Marjasinikuusama eli hunajamarja

Siinä hyö nyt ovat! Marjasinikuusamat eli hunajamarjat Aurora ja Honeybee. En ihan tarkalleen edes tiedä mikä sai minut kiinnostumaan tästä toistaiseksi vähän tuntemattomammasta marjapensaasta, mutta googlailun jälkeen asia oli selvä. Näitä oli saatava tämänkin herkkusuun puutarhaan.

20190512_13421320190512_134204

Hunajamarjojen kerrotaan olevan maultaan mustikkaisia, mutta vielä vähän makeampia. Pitkulaiset marjat voi popsia sellaisenaan, pakastaa tai käyttää leivontaan. Ne ovat hyvin terveellisiä ja kaikinpuolin mahtavia. ”Hunajamarjaa kutsutaan ikuisen nuoruuden marjaksi ja siinä onkin moninkertainen määrä vitamiineja sekä antioksidantteja esimerkiksi mustikkaan verrattuna. Tätä vitamiinipommia on viljelty kaupallisesti jo vuosikausia mm. Venäjällä ja Kanadassa.” kertoo http://www.viherrinki.fi. Puska viihtyy huonossakin maaperässä eikä ole niin nökönuukaa onko auringossa vai puolivarjossa. Kestää hyvin suomalaista talvea ja kukkii vaatimattomin kukin aikaisin keväällä. Myöskään nuput eivät palellu vaikka hallaa olisi. Marjat ovat kypsiä kesäkuussa, usein jo ennen mansikoita. Taudin- ja tuholaistenkestäväkin se on eikä vaadi juurikaan leikkausta. Aika paljon luvattu, sanoisin.

Huonoja puolia lueteltiin vain kaksi. Linnutkin tykkäävät marjoista ja rusakot talvisin rungoista. Näillä spekseillä uskaltauduin kokeilemaan. Täällä pitää mansikat ja kirsikat joka tapauksessa harsottaa jos haluaa itse jotain syödä, joten kaksi uutta jäsentä huntujengiin ei ole ponnistus eikä mikään.

Hunajamarjoja suositellaan istutettavaksi kaksi eri lajiketta, jotta pölytys onnistuu parhaiten. Eritoten Aurora on hyvä pölyttäjä ja kaveriksi sille valitsin Honeybeen. Nämä ovat kanadalaisia lajikkeita ja minulla on lyhyen puutarhurin historiani aikana kehittynyt jo hyviä kokemuksia kanadalaisesta talvenkestävyydestä, joten oikeastaan siksi valitsin nämä. Niiden pitäisi myös olla runsassatoisia ja suhteellisen pystykasvuisia lajikkeita. Usein hunajamarjapensaasta kerrotaan kasvavan tiheä pallo ja tänne meidän pienelle plantaasille sopisi paremmin enemmän ylöspäin kasvavat lajikkeet. Katto kun ei rajoita näiden kasvua. Siksi juuri nämä, mutta katsotaan osuivatko valinnat hyvin.

20190512_12465020190512_134226

Harmillisesti plantaasilla alkaa tila loppumaan suurikasvuisia pensaita ajatellen ja ainoa järkevä vaihtoehto olikin tällätä ne tuohon lipputangon ympärille. Aloitin viime syksyn ale-taimien aikaan tekemään siihen kukkapenkkiä ja takareuna oli varattu syyshortensialle. Suunnitelmiin tuli nyt muutos ja tuosta tulee yhdistetty kukka- ja hyötykasvipenkki. Toisaalta mikäs sen kivempaa kun etualalla on kukkaloistoa. Lipputangon molemmin puolin on pionit, toisella puolella Santa Fe ja toisella puolella Coral Sunset. Samoin kaksin kappalein on päivänliljoja: Stella d’Oro ja Sammy Russel. Viime kesä taisi jäädä Hongkong Garden Centerin viimeiseksi, mutta lokakuun alussa heidän laitellessa pillejä pussiin oli otollinen ostosaika. Nämä taimet olivat pari euroa kappale. Syysalennukset kannattaa kyllä hyödyntää taimikaupoilla ja syksy on hyvää aikaa istuttaa. Ilokseni huomasin, että nämä kaikki ovat hengissä talvenjäljiltä. Toisaalle istutin vielä kaksi muutakin pionia ja päivänlilja Lacy Doilyn, mutta lacy ei harmikseni ole vielä noussut lainkaan. Ihan hyvä prosentti onnistuneita kuitenkin.

Noniin, kukkapenkki ei näytä vielä yhtikäs miltään kun kasvu on aivan alussa, mutta toivottavasti kesän edetessä voin näyttää teille parempia itseottamiani kuvia. Siihen saakka esittelen kasvit näillä googlesta napatuilla kuvilla. Väriloistoa on toivottavasti luvassa.

Hyvää Äitienpäivää kaikille ihanille äityleille!

Toivottaa, Javis

6 kommenttia artikkeliin ”Marjasinikuusama eli hunajamarja

  1. Ostettiin viime syksynä 3 eri lajiketta marjasinikuusamaan. Heti pikimiten rusakko kävi klippaamassa yhden. Siis ihan samantien! Se onneksi selvisi hengissä, niin kuin kaksi muutakin. Kahdessa on kivasti kukkia, vaikka pensaat ovat ihan pikkasia. Satoa odotellessa!

    Tykkää

  2. Meille on myös tulossa hunajamarjaa heti kun pääsen vain taimikaupoille. Eli näillä näkymin huomenna. Tilaa olisi kolmelle puskalle. Pitääkin muistaa verkottaa ne saman tien, sillä pihalla pomppii jäniksiä heti kun vain selkänsä kääntää. Naapurin pihalla oli ollut viisi yhtä aikaa! Saisivat pomppia ennemminkin metsässä. Mukavaa viikkoa!

    Tykkää

  3. Paluuviite: Askeleitani kohti omavaraisuutta Osa 5: Puutarhan marjat | Laura eli Javis

  4. Paluuviite: Askeleitani kohti omavaraisuutta Osa 10: Loppu, slut! | Laura eli Javis

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s