DIY Puutarhakaari

Siirtolapuutarhat on täynnä toisiaan viehättävämpiä kaariportteja ja minullakin on ollut oma yritykseni jo useamman vuoden. Siihen on istutettu kärhöjä ja villiviinejä ja olin ajatellut sen olevan tähän mennessä jo täynnä vehreyttä. Eipä ole. Pari rankaa ristissä on realistisempi kuvaus nykytilanteesta. Tästä tuskastuneena keksin, että toinen kaari olisi paikallaan ja siihenhän voisi istuttaa tällä kertaa köynnösruusun jos se vaikka menestyisi paremmin. Portilta ovelle johtava sisääntulo sopisi paikaksi ja samalla aikaa myöden saisi ehkä vähän näkösuojaa sisäpihan puolelle.

Pinterest on tee-se-itse-ihmisen aarreaitta ja etsin sieltä vaihtoehtoja miten voisi tehdä puutarhakaaren juuri omien mittojen mukaan. Ja mieluiten olemassa olevista aineksista näin permakulttuurin hengessä. Tämä kaari on yksinkertaisuudessaan todella helppo toteuttaa ja muokata kohtaan kuin kohtaan. Alla on kuvalliset ohjeet miten kaari sahataan helposti yhdessä illassa.

Ensin sahataan sopivan mittainen suora laudanpätkä, jonka kulmista sahataan palat pois. Muottina voi käyttää vaikka kukkapurkkia.

Sitten pingotetaan bambukemppi tai joku muu taipuisa puunpala kolmen naulan varaan ja jäljennetään kaari lyijärillä.

Sahataan alapuoli pistosahalla ja siirretään laudan yläpuolelle.

Kiinnitetään osat yhteen ruuvaamalla kaaren keskellä alapuolelta ja reunoista yläpuolelta. Ja siinäpä se.

Talvella tuli vastaani puutarhalehdessä John Davis köynnösruusu, joka jäi mieleeni jatkuvakukintaisena. Asiaa tutkittuani huomasin sen olevan kanadalaista talvenkestävää sorttia, jota minulla on entuudestaan jo yksi Adelaide Hoodless. Nämä Parklannin ruusut kestävät suomalaiset talvet ilman sen kummempia suojauksia ja ovat omajuurisia. Ne istutetaan samaan syvyyteen kuin ruukussa, joten ovat käypä vaihtoehto myös sellaiseen paikkaan missä ei pysty arkeologisia kaivauksia tekemään. Tämä John Davis -ruusu myös ”remontoi” eli sillä on yksi pääkukinta, jonka lisäksi se kukkii uudelleen ja uudelleen kunhan vanhat kukinnot leikataan pois ja lannoituksesta huolehditaan. Ajattelin, että siitä olisi iloa kesäisin pitkäksi aikaa. Katsotaan millaiseksi valinnaksi tämä osoittautuu. Tänä vuonna tuskin saan nupun nuppua, mutta ehkä sitten vuoden päästä. Pieni taimi on siis nyt istutettu kaaren juureen ja tein sille toiselle puolelle tikapuut mitä pitkin pääsee kasvamaan ja toisaalta sen saa siihen tarvittaessa tuettua naruin ynnä muin. Joissain lähteissä kyseistä ruusua kutsuttiin pilariruusuksi ja toisissa köynnösruusuiksi, joten en tiedä kuinka tarmokkaasti se itse tukeutuu. Yritän ohjata sitä naruilla nyt pienestä lähtien kasvamaan oikeaan suuntaan.

Kaaren pystytolppa löytyi mökin alta, poikkipuut lipaston sokkelista, joka piti irrottaa että se mahtui vintille ja itse kaariosa on tehty toisesta tontilla olleesta ”saunajakkarasta”. Samaisesta penkistä on hyödynnetty muita osia siskon ja minun yhteisprojektissa, jossa kahden huonon penkin sijaan saatiin yksi selkä- ja käsinojallinen. Tämä projekti on vielä vähän vaiheessa, koska sisko on hyvin busy lomalainen, mutta esittelen sen jahka saadaan valmiiksi.

Minun kesäloma onkin nyt sitten tällä erää ohi. Syyskuussa on vielä yksi viikko, jolloin lähdetään reissunpäälle. Hassusti muuten toukokuun lomallani oli kuumemmat kelit kuin näin heinäkuussa, mutta en valita. Hyvin on saanut kaikenlaisia juttuja aikaiseksi kun on ollut vähän viileämpää, eikä aurinkotuoli ole turhia houkutellut.

Toivoo, Javis

4 kommenttia artikkeliin ”DIY Puutarhakaari

  • Eikö vain huutanutkin! 👍 Violetti kärhö on oikeastaan kaksi kärhöä: Jackmanii Purpurea ja Etoile Violet. Tosin en ole enää kärryillä kukkiiko nyt vain Jackmanii. Jotain vikaa on nyt keskikesällä noihin tullut. Aloittivat kukinnan näyttävästi, mutta sitten on aukeavat kukat alkanut näyttämään rusehtavilta ja epämuodostuneikta. Ilmeisesti kirvat iskivät ja monet nuput jäivät pieneksi ja vioittuivat. Harmittaa kun en ollut ajoissa tarkkailemassa.

   Tykkää

 1. Tämä ohje tuli kuin tilauksesta. Yksinkertainen kaariportti pieneen tilaan. Lasten kanssa juuri katseltiin erästä valmismallia. Tämä sinun omasi on paljon hauskempi.

  Tykkää

 2. Ihana kaariportti. Olen tänä vuonna vaeltanut Helsingin siirtolapuutarhoissa keräämässä ideoita ja kaariportti on omallakin toivelistalla. Lisäksi jokin kiva köynnöstävä ruusu olisi ihana. Sain nyt molempiin lisää ajateltavaa 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s