Kukkiva kasvimaa POTAGER

Mökin vintin remontti etenee etanavauhtia ja välillä tuskastuttaa niin, että meinaa usko loppua. Tajuan, ettei suunnitelmani toimi tai tulee jokin uusi tenkkapoo. Kuten ettei vintillä ole semmoisia rakenteita, joihin paneelit saisi kulmissa kiinni. No, sitten ei auta kuin sahailla sopivat tukipuut ja nakutella paikoilleen. Homma etenee kunnes onnistun saamaan poranterän jumiin puuhun ja loppupeleissä terä katkeaa keskeltä. Nyt naulanreikä on ummessa eikä minulla ole ehjää terää. Tralalaa! Itkisinkö vai nauraisinko? Ei tätä keskenkään enää voi jättää! Seuraavana päivänä tuntuu onneksi sujuvan paremmin.

Remontista ei ole nyt hoitamaan sieluani, joten helpotusta täytyy hakea muualta. Talven pimeinä iltoina on mukava uppotua sohvannurkkaan kahvikupposen kanssa ja suunnitella tulevaa. Inspiroitumiseen mitä parhain teos on Kukkiva kasvimaa POTAGER (Haapalahti, Tuisku, Törnroos, Kust.oy Tammi). Minua hieman huvittaa kun tuosta potager sanasta on tullut nyt niin muodikas. Maailman sivun on ihmiset kylväneet kasvimaille myös kukkia tuholaisia karkoittamaan ja iloa tuottamaan. Tämä ei siis ole mikään uusi juttu, mutta nyt se on osattu brändätä hyvin. Noh, tämä ei yhtään laimenna sitä tosiasiaa, että kyseinen kirja on aivan ihana. Ihana ihana ihana! Se on täynnä herkullisia kuvia ja teksti on ripoteltu sivuille mukavasti pieninä pätkinä. Potagerin pohjapiirrokset on maalattu vesiväreillä ja kukkaloistoa on lähes joka sivulla. Todellista silmänruokaa.

20190111_14021620190111_14160320190111_141724

Mielestäni kirjan anti on myös hyvä. Opin potagerien juurien olevan kaukana 1600-luvulla Versaillesin palatsissa. Itse Aurinkokuningas Ludvig XIV rakasti vihanneksia ja halusi tehdä vaikutuksen vieraisiin hyötypuutarhallaan. Historian lisäksi kirjasta saa konkreettisia vinkkejä miten ja mistä koostaa suomalainen potager. Hauskan lisän tuo kirjan loppuosan jaottelu kuukausiin. Sieltä voi käydä lunttaamassa mitä olisi hyvä tehdä huhtikuussa ja mitkä asiat ovat elokuussa jo auttamatta myöhässä.

Itse en pyri soveltamaan kaikkea käytäntöön vaan nappailen kirjan vinkeistä ne itselleni sopivimmat. Esimerkiksi harmaakäenkukka on minulle uusi tuttavuus, jota ajattelin hankkia. Tulevana keväänä taidan myös istutella vihannekset diagonaalisiin riveihin ja muihin kuvioihin suorien rivien sijaan. Ja kunnon suunnitelma täytyy tehdä ennen kylvöpuuhiin ryhtymistä. Kirjassa tutustutaan myös kolmeen suomalaiseen potageriin ja selkeästi näissä mittakaava on aivan toista kuin minun kasvimaallani. Senkin vuoksi on hyvä pitää päämäärä selkeänä mielessä: hyötykasvit. Rakastan kukkia ja värejä, joten hairahduksen uhka on käsinkosketeltava.

20190111_14134120190111_14175720190111_140835

Suosittelen tätä kirjaa kaikille puutarhakaipuuta poteville. Tämä on semmonen hyvän mielen kirja ja saa lämpimän tunteen aikaan.

Mukavia lukuhetkiä Sinulle!

Toivottaa, Javis

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s