Askeleitani kohti omavaraisuutta: Suunnitelmat

20180530_17550220180824_164728

Osallistun tämän vuoden kuluessa omavaraisuusbloggareiden yhteispostaussarjaan. Kerroinkin jo aikaisemmin, että kukin bloggari kirjoittaa omista lähtökohdistaan ja tarkoitus on suunnitelmallisesti kohottaa omavaraisuuttamme eikä suinkaan kilvoitella keskenämme. Omalla kohdallani omavaraisuuden sijaan kuvaavampi sana olisikin ehkä kotitarveviljely. No jokatapauksessa postaukset julkaistaan kunkin kuun ensimmäisenä maanantaina ja esille laitetaan linkit sarjan muiden kirjoittajien blogeihin, jotta kiinnostuneiden on helppo seurata sarjaa laajemmaltikin. Linkit löytyvät tämän kirjoituksen lopusta. Tämä ensimmäinen osa käsittelee tavoitteita ja suunnitelmia niiden toteuttamiseksi.

Minulla on kolme tavoitetta listattuna tässä, joita avaan vielä vähän tarkemmin
1. Saada aikaista satoa mökkikauden kuluessa
2. Saada aikaan hyvä kasvualusta
3. Hyödyntää kasvihuone tehokkaammin

Tavoite 1. Aiempina kesinä haasteita sadon hyödyntämiseen on aiheuttanut sen myöhäinen kypsyminen. Elo-syyskuun taitteessa ajatukset alkavat olemaan jo kerrostaloon paluussa eikä niinkään sadon säilömisessä. Tämän tavoitteen täydentämiseksi suunnitelmani on esikasvattaa monia vihanneksia sisällä tai kasvihuoneessa. Siis muitakin kuin tomaatteja ja paprikoita sun muita esikasvatuksen suorastaan vaativia taimia. Tämä tarkoittaakin sitä, että viimeistään huhtikuussa laitan ainakin pinaattia, herneitä, kaalia ja punajuurta itämään. Herneistä on tarkoitus hyödyntää ensiksi versoja ja myöhemmin sitten palkoja. Harkinnassa on vielä laitanko myös retiisejä. Aikaiset kevätretikat eivät kuulemma ole niin tujun makuisia ja siksipä ne voisivat olla mukava lisä. Tykkään kyllä vähän tujummistakin, ei sen puoleen. Vesimelonit laitan jo helmikuussa, samoin paprikat. Porkkanan esikasvattaminen on hieman haasteellista, koska taimia siirrellessä usein vaurioituu myös sen juuri, joten porkkanat ajattelin laittaa vasta avomaalle, mutta valita aikaisen lajikkeen. Muutenkin yritän suosia aikaisia lajikkeita.

Tavoite 2. Meidän kasvimaalla muodostui ongelmaksi kuivana viime kesänä sen suuri savipitoisuus. Maan pinta kuivui kovaksi koppuraksi ja monet kasvit suorastaan kituivat. Kasvimaan koko on vain n.3×4 metriä, mutta koko maa-aineksen parantamiseen vaadittaisiin silti hirmuiset määrät hiekkaa, multaa jne. Tähän minun rahkeet ei riitä ja aloitinkin mahdollisen ratkaisun pyörittelyn jo viime kesänä. Lokakuussa päädyin vielä rakentelemaan kasvimaalle ns. hügelbed:ejä eli yhdenlaisia kerroksittain koottavia kohopenkkejä. Hügelkultur-sanalla hakiessa löytyy paljon tietoa miten mahtava ja kerrassaan mainio tapa tämä on viljellä. Toivotaan, koska minun omavaraisuuteni onkin nyt hyvin pitkälti näiden hyygeleiden varassa.

Tavoite 3. Pienen puutarhani hyvä puoli on kasvihuone. Siellä on porottavan kuuma ja juuri hyvä esimerkiksi paprikoiden ja vesimelonien kasvaa. Kasteluun ja ilmanvaihtoon täytyy vain kiinnittää huomiota etteivät taimet näivety. Aiempina kesinä olen kokenut helpommaksi viljellä siellä multasäkeissä, koska maan kääntäminen pienessä kopperossa mullan pölytessä tuntuu kauhealta ajatukselta. Sittemmin olen perehtynyt hyygeleiden lisäksi No Dig-viljelyyn, jossa kääntämättömän maan päälle levitetään paksuhko kerros multaa/kompostia. Tulevana vuonna aionkin muuttaa ainakin puolet kasvihuoneen pinta-alasta No Dig maaksi ja hyödyntää itsetekemäni altakastelulaatikot(klik) vesimeloneilla. Olen viljellyt altakastelulaatikoissa aiemmin tomaattia, mutta luulen että vesimeloni hyötyisi vielä enemmän jatkuvasta veden saannista.

20180519_132441

Kurkku Beit Aplha

20180519_132501

Puutarhakaipuuta lievittääkseni olen katsellut Youtubesta valtavasti videoita. Ehdoton suosikkini on Charles Dowding. Hän on hurmaava brittiläinen No Dig-puutarhuri ja siis niin ihana harmaahapsinen mies, joka kertoilee puutarhanhoidosta vieno hymy huulillaan. Kysyinkin jo J:ltä mitä hän tuumaisi jos lähden Englantiin Charlesille jalkavaimoksi. Hänelle sopii kuulemma oikein hyvin… 😃 Tästä linkistä(klik) sinäkin pääset ihastelemaan Charlesia. Hänellä on muuten Small Garden -videosarja(klik), joka on tosi inspiroivaa katseltavaa pienessä tilassa viljeleville siirtolapuutarhureille.

No, mutta tällaiset ovat minun suunnitelmani! Sarjan seuraava postaus on luvassa maaliskuun ensimmäisenä maanantaina ja silloin kerron enemmän mm. hyygeleistä ja lajikevalinnoistani. Alla näet listattuna linkit muiden omavaraisuusbloggareiden postauksiin ja kaikki minun tähän sarjaan kirjoittamat postaukset löytyvät täältä blogistani hakusanalla Omavaraisuus.

Mukavaa helmikuuta, toivoo Javis

 

Muiden bloggareiden ykkösosat

26 kommenttia artikkeliin ”Askeleitani kohti omavaraisuutta: Suunnitelmat

 1. Paluuviite: Omavaraistelua vuonna 2019

 2. Paluuviite: Suunnitelmia kesälle - Iso-orvokkiniitty

 3. Oi että, kylläpä alkoi kasvimaakuume nousta kun noita ihania kesäisiä kuvia katselee!!! Kasvatatko kurkut ja kurpitsat itse siemenestä vai ostatko taimina? Mulla meinaa kurkun taimista kasvaa aina liian honteloita.

  Tykkää

  • Mullakin on kauhea kasvimaakuume ja yritänkin nyt hillitä itseni siemenkylvöjen kanssa. 😀 Olen kasvattanut melkein kaikki hyötykasvien taimet siemenestä, mutta viime keväänä aloitin liian aikaisin kurkkujen kanssa. Olivat pitkiä roikaleita, jotka sitten yritin siirtää kasvihuoneeseen, mutta eihän ne menestyneet. Sain vain tuon yhden täydellisen kurkun ja oli kyllä niin makoisa, että yritän tänä vuonna uudestaan. Koitan malttaa tomaattien kylvöjen kanssa maaliskuulle ja kurkkujen ja kesäkurpitsojen kanssa jopa huhtikuulle.

   Tykkää

 4. Hei, savimaasi tulee nopeasti paremmaksi kun lisäät siihen kompostia ja jos mahdollista, palanutta hevosenlantaa. Jos laitat paljon hiekkaa, saat ns. betonia. Katteet auttavat pinnan kuivumisen estossa ja lierot sekoittavat ainesta syvemmälle. Kohopenkit ovat myös käteviä, mutta silloin tulee herkästi paljon hukkatilaa käytäville ja ne tiivistyvät savisena ihan todella koviksi, ellei asiaa huomioida suojauksilla.

  Tykkää

  • Joo, minulla on aiempina kesinä alkukesän sato ollut hyvin niukkaa ja kaukana omavaraisuudesta. Kokeilen esikasvatella taimia, mutta hallanvaara on täällä niin pitkälle, että tosi varovainen saa hentosten taimien kanssa olla.

   Tykkää

  • Kokeile ihmeessä varsinkin jos sulla on kasvihuone. Mun mielestä vesimeloni oli oikeastaan yhtä helppo kasvattaa kun mikä tahansa muukin kurkun tyyppinen kasvi. Latvoin kerran ja sitten hedekukilla töpsöttelin emikukkia, jotta varmasti pölyttyvät kun kasvihuoneessa ei välttämättä ole opäkäisiä hoitamassa sitä hommaa. Muuten oikeastaan vain kastelua. Tällä tavoin sain yhden vesimelonin per taimi.

   Tykkää

 5. Hyygeleistä kuulen mieluusti lisää! Viime kesänä virittelin oman tyyppisiä hyygel-sovelluksia puuntaimille ja nyt on mielessä tehdä muutama kumpare samalla kun uudistaa ojia. Täällä vaan on runsaan olemassaolevan rikkakasvuston takia hankala kaivaa yhtään mitään kun pölläyttää sitten väistämättä uusia siemeniä maailmaan. Mutta muutenhan tuo on jo ihan oman työskentelymukavuudenkin kannalta hyvä kun ei tarvitse kumarrella niin paljon kasveja hoitaessa 🙂

  Tykkää

  • Huomaan, että innostun tämmösistä helpoista ratkaisuista. 😀 Hyygeliin sai syksyllä piilotettua aimoannoksen puutarjajätettä ja keväällä säästyy maankääntämiseltä. Se myös aikaistanee kylvopuuhiin pääsyä. Mielenkiintpinen kokeilu kaikin puolin!

   Tykkää

 6. Kasvihuonenoviisi täällä hei, mahtavaa päästä seurailemaan miten pistät kasvihuoneen entistä paremmin hyötykäyttöön, aion törkeästi matkia tekemisiäsi sitten näiden sarjan postausten pohjalta! 😀

  En ole ennen törmännytkään Charles Dowdingin Youtube-kanavaan, vaikuttaa jo ensivilkaisulla tosi lupaavalta! Täytyypä pitää kunnon Charles-maraton, hyvää harhautusta nyt kun mulla olisi raivattavana ja tyhjennettävänä yksi jättikokoinen romukaappi keittiöstä, enkä yhtään jaksaisi… 😀 Kiitos vinkistä!

  Tykkää

  • Hahaa, katsotaan kuka matkii ja ketä.. 😀 Meinasin nyt ainakin runkotomaatteja vaan istutella tiiviimmin ja todnäk yritän hyödyntää korkeutta jotenkin. Viime syksynä istutin kasvihuoneen nurkkaan myös yhden Himrod-viinirypäleen taimen ja sille pitäisi ideoida jonkinmoinen kasvutuki lasiseen kasvihuoneeseen. Katsotaan mitä keksin kun porailla tai naulailla ei hirveästi voi..

   Uskon, että lumoudut Charlesista yhtä pahasti kuin minäkin. 😀 Kaiken lisäksi hänen tapansa viljellä vaikuttaa hyvinkin helpolta ja samalla tehokkaalta.

   Tykkää

 7. Varmasti oman haasteensa luo tuo lyhennetty kasvukausi. Savimaalle suosittelen juuri hyygeliä, perma, harju ja kohopenkkejä – itselläni jonkinlainen yhdistelmä niitä kaikkia. Mutta kate on se minkä nimeen voin myös vannoa, vähentää kastelun tarvetta tosi paljon ja estää kuivumista. Ongelmana vaan tahtoo olla, ettei sitä ruohosilppua riitä koko kesäksi. Tykkään siitä siksikin, että sinne se maatuu humukseksi ja sitähän se savi tarvitsee kaveriksi. Hyvää kasvukautta toivottelen!

  Tykkää

  • Mullekin tulee sekalainen seurakunta erilaisia penkkejä ja katsotaan sitten mikä tuntuu parhaalta ratkaisulta. Minulla on suhteessa aika paljon nurmea niin ruohosilppua on ollut yli omien tarpeiden. Ehkä osasyynä on ollut myös se että en ole saanut kompostejani porisemaan kunnolla vaan palaminen on hidasta.

   Tykkää

 8. Jaan tuskasi kuumasta kasvihuoneesta. Meillä ei ole ihan oikea kasvihuone vaan enemmänkin katettu pergola, jossa on pieniä aukkoja siellä täällä, mutta silti se muuttuu pahimipana päivinä tolkuttoman kuumaksi. Pitääkin ottaa pohdinnan alle nuo ideasi. 🙂

  Tykkää

  • Mulla on vielä se tuuletusikkunan mekanismi rikki niin olen pitänyt halkoa välissä. Viileämpinä päivinä halko on lappeellaan ja kuumina pystyssä. Toistaiseksi on toiminut suht hyvin näinkin. Suuntana se on vaan suojaisampi kun tuuhea orapihlaja-aita on heti siinä takan niin ilma ei vaihdu kovin hyvin.

   Liked by 1 henkilö

 9. Ihanan maltillinen määrä tavoitteita, mutta yhtälailla niihin saakin sitten mahtumaan monta asiaa. Pitäisi ehkä itsekin laittaa vaan muutama tavoite, ja tehdä sitten ne kunnolla. Lisää sitten puuhia jos siltä tuntuu ja aikaa on.

  Voi tota pientä vesimelonia! Ihana! Olen kerran itse kokeillut kasvattaa vesimelonia, mutta se ei onnistunut ollenkaan. Ehkäpä pitäisi kokeilla uudestaan! 😉

  Tykkää

 10. Paluuviite: Haaveena omavaraisuus, suunnitelma vuodelle 2019 - ku ite tekee

 11. Paluuviite: Omavaisuus sarjan aloitus vuodelle 2019 - Korkeala

 12. Paluuviite: Askeleitani kohti omavaraisuutta Osa 2: Esittely | Laura eli Javis

 13. Paluuviite: #Suuntanaomavaraisuus: Pienen pieniä suunnitelmia – Pienenpieni farmi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s