Siirtolapuutarhamökin ullakon remontointi Osa 5: Panelointi

Ajattelinpa kertoa pitkästä aikaa vähän mökin remppakuulumisia. Millään muotoa ei voi sanoa remontin etenevän vauhdikkaasti, mutta kyllä siellä kovasti on yritetty tehdä hommia ja jotain saatu aikaiseksikin. Oikeastaan tämän alkuvuoden olen tehnyt panelointia ja siihen liittyviä töitä. Vintillä ei ollut valmiina sellaisia rakenteita joihin paneelit olisi saanut kiinnitettyä kulmissa ja katonrajassa, joten ei auttanut kuin nikkaroida ne. Tämän lisäksi ryhdyin vasta paneloinnin yhteydessä eristämään sekä paperoimaan kattoa ja päätyseiniä. Nämä ovat olleet niitä muita töitä kuin itse panelointia joiden kanssa olen tusannut tolkuttoman pitkältä tuntuvan ajan. Kattopalkit ovat kukin eri väleillä ja jokainen eristelevy piti sahata yksikseen mittojen mukaan. Hidasta ja raivostuttavaa. Remppailen vapaapäivinäni keskimäärin kolme tai neljä tuntia päivässä, koska tuon pidempään en oikein jaksa keskittyä ja näinollen asiat etenevät hitaasti.

20190204_114419

20190204_114403

Mikä hiton tökö tuokin on, jonka kolon tekoon meni hyvä tovi?

20190204_114429

 

Valitsemani paneeli on valkoista pinnoitettua puukuitupaneelia, joka on 28 senttiä leveää. Sen asentaminen oli suhteellisen joutuisaa leveytensä vuoksi, mutta kyllä tuommoinen konttauskorkuinen tila ihan haasteesta kävi. Erityisesti katon teko yksikseen oli työlästä. Painovoima kun kummasti työskenteli kokoajan minua vastaan. Joinain päivinä oli kroppa niin jumissa, että hyvä kun pää kääntyi. Noh, tästä ei pitänyt tulla mikään valitusvirsi, mutta toisaalta on ihan hyvä kertoa näistä remontoinnin haasteistakin. Ettei se nyt ihan pelkkää leikkiä ja laulua ole. Huvilaa ja Huussia katsellessa voi tulla hieman todellisuudesta poikkeava kuva kuinka helppoa se pienen mökkerön remontointi onkaan. Aina ei edes huvittaisi, mutta tehtävähän se on kun on aloitettu. Oli minulla hauskaakin ja varsinkin aurinkoisina päivinä kun näki miten sysipimeä tila valaistuu kokoajan valkoisen paneloinnin edetessä. Ikkunoiden kautta vintille tulee hurjasti valoa ja pimeä koppero on enää muisto vaan. Ihanaa!

Ostin paneelia yhteensä seitsemän pakettia ja se riitti tilaan juuri sopivasti. Jonkun verran hukkaa tuli katon viimeisistä riveistä ja päätyseinistä, mutta yhtään kokonaista paneelia ei jäänyt jäljelle. Aika täydellinen määrä siis. Helsingissä asuvan etuna näissä remppahommissa on rautakauppojen lukuisa määrä ja nopean nettietsiskelyn jälkeen haluamaani paneelia löytyi pieni erä alennuksessa K-Raudasta. Ei tuosta lähimmästä, mutta kuitenkin vain noin kymmenen kilometrin päästä ja päätin kurvata sinne. Rahaa koko satsiin meni vähän alle 200 euroa.

Sen sijaan tuossa viereisessä K-Raudassa minulla kävi viimeisten eristelevyjen kanssa tuuri. Ostin sieltä eristettä kaiken kaikkiaan neljä paalia ja tämän lisäksi olisin tarvinnut vielä kolme levyä lisää. Yhdessä paketissa on 12 levyä, joista olisi jäänyt siis suurin osa yli ja joille minulla ei olisi ollut käyttöä. Päätin käydä reippaasti kysymässä sattuisiko heillä olemaan rikkinäistä paalia jemmassa josta voisin ostaa vain osan. Kuinkas kävikään, sain tarvitsemani ja pari ylimääräistä levyä, jotka olisivat muuten menneet jätteeseen. Ylimääräiset levyt käytin välikaton lisäeristämiseen sieltä missä alapuolella on kylmä lasikuisti. Joskus kannattaa siis avata suunsa.

Tältä siellä nyt näyttää. Huima parannus siihen mistä lähdettiin (viimeinen kuva).  Sanottakoon vaan, että olen onnellinen paneloinnin ollessa nyt ohi!

Terkuin, Javis

Tämän juttusarjan aiemmat osat löydät hakusanalla remontointi.

20190314_15233020180614_204124

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s