Askeleitani kohti omavaraisuutta Osa 7: Kuivuus vaivaa puutarhaa

Elokuu ja kesän viimeinen kuukausi on jo ovella. Kasvukausi on mennyt jotenkin todella nopeasti, mutta samalla alkaa minulla vauhti hiipumaan. Johan tässä on kuopsutettu, kitketty ja kasteltu. Oikea omavaraistelijahan olisi tehnyt jo täydennyskylvöjä ja monista vihanneksista olisi toinen kierros jo hyvässä vauhdissa. Ei minulla. Tämä on ensimmäinen kesä kun satsaan hyötykasvien viljelyyn näin paljon, joten yritetään nyt saada tämä yksi kierros kunnialla maaliin. Ensi vuonna sitten voidaan miettiä uusintakylvöjä. Intoa piisaa edelleen, mutta nyt on fokus jo sadon korjuussa eikä niinkään uuden luomisessa. Tämä postaus on osa omavaraisuusbloggareiden kirjoitussarjaa, jossa kukin kertoo kuulumisiaan aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina. Linkit muiden omavaraistelijoiden juttuihin löydät lopusta.

Silmän ja sielunruokaa: Kärhöt Dr. Ruppel, Rouge Cardinal ja Piilu ovat ilahduttaneet runsaalla kukinnallaan.

Sovimme, että tässä kuussa pohdittaisiin vähän sään vaikutuksia viljelyyn ja ruokaomavaraisuuteen. Jotenkin tuntuu ettei minulla ole aiheesta muuta sanottavaa kuin,että kuivaa on ollut ja se on huono juttu. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että muualla Suomessa on kesä ollut kylmä ja paikoitellen hyvin sateinenkin. Helsingin kesä on mielestäni ollut aika hyvä. Ainoa mitä olisin toivonut enemmän on vesisade. Kuivat jaksot kestivät tuhottoman pitkään touko- ja kesäkuussa. Sitten heinäkuun alkupuolella satoi yhden viikon aikana ihan hirmuisesti ja nyt on taas ollut kuivaa. Kastelu on vienyt todella paljon aikaa, mutta toisaalta sato jää pieneksi jos ei kastele. Meillä siirtolapuutarhassa on käytännössä vettä saatavilla loputtomasti, mutta sääntönä on että parillisen numeron tontit kastelevat parillisina päivinä ja parittomat sitten parittomina. Näin varmistetaan, että vesiverkon paine riittää kaikille. En kuitenkaan halua lotrata vedellä turhaan varsinkin kun joudun kastelemaan myös uusia koristekasvejakin. Tästä johtuen pyrin kastelemaan kerralla reilummin ja olen satsannut myös vähän rahaa erilaisiin kastelujärjestelmiin.

Kasvihuoneessa ja hyygeleissä on nyt sellaiset rei’itetyt letkut, jotka ovat kokoajan paikoillaan ja suihkuttavat aukoista vettä koko letkun mitalta kun liitän puutarhaletkun siihen. En ole ihan varma onko tippukasteluletku systeemin oikea nimi, mutta saanette siitä termistä käsityksen mitä tarkoitan. Näiden lisäksi hankin Esvin juurikastelijan. Se tökätään siis syvälle esimerkiksi marjapensaan juureen ja annetaan veden tihkua pienellä paineella maan sisään. Näin vesi menee juuri sinne missä kasvi sitä tarvitseekin eikä maanpinnalta tapahtuvaa haihtumista juuri synny. Uskon, että juurikastelijan ansiosta sain pelastettua herukkasatoni.

Sään suhteen ei helsinkiläisellä ole hirveästi motkotettavaa ja minulla on mielikuva, että kesä on ollut lämmin ja aurinkoinen. Ei kuuma niinkuin vuosi sitten, mutta aika sopiva kasvien kasvua ajatellen. Hyppään siis sujuvasti eteenpäin, koska sää liittyy ainakin epäsuorasti myös puutarhassa esiintyvien tuholaisten esiintymiseen. Tänä vuonna kasvini ovat kärsineet ainakin päärynän äkämäpunkista ja kaalikoista. Pepi-päärynä uhkasi tehdä tähän astisesti suurimman satonsa, 23 päärynää, kunnes äkämäpunkki vioitti sen kaikki lehdet ja uuden kasvuston. Eniten harmittaa se, että havahduin asiaan korkeintaan viikon liian myöhään ja vaikka sain äkämäpunkit vedellä ja sormilla litistämällä voitettua kolmessa päivässä oli vahinko ehtinyt jo tapahtua. Muistilistalle ensi vuotta ajatellen: tarkkaile Pepiä päivittäin toukokuun puolivälin jälkeen.

Voi Pepi, minkä ne tekivät sinulle!

Hyygeleissä kasvaneet kaalit kärsivät valitettavasti kaalikoin toukkien invaasiosta heinäkuun alussa. Sarjan edellisessä osassa kerroin upeasta keräkaalistani, mutta siinä kävikin niin, että neljästä kaalista ehdin syödä vain kaksi. Toiset kaksi olivat täynnä reikiä ja pieniä kaalikoin toukkia. Ne korjasin suoraan kompostiin. Myös ruusukaaleissa ja kukkakaalin lehdissä on reikiä. Saapa nähdä tuleeko niistä asiallista satoa. Tämäkin myös muistettavaksi ensi vuonna: istuta kaikki kaalit samaan hyygeliin ja pidä hyönteisverkkoa tai ohutta hallaharsoa kokoajan kasvuston suojana.

Omena- ja luumupuut voivat tänä vuonna paremmin ja ovat säästyneet suuremmilta määriltä kirvoja. Liekö syynä keväällä tekemäni Nekon kevätruiskutus vaiko vain ”huono kirvavuosi”. En ole hyvä näissä hyönteisasioissa, joten en viitsi edes esittää tietäväni mitkä kaikki asiat lopulta esimerkiksi kirvojen määrään vaikuttavat. Luumupuu tekee tänä vuonna ensimmäisen isomman satonsa jos vain ei kuivu liikaa. Olen kastellut sitä juurikastelijalla nyt pari kertaa kun näytti, että osa raakileista sinertyy ja rypistyy kuin rusina ja tippuu lopulta pois. Luumut ovat minun herkkua ja olisi kiva päästä kunnolla maistamaan tämän nelivuotiaan puun hedelmiä. Samassa genressä omavaraisuuteni on kasvanut myös pienellä ja heiveröisellä kriikunan juurivesalla. Se pääsi valitettavasti myös jo kuivumaan, koska täällä ei ole satanut pariin viikkoon muutamaa tippaa enempää. No, yritän elvyttää sitä vielä päivittäisellä kastelulla ja karsimalla osan lehdistä pois. Näin haihdutuspinta-ala pienenee ja puun vesitalous toimii paremmin.

Tähän loppuun vielä muutamia ilonaiheita: talvikurpitsa Kruununprinssi on tehnyt kolme isoa hedelmää ja myös myskikurpitsassa on yksi alku. Sen miellän erityisen suureksi onnistumiseksi, koska viime kesänä en saanut myskikurpitsaa onnistumaan ollenkaan. Nämä kaikki ovat siis raakoja vielä, toistaiseksi eletään kesäkurpitsojen aikaa. Männä viikolla tein uunijuureksia omista kasvateistani ja eritoten hyygelin muhkurassa maassa kasvaneet upeat porkkanat ilahduttivat. Vain yksi oli haaroittunut! Maskotka tomaatti teki reilusti satoa ja oli noin kolmisen viikkoa muita lajikkeita aikaisempi. Maku oli hyvä, muttei niin makea kuin joillain kirsikkatomaateilla. Maskotkat olen popsinut jo kaikki ja nyt aloittelevat kypsymistään Tumbler, Yellow Mini ja Sungold. Chilit ovat täynnä potkua ja niistä ajattelin keitellä chilikastiketta ja kuivata osan J:lle talveksi. Hän rakastaa tulista ruokaa. Viimein uskallan myös todeta vadelmien lähteneen hyvään kasvuun ja ehkä ensi vuonna meillä saadaan jo vähän enemmän satoa. Väsäilin vatuille aidan heinäseipäistä, mutta saapa nähdä kasvaako meidän puskat joskus niin suuriksi, että sitä täytyy korottaa. Olenkin tässä pohtinut, että voiko vadelman ensimmäisen vuoden versoja latvoa? Jos tiedät, niin kerro ihmeessä minullekin!

Kruununprinssi tekee aivan jättisuuria kurpitsoja, puolen litran limupullo on mittatikkuna. Näitä on yhteensä kolme tulossa ja tämä kyseinen on niistä suurin.

Reikäisistä lehdistä huolimatta kukkakaalin kukinto näyttää ihan siistiltä. Katsotaan miten kehittyy.

Maissit näyttävät nyt tältä. En tiedä hyvältä vaiko pahalta kun ensimmäistä kertaa viljelen, mutta odotan mielenkiinnolla tulevaa.

Vadelmat pysyvät ainakin toistaiseksi siististi heinäseiväs aidanteen takana.

Minun aiemmat postaukseni tähän sarjaan löydät hakusanalla omavaraisuus ja alta linkit muiden bloggareiden kirjoituksiin.

Satoisaa elokuuta kaikille,

toivottaa Javis

26 kommenttia artikkeliin ”Askeleitani kohti omavaraisuutta Osa 7: Kuivuus vaivaa puutarhaa

 1. Paluuviite: Sään armoilla – Sorakukka

 2. Älyttömän suloinen kukkakaalin alku! Onnittelut ❤
  Mulla on ollut tänä vuonna keräkaalia niin harson kuin ötökkäverkon alla ja suosittelen verkkoa! ja suosittelen maata verkon reunojen yli.. lankut eivät riitä..kaalikoit löytävät pienetkin kolot

  Tykkää

 3. Olenkin kuullut ihmettelyjä missä on muka niin kuivaa että sato on menetetty kokonaan. Suomi on pitkä maa ja toisaalla on satanut ja toisaalla ei sitten vähääkään. Eletty kesä on kyllä ollut melkoinen ja todella toivon ettei tämmöisiä tule montaa vuotta peräkkäin.

  Tykkää

  • Luinkin, että teillä on mennyt ihan penkin alle viljelyt säiden vuoksi. Toivottavasti ensi vuosi on tosiaan sitten parempi. Todella tuskastuttavaa kun tehty työ valuu hukkaan syystä johon itse ei voi vaikuttaa.

   Tykkää

   • Sehän se kaikkein eniten turhauttaa. Minä jo niin haaveilin pääseväni tekemään kurkkusäilykkeitä ja saavani kunnon kurpitsa sadon. Se haave siirtyy ensi vuoteen

    Tykkää

 4. Lupaava kukkakaalin alku ja muutenkin ihanaa satoa tulossa! Minulla on nyt ensimmäistä kertaa myskikurpitsaa kasvamassa ja se ei vielä edes tee nuppuja, joten taitaa jäädä sato siitä saamatta. Täytyy yrittää ensi kesänä uudestaan. Satoisia päiviä ja kaikkea hyvää elokuuhusi!

  Tykkää

  • Kiitos Tiiu! Minulla on viime vuodesta ihan vastaava kokemus myskikurpitsan osalta. Tänä vuonna ostin valmiin taimen ja laitoin vahvaan maahan. Olen myös kastellut sitä säännöllisesti. Ihana päästä maistamaan sitä sitten syksyllä 😍

   Tykkää

 5. Paluuviite: Kesän saavutuksia ja syksyn suunnitelmia - Iso-orvokkiniitty

 6. Paluuviite: Suuntana omavaraisuus sääilmiöt - Korkeala

 7. Kuivuus on ollut tämän kesän haaste niin monella, ja osalla jo kolmatta kesää peräkanaa. Me kuulutaan siihen kolmannen kuivan kesän kiukuttamiin. Ei se auta kuin hyväksyä, että tämä taitaa hiljalleen olla uusi normaali kesille, kovia hellehuippuja ja kuivuutta.
  Vaan onpa upea kurpitsa sulla! Mahtava! Meillä kurpitsoiden kanssa ei ole ollut tuuria tänäkään vuonna. En ymmärrä mikä riivaa, kun kurpitsa tekee kukkaa, muttei lainkaan hedelmää. Nyt tässä elokuun ensimmäisellä viikolla yksi pieni kurpitsan alku on onnistunut syntymään niistä lukuisista kymmenistä kukista, joita kesän aikana kurpitsat ovat tehneet. Tietäähän sen mitä sille poloiselle kurpitsan alulle käy. Ei ehdi omenaa suuremmaksi ennen kun kylmyys keskeyttää kasvun.

  Tykkää

  • No jopas on erikoista! Mä olen noita käsin pölyttänyt, mutta mulla on myös kesäkurpitsan taimista toinen aivan onneton. Siihen ei tule kurpitsan kurpitsaa. Mutta onneksi toinen on tuottanut ihan hyvin. Ei näitä oikein aina ymmärrä mistä milloinkin kiikastaa..

   Tykkää

 8. Ihanaa ja kaunista sinulla palstalla. Hiukkasen kateellisena katselen näitä kuvia, kun omat ei kasva mihinkään. Tuli laitettua liian myöhään ja kasteltua heikosti. Lapset keräsi viime vuonna miun ainokaisen myskikurpitsan raakana, mutta kun sen kaivoin esiin vaatehuoneesta nyt huhtikuussa niin oli ihan syötävä.

  Tykkää

  • Ai, säilytit sitä vaatehuoneessa? 😀 Mä mietin kans mihin laitan nuo kruununprinssit odottelemaan käyttöä kun yksiön keittokomerossa ei ole suuremmin ylimääräistä tilaa. Ehkä mäkin jemmaan pari vaatekaappiin. Vaikka J:n farkkujen sekaan 🤣 Lueskeltuani teidän muiden kirjoituksia alan vasta ymmärtää miten etuoikeutettuja me ollaan täällä siirtolapuutarhalla. Letkusta tulee samaa vettä mitä kolmen kilometrin päässä kotonakin. Ja periaatteessa loputtomasti. Harmittaa ihan hirveästi teidän muiden puolesta!

   Tykkää

 9. Kiitos hyvistä vinkeistä! Samoja haasteita täälläkin aiempina kesinä ollut ja tänä vuonna jätin kukka- ja ruusukaalin suosiolla väliin, kun itkin viime kesänä ötököiden invaasiota – yhtään satoa ei päätynyt omalle lautaselle noista… 😦 Ehkä ensi vuonna yritän uudelleen ja harsotan koko kesäksi.

  Olen haaveillut tippukastelun virittelystä kasvihuoneeseen, mutta en ole aiemmin kuullut kenenkään kokemuksista, notta onko fiksu ja toimiva ratkaisu. Tosin tänä vuonna saanut olla kasvihuonetta kastelemassa niin ahkeraan, että kaikki helpottavat tekijät ovat tervetulleita…!

  Ja ihanalle näyttää teidän puutarhassa – kade tuosta vadelmapenkin aitauksesta! ❤

  Tykkää

  • Tippukastelujuttu on kyllä helpotus ainakin minulle ja helppo järjestää kasvimaalle ja – huoneeseen kun ne ovat ihan vierekkäin. Kirjoitan niistä varmaan vielä toisen kerran enemmän niin voin siihen vähän kirjoittaa kokemuksiani. Mutta kyllä se helpottaa. Saapa nähdä miten käy tämän tytön kaalin kasvatuksen jatkossa.. Ehkäpä kuitenkin kokeilen vielä ensi vuonna. 😅🤔

   Tykkää

 10. Meilläkin on maissi samassa vaiheessa. Siemenkylvöthän menivät ihan pieleen mutta ostin kaksi taimea oman kylän kauppapuutarhasta. Saa nähdä tuleeko niihin tähkiä. Aivan mahtava kukinta tuolla kärhöllä! Täällä ovat viime vuonna hankitut kärhöt joten kuten hengissä mutta eivät ole kukkineet. Ovat kyllä olleet enimmäkseen oman onnensa nojassa ilman kastelua… Ja voi tuota upeaa kurpitsaa! Pari kurpitsan taimea ostin tännekin mutta eivät ole kyllä tehneet muuta kuin lehtiä. Jos nyt vielä tulisi joitakin lämpimiä viikkoja niin ehkä ehtisivät tehdä satoakin.

  Tykkää

  • Minua on alkanut vähän jännittää että niinköhän nuo maissit ehtii. Nyt on jo elokuu.. Täytyy toivoa, olisi se niin mukavaa maistaa omia ja ennen kaikkea tuoreita maisseja. En ole tainnut koskaan aiemmin syödäkään. Toivottavasti sielläkin ehtii satoa tulla!

   Tykkää

 11. Nou woriis, ei ole täälläkään into (eikä aika) riittänyt täydennyskylvöihin! Niissäkin kerkiää sitten tulevina kesinä reipastua 😀 Mä en varsinaisesti ole vattujen latvomisen asiantuntija, mutta jos latvot, niin lehdet kannattaa ehdottomasti kerätä talteen, kuivattaa (ja mielellään vielä ennen sitä fermentoida, se tuo vadelmanlehden aromit vielä ihan uudella tavalla esiin varsinkin näin kasvukauden loppua kohden) ja hörppiä teenä. Vadelmanlehtitee on varsinainen naisten yrtti, mutta kyllä siitä miehillekin iloa on 🙂 Ja maku on ihana.

  Tykkää

 12. Voi sinun päärynöitäsi… Kesä pitäisi oikeastaan nukkua puutarhassa, eli olla koko ajna vartiossa kaiken varalta, kun ei tiedä mikä hyökkäys milloinkin tulee. Jopa täällä lännessä muuten huomaa uudenlaisia ötököitä saapuneen maahan lämpenemisen myötä. Ihan outoja perhosia, myös päivällä, ei pelkästään yöllä ja heinäsirkkoja on tänä vuonna ollut myös todella paljon.

  Tykkää

  • Meidän tontilla on näkynyt nyt paljon heinätöpökatteja. Se on kaskelotteihin kuuluva ”heinäsirkka”. Yksi asustaa kasvihuoneessa. Sinänsä erikoista kun en ole tätä ennen nähnyt heinäsirkkaa vuosikausiin ja nyt useita.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s