Askeleitani kohti omavaraisuutta Osa 4: Kasvimaa

Tämän kuukauden teemana omavaraisuussarjassa  on maanparannus ja kasvimaan teko. Minusta tuntuu etten ole muusta vielä paapattanutkaan, joten päätin kirjoitella myös aiheen vierestä.

Muutimme mökille vappupäivänä eikä paljon kamalampia säitä olisi voinut olla. Lämpötilä on ollut pääsääntöisesti maksimissaan plus viisi ja räntää ja vettä on satanut vähän väliä. Hieman alkoi jopa tällä vannoutuneella mökkeilijällä usko murenemaan, että onko tässä mitään järkeä. Kolmen kilsan päässä olisi tasalämpöinen yli kakskytasteinen asunto, jossa pääsee pissallekin ilman että persus jäätyy.. Mutta on tässä järkeä! Hommia on paljon mukavampi tehdä kun välillä pääsee päikkäreille ja kahvin juontiin eikä tarvitse reissata edes takas.

Kylmistä säistä johtuen taimet ovat vielä kerrostalokotona ja odottelevat siellä, että saisin täällä mökillä kasvimaan ja -huoneen kondikseen. Ja tietysti säänkin täytyy hieman lämmetä, koska kasvihuoneessa ei ole lämmitystä. Kuvasinkin teille pienen videon, jossa esittelen miten yksiössä on täysin mahdollista esikasvattaa miljoona taimea. Tässäpä se, olkaa hyvät!

No niin, kasvimaan tekoon. Meidän kasvimaan ”runko” on tehty jo viime syksynä eli ne hyygelpenkit ja nyt keväälle jäikin oikeastaan enää penkkien reunustaminen ja kasvimaan kulkuväylien kattaminen oljella. Hyygelpenkeistä olen kirjoittanut sarjan aiemmassa osassa, joten en mene enää yksityiskohtiin. Kasvimaamme pohja on vahvasti savista ja on tosi ärsyttävää kun joka kerta siellä käydessä on kengät mudassa. Tästä johtuen halusin kattaa käytävät jollain tavalla ja päädyin olkeen. Perustelut juuri oljen valinnalle oli oikeastaan ihan esteettiset. Se on minusta kaunista. Oikeaoppiset hyygelit jätetään ilman reunuksia ja sivut hyödynnetään myös viljelypinta-alana, mutta tässä pienellä pläntillä en kokenut sitä oikein helposti toteutettavaksi. Laidoilta vierii materiaalia kokoajan alas kulkuväylille ja taas on lenkkarit mudassa. Siksi halusin reunat. Reunojen vuoksi penkkeihin oli helppo lisätä hevonkakkelia ja multaa. Näissä kuvissa kaksi on reunustettu ja kolmas eli taaimmainen vielä vaiheessa.

20190428_15524820190428_155307

Tuossa kasvimaan oikealla puolella on toinen meidän terasseistamme, joka on kesällä kovassa käytössä. Halusin yhdistää kasvimaahan kukkia, jotta tuossa istuskellessa olisi jotain kaunista katseltavaa. Kun tilusten koko on melkoisen pieni täytyy käyttää mielikuvitusta ja sekoitella sekä hyödyt että huvit sikin sokin. Niinpä olen istuttanut tuohon kuvassa näkyvän pienen ritilikön juureen Comtesse de Bouchaud-kärhön. Seurakseen se sai eilen idolini Kuningatar Elisabethin nimikkoruusun, jonka suhteen minulla on pieni eksperimentti käynnissä. Palaan siihen toisella kertaa..

20190505_15103520190505_162055

Heinillä härkien kaukalon soi päässä kun levittelin olkia kiireenvilkkaa. Säätiedotus lupasi räntäsateen alkavan kahdelta ja ehdin juuri ja juuri valmiiksi ensimmäisten tiskirättien leijaillessa maahan. Pohjustin käytävät sanomalehdillä, jotta ne vähän hidastaisivat rikkaruohojen kasvua. Yhdestä olkipaalista jäi vielä vähän yli materiaalia, jonka jemmasin tulevaisuutta varten. Jotain aikaisia kylvöjäkin ennätin jo tekemään, mutta katsotaan nyt tuleeko sieltä mitään kun yöllä on ollut pakkasta.

Yksi tämän vuoden tavoitteistani omavaraisuuteen liittyen oli ottaa kasvihuone tehokkaampaan käyttöön. Päätin jättää eteläseinustalle tekemäni altakastelulaatikot, joissa on tosi helppo viljellä paljon vettä vaativia kasveja, mutta siirtyä muilta osin multasäkkiviljelystä ihan maankamaralle. Näin saan hurjasti enemmän taimia kasvatettua kasvihuoneen suojissa. Yhteen multasäkkiin suositellaan laittamaan vain kolme taimea ja vaikka olen aiemminkin änkenyt niihin neljä tai jopa viisi taimea kuhunkin on säkeistä silti aiheutunut hukkatilaa.

20190505_140311

20190505_140235

Oven vierellä oikealla on siis nuo altakastelulaatikot vesimeloneille ja niiden takana pieni välikkö, jossa voi kasvattaa jotain ämpäreissä. Tällä seinustalla kulmassa on viime syksyn alennuksista eurolla ostamani Himrod-viinirypäle, joka on ilokseni selviytynyt talvesta. Istutin sen kiireessä luvattoman huonosti ja mökkialueen vesiverkkokin oli jo suljettu siltä vuodelta, joten taimipoloinen sai vain juomapullostani jämät. Näistä lähtökohdista en uskaltanut hirveästi toivoa mitään, mutta köynnöspä pukkaakin jo terhakkaasti lehteä. Leikkasin oksasaksilla puisen kasvituen puoliksi ja yritän ohjailla köynnöstä ylöspäin. Jos tuosta vielä joskus satoa saa niin on kyllä mainio juttu. Tilaahan köynnös ei vie juuri lainkaan, mitä nyt tälläsin nuo kivet siihen viereen lämpöä varaamaan. Lajikkeena Himrodin pitäisi olla pieni, maukas ja siemenetön. Katsotaan!

20190505_14025220190505_18012620190505_180029

Pääty- ja pohjoisseinällä olisi nyt sitten lääniä niille kaikille paprikan, chilin, tomaatin ja kurkuntaimille. Aiemmat viljelyvuodet maan päällä on ollut maisemointikangas, jonka alla oli jonkin verran rikkaruohojen alkuja. Kitkin ne pois ja päälle laitoin kerroksen hevonkakkakompostia ja sitten lopuksi vielä viime vuoden viljelysäkkien multia. Yritän noudattaa kasvihuoneessa No Dig-viljelyn oppeja helppouden vuoksi ja siinä ei tosiaan maata turhaan käännellä. Mukavasti siellä näytti siiroja sun muita öpäkäisiä vipeltävänkin. Liekö kasvihuoneen takana olevista komposteista tulleita?

20190505_140243

Nyt äkkiä lämpimiä kelejä, kiitos, niin päästään viljelyissä tosi toimiin! Muiden bloggareiden kirjoitukset löydät alla olevista linkeistä ja minun tähän sarjaan aiemmin kirjoittamat jutut hakusanalla omavaraisuus.

Aurinkoista ja lämmintä toukokuuta, toivoo Javis

Tsajut https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-4
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/05/maanparannus-omavaraisuus-kotipihalla.html
Metsäläisten elämää  https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/05/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-4.html
Puutarhahetki – Suurien unelmien puutarhablogi  https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/05/unelmana-omavaraisempi-elama-kasvimaa.html
Kohti laadukkaampaa elämää  https://varmuusvara.blogspot.com/2019/05/suuntana-omavaraisuus-osa-4.html
Urban Farming  https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/05/maa-ratkaisee-onnistumisesi.html
Palokankaan pientila https://palokankaanpientila.blogspot.com/2019/05/yhteispostaussarja-kasvimaa-ja.html
Elämää korvessa https://elamaakorvessa.blogspot.com/2019/05/suuntana-omavaraisuus-2019.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=2042
Maalaiskaupungin piha  https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/05/suuntana-omavaraisuus-osa-4.html
Alussa oli Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/05/kyykyhaaste.html
Riippumattomammaksi  https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/05/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/05/06/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-4
Torpan Tyttö http://torpantytto.com/2019/05/06/jarvikalaa-ja-kevatjuttuja
Sorakukka https://sorakukka.com/?p=209
Villa Koira  https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/05/haasteita-ilmassa.html
Ku ite tekee http://www.kuitetekee.com/2019/05/06/suuntana-omavaraisuus/
Maatiaiskanasen Elämää  https://maatiaiskananen.blogspot.com/2019/05/varikasta-omavaraistelua-osa-2.html
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=17718
Stellan kolmas luonto https://www.kolmasluonto.fi/2019/05/maanparannusta-elainten-ehdoilla.html

Talopäiväkirja/ omavarainen.fi     https://www.omavarainen.fi/l/kasvimaanperustaminen

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/05/omavaraistelevaa-elamaa-2019-osa-4.html

 

31 kommenttia artikkeliin ”Askeleitani kohti omavaraisuutta Osa 4: Kasvimaa

 1. Konstit on monet esikasvatuksissa 😀 Meillä ei ole sopivasti mitään koukkuja tai tankoja ikkunoiden edessä, mihin saisi taimia roikkumaan. Ainahan sitä olisi voinut niitä ruuvailla vaikka kattoon, mutta jäi tekemättä… Kivan näköiset reunukset kasvimaalla ja olki vielä korostaa niitä. Aurinkoista viikkoa!

  Tykkää

  • Toi roikotusviritys oli tänä vuonna ekaa kertaa ja hyvin toimi kunhan muisti olla huolellinen laatikoiden laitossa paikalleen. Näin kyllä jo sieluni silmin sen tilanteen kun multapurkit sinkoutuvat sieltä ympäriinsä. 😂 Onneksi se ei toteutunut, ainakaan vielä tänä vuonna…

   Tykkää

 2. Ihana idea nuo juuttinaruilla ripustetut lihalaatikot, kiitos vinkistä! Ja tosi sievät ja siistit nuo penkkien reunukset! Penkkien reunustusasiat ovat täälläkin mietinnässä, viime kesänä kaikki kasteluvesi tuntui vain liruvan kohopenkkien reunoille kun maa oli rutikuivaa eikä imenyt vettä itseensä millään.

  Tykkää

 3. Rypäle nousi kostamaan 😀 Nyt hälle puhut paljon pehmeitä ja pidät hyvänä niin josko leppyisi ja satoa antaisi. Omat kasvini kiukuttelevat kun talossakin on välillä turhan viileää. Kesä saisi tulla jo!

  Tykkää

 4. Jes keksin tavan kommentoida, mutta unohdin alkuperäisen pitkän asiani 😀 No sanotaan vain että ihanaa seurata projektiasi, itse asun ympärivuotisesti miltei siirtolapuutarhamökkiä muistuttavassa paikassa ja välillä on hyvin yksinäinen olo kaikkien suurien projektien rinnalla.

  Tykkää

 5. Ihana kun olet sarjassa mukana! Tuot kivasti vaihtelua vanhojen puutarhojen ja isojen tilojen rinnalle. Kaikille ei ole realistista edes haaveilla isosta farmista, jossain pikkukylillä, mutta kerrostalo asunto ja siirtolapuutarhapalsta on mahdollisuuksien rajoissa helpommin. Se on semmoista modernimpaa tapaa olla omavarainen.

  Tykkää

  • Kiitos, Susa! Kiva kuulla että myös tällaisille omavaraistelujutuille on kiinnostusta. 😊 Helsingissäkin on siirtolapuutarhamökkien hinnat tulleet viime vuosina alaspäin tiettyjä alueita lukuunottamatta ja tämä on ihan mahdollista monille jos vaan kiinnostusta riittää. Vieläkin suurin osa siirtisläisistä on eläkeläisiä eli sukupolvenvaihdos on tulossa ja uskon hintojen tippuvan silloin entisestään.

   Tykkää

 6. Paluuviite: Askeleitani kohti omavaraisuutta Osa 5: Puutarhan marjat | Laura eli Javis

 7. Paluuviite: Suuntana omavaraisuus, vaikka väkisin - Korkeala

 8. Paluuviite: Suuntana omavaraisuus - ku ite tekee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s