Siirtolapuutarhamökin ullakon remontointi Osa 4: Eristeet

Nyt minulla on jotain näytettävää! Vintin matalat seinät ovat saaneet eristeet lähes koko matkalta. Rappusten kohdalla on luonnollisestikin vielä aukko ja sen eristäminen onnistuu vasta sitten kun uusi kulkuaukko on puhkaistu huoneen puolelta.

20181130_122050

Eristeeksi olen valinnut Ekovillan puukuitueristeen. Syitä siihen on useita, kuten ekologisuus ja kierrätys. Eristeen raaka-aineena on käytetty mm. kierrätettyä sanomalehtipaperia. Ekovilla on myös suomalainen, hengittävä ja miellyttävä käsitellä toisin kuin esimerkiksi halvempi lasivilla. Mökin alakerta on eristetty 10cm paksulla lasivillalla ja seinissä on sekä ilman- että höyrynsulkupaperit. Alakerrassa on käytetty aiemmin myös tujuja maaleja vaikka päällimmäinen kerros onkin minun levittämä hengittävä kalkkimaali. Mikäli mökistä haluaisi täysin hengittävän tulisi alakerrassa tehdä mittavat purkutyöt enkä koe sitä tarpeelliseksi. Emme ole havainneet mitään sisäilmaongelmia tällaisenaankaan ja torppa pysyy lämpimänä oikein hyvin. Ajatuksissa semmoinen täysin hengittävä ja muoviton mökki olisi minulle mieluinen, mutta se jää nyt tosiaan saavuttamatta.

20181130_122153

Ekovillalevyn sahaaminen sujuu ihan käsisahallakin. Tämä kuva on otettu takapihan puoleisesta päädystä.

Yläkerran eristyksessä jätetään höyrynsulkupaperi(=muovikerros) pois ja eristeet asennetaan niin, että katon ja eristeen väliin jää suositeltava 50mm:n tuuletusrako. Laidoissa tuuletusrakoa on vielä reilusti enemmän ja mökin yksikerroksinen vaakaan asennettu ulkoverhouslaudoituskin mahdollistaa ilman liikkumisen. Eristämisessä pidän itse tärkeimpänä etten aiheuta jatkossakaan mitään home- ja kosteusvaurioita tekemällä tiiviitä muovipintoja, joissa kosteus pahimmassa tapauksessa tiivistyy rakenteisiin. Talvet kylmänä olevassa mökissä kun on ajoittain sisällä kylmempää kuin ulkona. Itse oleskelemme mökillä pääasiallisesti vain kesällä ja mahdollinen lämpöhukka on mielestäni kosteusongelmia huomattavasti pienempi uhka.

Tällä viikolla sain aikaiseksi myös purkaa tilaa jakaneet vinolaudat ja se lisäsi ahtaaseen ullakkoon hieman tilantuntua. Enää ei tarvitse kiipeillä väliseinän yli. Ennen lautojen irroittamista tein molemmissä päissä oleviin pystytolppiin vinotuet. Kipakkana pakkaspäivänä sain pidettyä itseni mukavasti lämpimänä käsisahalla jiirejä sahatessani. Aikaa ja muutama ärräpää siihen meni, mutta en jaksanut lähteä puineni isän luokse sirkkelöimään. Tuista tuli kerralla hyvät kiitos jiirilaatikon ja minä tykkään myös niiden ulkonäösta ihan hirmuisesti. Tuovat mukavan tunnelman ja jatkossa niihin voi ripustaa vaikka jonkun valoköynnöksen roikkumaan. Katsotaan mitä keksitään.

20181127_134532

Vinotuet onnistuivat jiirilaatikon avulla hienosti.

20181130_122339

Ei tämä vintti nyt vieläkään suuren suuri ole.

Remppa jää nyt joksikin aikaa tauolle, koska lähdemme Itsenäisyyspäivänä matkalle ja palaamme vasta juuri ennen Joulua kotiin. Lepo ja aurinko tekee hyvää näin piemeänä vuodenaikana ja myös rempan suhteen on nyt mukava laskea työkalut hetkeksi kun on saanut jo jotain konkreettista aikaiseksi. Muut ullakon remonttiin liittyvät postaukset löydät alimpana olevista linkeistä tai hakusanalla remontointi.

Mukavaa joulukuuta kaikille! Toivoo, Javis

Edit. maaliskuu 2019: Eristettä kului yhteensä neljä paalia ja 135 euroa. Näiden lisäksi sain vielä samaisesta K-Raudasta muutaman ylimääräisen levyn ilmaiseksi, koska heillä oli rikkoutunut paali joka olisi muuten mennyt jätteeseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s