Askeleitani kohti omavaraisuutta Osa 6: Resepti

Ensimmäinen päivä heinäkuuta ja alamme olemaan kasvukauden puolivälissä. Hyötykasvit ovat lähteneet hyvään kasvuun ja satoakin olemme saaneet jo hieman maisteltua. Kuukauden aiheena onkin kertoa edistymisestään sekä esitellä joku suosikkiresepti, jossa on hyödynnetty oman maan antimia. Tämä postaus on osa omavaraisuusbloggareiden yhteiskirjoitussarjaa, jonka osat julkaistaan aina kunkin kuun ensimmäisenä maanantaina. Linkit muihin blogeihin löydät lopusta.

Retiisit lienevät kaikilla ne ensimmäiset kypsät juurekset ja niin ne oli meilläkin. Olin laittanut useampia erilaisia lajikkeita ja en tiedä oliko toukokuun helteet syynä vai mikä, mutta retiisit olivat kamalia. Siis niin polttavia, että syötiin väkisin muutamia ja loput kiskoin suoraan kompostiin. Kaunis ajatus, mutta todellisuus oli kyllä nyt ihan muuta. Lueskelin asiasta netistä ja retiisin optimaalinen viljelylämpötila on 10 astetta ja toukokuussa oli kyllä paljon tuota lämpimämpää. Kokeilen ehkä ensi keväänä vielä niin, että laitan siemenet maahan heti kun pinta on sulanut. Tai sitten voisikohan niille tehdä jo syyskylvöjä?

Seuraavana vuorossa oli pinaatti, jota hyödynnetään tässä ihanassa intialaisessa palak paneer-reseptissä. Rakastan palak paneeria vaikka se ulkonäöltään muistuttaakin hieman lehmän pötsin sisältöä, mutta suosittelen kokeilemaan rohkeasti. Se on kasvisruoka, joka on täynnä mukavan lämpimiä makuja ja oikeastaan tosi helppo ja yksinkertainen valmistaa. Varsinkin jos korvaa paneer-juuston leipäjuustolla niinkuin minä tein. Paneer juusto on vastaavanlaista kuin kotijuusto ja senkin teko on ilmeisesti aika helppoa, mutta minä en ole vielä kokeillut. Minähän en varsinaisesti ole mikään kokkikolmonen… 😉 Lehtivihanneksena pinaatti ei paina juuri mitään ja reseptiin tarvittava 300 grammaa olisi ollut käytännössä ihan koko satoni, joten käytin 150 grammaa omia tuoreita pinaatinlehtiä ja 150 grammaa pakastepinaattia (eli yhden pussin).

Palak Paneer eli pinaattijuusto (4 annosta)

1 sipuli

4 valkosipulin kynttä

1-2 rkl öljyä

2 tl garan masala-mausteseosta

2 tl juustokuminaa (jeera)

2 tl jauhettua inkivääriä

300 g pinaattia

2 dl ruokakermaa

puolikas kiekko leipäjuustoa

1 tl suolaa

Valmistus: Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä. Mausta garam masalalla, juustokuminalla ja inkiväärillä. Sekoittele muutama minuutti, jotta maut irtoavat. Tässä vaiheessa voi lisätä vähän öljyä ettei mausteet pala. Lisää pilkottu (ja jäinen) pinaatti ja kuumenna, kunnes pinaatti pehmenee. Kaada pannulle ruokakerma ja kiehauta. Mausta suolalla (jota minä kyllä laitoin enemmän kuin yhden teelusikallisen). Lisää lopuksi kuutioitu juusto. Älä enää keitä vaan sekoittele miedolla lämmöllä hetki, että juusto lämpenee. Tarjoa riisin kanssa.

Tässä vielä pari huomiotani reseptiin liittyen: Jos ei tykkää kovin mausteisesta ruoasta niin laittaisin ensiksi juustokuminaa ja inkivääriä vain puolet tuosta määrästä, koska niitä voi helposti lisätä vielä ruokakerman lisäyksen jälkeenkin. Itseäni ärsyttää jos resepteihin tarvitsee ostaa hirveästi erilaisia mausteita eikä niitä sitten tule käytettyä muuten, mutta tässä reseptissä olevat mausteet sopivat esimerkiksi kasviskeittoihin todella hyvin eli nämä kannattaa hankkia muutenkin.

img_20190615_1932036718000484416948173.jpg

Takaisin viljelyihin. Olen ollut ihan mielettömän tyytyväinen hyygelpenkkeihini. Kaikki tuntuu kasvavan kohisten ja jopa siemenestä laitetut porkkanat ja parsakaalit näyttävät menestyvän. Tosin loppullisen varmuuden porkkanoista saan vasta kun näen millaisen juuren ne ovat onnistuneet kasvattamaan. Tilasin jo tammikuussa hyötykasvien taimia, joiden nouto oli toukokuun puolivälissä. Taimet nähdessäni olin jokseenkin pettynyt niiden pieneen kokoon, mutta hitto vieköön mikä elinvoima niissä olikaan. Minulla on nyt jo ihan kunnon keräkaali, uskomatonta! Aiemmin olen saanut hädin tuskin tuon kokoisen kerän elo-syyskuussa. Kaalit ovat kaikki lähteneet hyvään kasvuun ja ruusukaalissa on pienet nykeröt jo havaittavissa. Kukkakaalitkin vaikuttavat hyvältä, mutta vielä ei ole kukintoa näkyvissä. Viljelen tänä vuonna maissia ensimmäistä kertaa enkä oikein tiedä minkälaisia niiden kuuluisi nyt olla, mutta on ne ainakin kasvaneet mukavasti. Salaatteja on myös jo syöty useaan otteeseen ja juhannusaaton perunat saatiin omasta maasta.

img_20190627_213522-compressor (1)446519347934783157..jpg

Hyygelit pursuilevat hyötykasveja.

img_20190627_2127467101405805067181313.jpg

Keräkaali on näin iso jo kesä-heinäkuun vaihteessa!

img_20190627_2134348821231818331196558.jpg

Tuosta lehtihangan nykeröstä kasvaa ruusukaali.

img_20190627_2134474623104497655868156.jpg

Edessä ruusukaali ja taaempana tässä kuvassa keltaiselta näyttävä maissi.

Myös hunajamarjoja olemme päässeet maistamaan, mutta sitten selvisikin että olin poiminut ne liian aikaisin eikä maku ollut niin makea kuin oletin. Pensaissa on vielä, joitakin marjoja jäljellä ja yritän nyt malttaa mieleni niiden kanssa. Juhannuksen jälkeisellä viikolla poimittiin ensimmäiset mansikat ja ne oli niin makeita. Mansikka on tosi helppo ja ihana viljeltävä. Herkkusuun ehdoton suosikki! Tomaateissa on paljon kukkia ja Maskotka-amppelissa jo vaikka kuinka paljon raakileita. Se oli myös ihan minikokoinen toukokuun puolivälissä, mutta on kasvanut hurjaa vauhtia. Mikäli maskotkan maku on hyvä, tulee siitä joka vuotinen kaveri minulle. On se niin paljon muita edellä. Vesimelonit juroivat kasvihuoneessa pitkään ja ovat lähteneet vasta nyt kunnon kasvuun. Avomaalle ne voivat vähän kehnosti, katsotaan tuleeko mitään. Kasvihuoneen vesimelonien kanssa olen noin kuukauden myöhässä verrattuna viime vuoden hedelmän kehitykseen. Kurkun taimista osa kuoli ja niissä on vain pieniä raakileita toistaiseksi. Paprikoissa on paljon raakileita ja suippopaprikat ovat jo parikymmentä senttisiä. Uusi tuttavuus talvikurpitsa Crown Prince kasvaa hurjaa vauhtia ja levittää lonkeroitaan ympäriinsä. Siitä tulee semmoinen hauska siniharmaa kurpitsa, jonka pitäisi säilyä ihan huoneenlämmössä useamman kuukauden.

img_20190627_2129541021758684761010145.jpg

Maskotka-tomaatti tursuaa ja pursuaa amppelissaan.

img_20190627_2129377890168570583717669.jpg

Mini-vesimeloneja on kolme kasvihuoneessa.

img_20190627_2130042203750892832176942.jpg

Suippopaprikoissa kokoa piisaa. Nyt saisivat vaan alkaa punertumaan.

img_20190627_170324774887448218837954.jpg

Talvikurpitsa Crown Prince karkailee hyygelistään ja menee kohti mansikkamaata.

img_20190624_2154375705767567628348358.jpg

Aavistuksen raakoja hunajamarjoja.

img_20190627_2126507691765497642852734.jpg

Kuka tulee syksyllä polkemaan viinirypäleitä?

img_20190627_2127047698383479008131657.jpg

Tässäpä näitä omavaraisuus kuulumisia tällä kertaa. Mukavasti menee ja odotan jo innolla, että pääsee tosissaan popsimaan omaa satoa. Kohta on varmasti aika poimia ainakin tuo keräkaali ennenkuin menee huonoksi. Olen perustanut blogilleni myös Instagram-tilin eli siellä minua voi seurata nyt Käsityö Javiksen lisäksi Laura eli Javis-tilillä. Omavaraisuuteen liittyvät aiemmat kirjoitukseni löydät haulla omavaraisuus ja muiden bloggareiden linkit tästä alta.

Hikistä heinäkuuta toivottaa Javis!

Kohti laadukkaampaa elämää
Mainokset

31 kommenttia artikkeliin ”Askeleitani kohti omavaraisuutta Osa 6: Resepti

  1. Paluuviite: Nälkäinen kesäkuu – Sorakukka

    • Se oli semmonen kuin Kallen kukkatarha. Asuu Ruotsissa ja toimitti taimet Kirkkonummelle toukokuun puolivälissä. En oikein tiedä mitä siitä ajattelisin kun tosiaan taimet oli hirmu pieniä ja osaa ei ollut lainkaan. Hän syytti mullan toimittajaa. Sain korvaavia tilalle kuitenkin. Hinnat oli todella halpoja, vaan noin euron purkki ja kaaleja oli neljä purkissa. Ja ovat kasvaneet tosi hyvin. Eli ehkä sieltä voi tilata uudestaankin jos ei ole niin nökönuukaa mitä saa 😀 Tomaatit sain kaikki lajikkeet mitä tilasin ja samoin kurpitsa ja melonin. Ne oli tärkeimmät. 😊👍

      Tykkää

  2. Paluuviite: Raparperijäätee - ku ite tekee

    • Kiitos Satu! On kiva kun nyt näyttää viljelyt onnistuva. Edellisinä vuosina ollut tosi vaikeaa kivikovan savimaan kanssa.. Toki mulla on määrät pieniä, kaaleja kutakin 4 kpl, mutta eipä meitä ole kuin kaksi syömässääkään. Katsotaan 😊

      Tykkää

  3. Palak paneer on herkkua! Ja sitä voi tehdä nokkosestakin. Kokeilin ja laitoin ohjeen blogiinikin. Lisäksi pinaattia voi syyskylvää, joten pääset sitten ensi keväänä tekemään palak paneeria jo alkukesästä!

    Kastele retiisejä tosi, tosi paljon, niin niistä ei tule niin karvaita. Mitä kuivempaa, sitä enemmän niihin tulee tulisuutta ja sitä herkemmin virittäytyvät kukkaan. Ja kyllä, retiisiä voi myös syyskylvää. Myöskin kylvää vielä näihinkin aikoihin!

    Ihan mahtavaa satoa siellä muutenkin tulossa!

    Tykkää

  4. Ihanat hyygelit! ❤ Niitä pitäisi täälläkin kasailla. Hunajamarjaa voisi täälläkin kasvattaa, en tosin vieläkään ole päässyt maistamaan niitä mutta eivät kai ne pahanmakuisia voi olla 🙂

    Tykkää

  5. Wau! Minun satoni on vielä alkutekijöissään. Tomaatissakin vasta pienen pieniä raakileita. Mutta kokeileppa käyttää pinaatin tapaan harvennettujen juurikkaiden lehdet, toimii!

    Tykkää

  6. Kaailin vihreä kaali kateudesta. Onnistuminen on ollut hiukan toista tosin jokainen kasvi ottaa sen oman ajan joten vielä en murehdi. Hienolta näyttää.

    Tykkää

    • Ekan kaalin laitoin salaatiksi fetan, sipulin ja mausteiden kera. Mietin uskaltaisinko kokeilla seuraavasta kääryleitä? Kurkut sen sijaan mulla taas pettymys, mutta ehkä nekin vielä ehtii. En murehdi minäkään.

      Tykkää

  7. Voi ihanuus! Viinirypäleitä 💞 minä voin tulla kanssa polkemaan!

    Meillä näyttää vähän siltä ettei puoletkaan kasveista lähtenyt itämään. Täällä ei ole vettä tullut oikeastaan kevään tai kesän aikana ja kylmää ollut koko ajan, ellei alkujevään helteitä lasketa mukaan.

    Tykkää

    • Onpa harmi, ettei idä. Mulla oli kauhea taisto papujen itämisen kanssa, mutta ne oli oikeastaan ainoat jotka nikotteli. Luin sun juttuja ja ihmettelin kun kirjoitit että on ollut kylmää. Meilläkin Helsingissä on ollut kuivaa, mutta tosi lämmintä. Parempi on ollut kuin ”normi Suomen kesä”..

      Tykkää

      • Helsingistä kun noustaan ylöspäin tänne Suomineidon lantiolle niin ilmasto on ihan erilainen. Meillä on täällä vielä erillinen pienilmasto. Ukkoset kiertää, eivätkä päälle tule, ilma on kylmempää kuin lähitienoolla ja tuuli tuo oman purevuutensa järveltä. Kesäkuussa käytiin vielä yhtenä yönä pakkasilla juuri kun olin lueskellut että muut ovat istuttaneet ties mitä ulos. Vakiosti lämpö pyörii +10-+17 asteen hujakoilla nyt mutta tuuli tekee siitäkin kylmän.

        Tykkää

  8. Voi kyllä sulla on jo kaikki niin isoa ja rehevää! Jossain muuten oli, että retiisillekin käy syyskylvö, eli kokeilemaan vaan. En ole myöskään koskaan ymmärtänyt että hyötykasveja pystyy tilaamaan taimina, aina oppii uutta. Lämpöistä heinakuuta!

    Tykkää

  9. Valtavassa kasvussa lajikkeet sinun puutarhassasi – hieman täällä kateudesta viherrän, jälleen kerran…! 🙂 Kukka- ja ruusukaali on lajike jota aina välillä kokeilen, mutta minulla niihin pesiytyy aina ötököitä, vaikka mitä tekisin. Viime kesänä taas päätin, että ei enää ikinä, mutta ehkä kokeilen ensi kesänä kukkakaalia vielä koko kesän harsotettuna…
    Maissia kasvatettu meillä nyt neljänä vuotena ja vihdoin alan päästä jyvälle, koska on hyvä hetki poimia satoa. 🙂

    Tykkää

  10. Hyvä kun selvisi retiisien makuongelman syy, samaa ihmettelin minäkin. Kasvihuoneessa keväällä kasvaneet olivat todella makeita herkullisia, mutta avomaalla kasvaneet puisevia ja polttavia. Siispä ensi keväänä taas kylmään aikaan viljelmät pystyyn näitä varten.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s