Siirtolapuutarhamökin ullakon remontointi Osa 2: Ikkunat

Ilokseni voin todeta, että ikkunat ovat nyt asennettu ja vielä ilman suurempia ongelmia. Päivänä eräänä kurvasin jo heti kahdeksan jälkeen hakemaan ystävääni remppahommiin. Samalla ehdittiin dyykata heidän pihallaan ollut jätelava ja poimin sieltä pienen puisen lastentuolin matkaani. Joku istuja oli päättänyt koristella jakkaran lyijykynällä, mutta eipä tuo haittaa. Kyllä sille vielä paikka löytyy.

20181103_114058

Iloinen mökkeilijä ja jätelavalta pelastettu tuoli.

Tiluksilla olimme yhdeksältä ja aloitimme työt samoin tein. Kerron tässä vaiheittain mitä teimme, mutta en mene yksityiskohtiin koska emme tosiaan ole mitään ammattirakentajia. Jokainen vastatkoon omasta työstään. Eli ensimmäisenä rakensimme tukipuut ikkunan karmien ympärille. Toisesta reunasta karmit sai kiinnitettyä olemassaoleviin keskilinjan tukipuihin, mutta kolmelta muulta sivulta ikkuna tarvitsi tukea.

IMG-20181028-WA0010

Remppatiimi. Otsalamput ja polvisuojat olivat pelastus.

Sitten sahattiin aukko ulkolaudoitukseen. Tähän käytettiin niin puukko-, pisto- kuin käsisahaakin. Ensimmäisen puukkosahaukseni jälkeen kaverini kokeili myös ja todettiin hänen olevan tässä hommassa parempi. Jostain kumman syystä sahanterä veti kieroon minun ollessa puikoissa, mutta hänen käsissään se meni suoraan. Ja voi sitä riemun määrää kun saatiin valoa vintille! Tähän asti olimme työskennelleet otsalamppujen varassa niin pieni onnen kiljahdus pääsi kun valo alkoi sahausten edetessä sarastamaan. Tältäköhän tuntuu tyrmästä paenneilta?

IMG-20181028-WA0008

Aukon tekoa pistosahalla.

IMG-20181028-WA0007

Ja puukkosahalla. Terä piti vaihtaa pidempään eli 200 milliseen.

IMG-20181028-WA0004

Kukkuu!

Aukon valmistuttua ruvettiin sovittelemaan karmia paikoilleen. Kiilojen avulla mallailtiin karmi mahdollisimman suoraan kaikkiin mahdollisiin suuntiin ja vatupassia heiluteltiin kovasti. Ostetut kiilat olivat tosi näppärä apu ja työ sujui hyvin. Karmi ruuvattiin valmiista ohjausrei’istä tukipuihin kiinni. Kiilat poistettiin ja tukipuiden ja karmin välinen rako tiivistettiin uretaanivaahdolla. Minulla oli yksi aiempi kokemus uretaanivaahdosta ja tiesin sen turpoavan, mutten ihan muistanut kuinka paljon. Hermot meni myös kun tuntui ettei pillistä joko tule mitään tai sitten tulee liikaa. Jälleen todettiin ystäväni sopivan tähänkin puuhaan paremmin. Lehmän hermoilla varustettuna hän pursotteli menemään minun katsellessa vierestä.

IMG-20181028-WA0005

Uretaanivaahtoa tuli ainakin riittävästi.

Vaahdon kuivumista odotellessa pidettiin lounastauko ja syötiin valmiiksi pakkaamani eväät. Jäljellä oli enää pursuilevien vaahtojen siistiminen leikkaamalla, ikkunalasien laittaminen paikoilleen ja säätö sekä sisemmän ikkunan tiivistäminen. Sekä koko homman tekeminen uudestaan toiseen päähän.

Yhdeksän tunnin kuluttua aloituksesta oli urakka valmis. Yhtään enempää ei sille päivää olisi enää jaksanutkaan. Jälkimmäisen ikkunan lasit jouduttiin laittamaan paikoilleen uretaanin ollessa vielä vähän märkää, mutta hyvissä ajoin laitettu maalarinteippi suojasi. Pursotusten siistiminen ja valokuvien otto jäi toiseen kertaan.

20181103_130826

Tältä se nyt näyttää sisältä.

20181103_140539

Ja tältä ulkoa. Hyvin meni!

Suomalaisiin tapoihin ei ole yleensä kuulunut rahasta puhuminen, mutta tämän remontin osalta ajattelin tehdä poikkeuksen. Itsekin etsiskelin tietoa kustannuksista kun tätä suunnittelin ja valitettavan vähän oli mitään saatavilla. Materiaaleista voi toki tehdä jonkinlaisen arvion nettikauppoja selaten, mutta miksipä siitä rahasta ei voisi myös suoraan puhua. Näiden kahden ikkunan ja asennukseen tarvittavien tilpehöörien loppusummaksi tuli noin 210 euroa. Edullista mielestäni. Ikkunat on siis ostettu Starkista. Käytetyt työkalut oli minulla ennestään tai sain lainaan isältä. Puutavaraa jäi vielä ylikin. Ajatukseni on tehdä remppaa maltillisella budjetilla, mutta kuitenkin ostaa myös niitä hintavampia vaihtoehtoja silloin kun koen ne tarpeellisiksi. Esimerkiksi paneelit aion ostaa valmiiksi maalattuina vaikka ne ovat käsittelemättömiä arvokkaampia. Siinä säästän kuitenkin aikaa ja hermoja.

Jostain syystä mielsin tämän ikkunoiden laiton remontin hankalimmaksi osaksi. Jälkikäteen on helppo sanoa ettei se niin vaikeaa ollut. Paljon on työtä vielä edessä, mutta olo on helpottunut kun projekti on nyt saatu alkuun.

Aurinkoista sunnuntaipäivää, toivoo Javis

Yksi kommentti artikkeliin ”Siirtolapuutarhamökin ullakon remontointi Osa 2: Ikkunat

  1. Paluuviite: Siirtolapuutarhamökin ullakon remontointi Osa 4: Eristeet | Laura eli Javis

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s