, jaksan kuitenkin innostua ja vouhottaa kovastikin kukista. Erityisesti perennoista eli talvehtivista monivuotisista kukista. Niissä on paljon hyviä puolia. a) Ne putkahtavat keväällä itsekseen maasta b) Niitä ei tarvitse hakea taimistolta ja raahata mökille c) Ei tarvitse istuttaa keväisin kun hommia piisaa muutennii d) Ne leviävät vuosien saatossa ja tulevat vain näyttävämmiksi ja e) Ne ovat hyvin kustannustehokkaita. Tähän lisättäköön vielä ettei niitä tarvitse myöskään esikasvattaa ellei sitten päätä uuden lajin hankkiessaan ostaa siemeniä taimen sijaan.

Perennoista suosikkejani ovat kärhöt. Nuo upeasti kukkivat köynnökset. Kärhöjä onkin tullut jo neljän kesän aikana hamstrattua yhteensä 13 kappaletta. Kaikki puutarhan kanssa kamppailevat tietävät kärhöjen olevan myös hyvin oikukkaita ja voinkin todeta, että tämä on ollut vaikea kärhövuosi. Valikoimastani vain 8 osoittivat elonmerkkejä tänä kesänä ja niistäkin kolme kuolivat kirjaimellisesti pystyyn.

Kärhö Star of India

Kärhöt Rouge Cardinal, Dr. Ruppel ja Piilu

Nelly Moser kärhö lähti terhakkaaseen kasvuun, mutta kärsi ilmeisesti lakastumistaudista ja kuivui ranka kerrallaan pystyyn. Se jaksoi kuitenkin vääntää tämän yhden hentoisen vaaleanpunaisen kukan.

Toinen suosikkiryhmäni on liljat. Kirkkaita värejä ja suuret torvimaiset kukat. Liljoja kasvatetaan sipuleista ja ne ovatkin jo paljon varmempia kukkijoita. Näitäkin olen hamstrannut useita erilaisia. Pinkkejä, punaisia, valkoisia, oransseja ja kirjavia nyt ainakin.

Kolmanneksi listaisin vielä syysleimut. Nimestä voisi päätellä leimujen kukkivan vasta syksyllä, mutta kukinta alkaa kyllä jo heinäkuun puolen välin jälkeen. Syysleimuja en ole ostanut yhtään taimistolta vaan olen saanut kaikki. Niitä on helppo lisätä siemenistä eli olen kysynyt mökkinaapureilta saanko kerätä syyskesällä siemeniä ja sitten vaan nakannut maahan. Osasta olen saanut myös yhden tai kaksi pientä karkulaistaimea. Syysleimut on todella varmoja kukkijoita ja myös näyttäviä isoina ryhminä. Minulla toistaiseksi oikeastaan vain 2016 istutettu vaaleanpunainen syysleimu on rehevöitynyt oikein näyttäväksi, mutta uskoisin että vuoden parin päästä tilanne on jo toinen. Kasvu ottaa aikansa.

Tämä valkoinen syysleimu on todella kauniin puhtaan valkoinen ja se aloittaa kukintansa jo suht ajoissa heinäkuussa.

Oikeastaan ainoa siemenestä esikasvattamani ja siinä onnistunut laji on maitokello. Halla vei taimien maanpäälliset osat toukokuussa ja ajattelin jo, että parin kuukauden hyysäys olisi mennyt hukkaan, mutta parin viikon kuluttua näin uutta kasvua pilkistävän maasta. Sen sijaan semmoisia perennoja joita olen yrittänyt kasvattaa ja siinä epäonnistunut on pitkä lista. Kylmänkukat, akileijat ja unikot joitakin mainitakseni. Ei se aina onnistu. Jotenkin olen alkanut kallistumaan siihen suuntaan, että helpoin ja ehkä myös paras keino on laittaa vaan siemenet syksyllä ulos kukkapenkkeihin ja antaa luonnon hoitaa homma. Pikkutaimia on kuitenkin sitten helppo siirrellä jos vaikka kasvavat liian tiheään. Kunhan ei epähuomiossa kitke niitä pois. Sellaistakin on saattanut tapahtua.

Ruusut ja pionit on toki myös aivan ihania puutarhojen kaunistajia ja niitäkin minulla on useita. Ruusuihin liittyen minulla on meneillään mielenkiintoinen eksperimentaali kun yritän kasvattaa Queen Elisabeth ruususta rungollisen pikkuisen ruusupuun. Sen talvettaminen voi olla hyvin haasteellista, mutta tavoitteet pitää asettaa korkealle… Heh. Kirjoittelen ruusuista enemmän toisella kertaa. Ensi viikolla on vielä töitä ja sitten alkaakin kesälomani kolmas ja viimeinen osuus.

Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille, toivottaa Javis

2 kommenttia artikkeliin ”Ei se mikään ruusu ole

  1. Kauniit kärhöt! Ne osaavat joskus olla oikukkaita, mutta palkitsevat kyllä ruhtinaallisesti viihtyessään. Minä olen hankkinut myös 13 kärhöä, tosin viiden vuoden aikana ja kaikki ovat vielä hengissä. Pistokkaista on tulossa pari lisää, mutta niiden onnistumisesta ei kyllä tiedä. Kauniit liljat! Mukavaa viikkoa!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s