DIY Raparperinlehtilaatat

Meidän siirtolapuutarhalla järjestettiin viime viikonloppuna työpaja, missä pääsi rakentelemaan hyönteishotelleja ja valamaan raparperilaattoja betonista. Osallistujia oli mielestäni runsaasti, varmaan noin 15 henkilöä. Betonilehdet oli selkeästi suositumpi askartelukohde ja hyönteishotelleja innostuikin väsäilemään vain kaksi henkilöä minun lisäkseni. Porukalla oltiin etukäteen sovittu mitä tarpeita kultakin löytyisi ja sitten betonisäkin hankintaan tarjoutui yksi henkilö. Kiitos hänelle siitä! Tällä tavoin saatiin hyödynnettyä jämäpuutavaraa ja nauloja ym.

20180712_201235

Raparperilaatat toimivat kauniina astinkivinä isossa kukkapenkissäni. Johonkin täytyy voida tallata, jotta yltää kitkemään.

20180712_201247

Kyllä nämä aina neliskanttiset laatat voittaa!

Minä olen itsekseni tehnyt betoniraparpereja kerran aiemminkin ja silloin kompastuskiveksi osoittautui kuivuneen laatan pinnasta huonosti irtoava lehti. Nyt osasin varautua paremmin ja hölväsin öljyä lehden pintaan oikein reippaasti ennen betonin lisäystä. Muutenhan noiden laattojen teko on helppoa. Lehti laitetaan ruodepuoli ylöspäin tasaiselle asustalle, öljytään ja sitten vain paksuhkoa betonimassaa päälle. Laatan tulisi kuivua hitaasti halkeamien välttämiseksi ja siksi siihen kannattaakin kaataa vettä päälle ensimmäisen vuorokauden aikana pari kertaa. Jotkut sumuttelevat suihkepullolla, mutta minä kaadoin ihan ronskisti vettä kannusta. Hyvän öljyämisen johdosta lehdet irtosivat nyt kuivasta laatasta helposti. Muutenkin projekti onnistui hyvin paitsi pirskatti kun satuin tallaamaan puolikuivan laatan kärjelle niin sehän katkesi siitä eikä kiinnittäminen enää onnistunut. No, kyllä siihen onneksi jalka mahtuu vielä eli käyttöön päätyy sekin.

Minun vinkit, joilla onnistut raparperilaatoissa:
– Mikäli meinaat siirrellä laattaa kuivumisvaiheessa niin valitse jo ennen aloitusta alle oikein tukeva levy tai muuten varaudu että laatta halkeaa helposti.
-Öljyä lehti runsaalla öljyllä. More is more tässäkin asiassa.
-Jos haluat pitkäkestoisen lehden niin laita metalliverkkoa kahden ohuemman betonikerroksen väliin. Minä olen tehnyt sekä verkolla ja ilman ja ainakin toistaiseksi myös ne ilman verkkoa olevat ovat kestäneet kukkapenkin astinkivinä. Jos olet tekemässä ihan aktiivisesti käytettävää kulkuväylää niin sitten verkko on taatusti paikallaan.
-Paksu laatta kestää paremmin astinkivenä eli paksuus saisi olla ainakin 1.5 tai jopa 2cm
-Kastele kuivumisen aikana.
-Valitse kuivumispaikka niin ettei siihen paista suoraan aurinko eikä kukaan tallaa päälle..
-Pienet pintahalkeamat saa ekojen tuntien aikana vielä korjattua kaatamalla reilusti vettä päälle ja sormilla tasoittamalla.

20180712_201016

Valmiit raparperilaatat. Himskatti, kun menin tallaamaan tuon toisen kärjelle!

Hyönteishotellien nikkarointi tehtiin ihan fiilispohjalta ja jokainen toteutti visionsa liiemmin mittailematta. Sahaukset meni vähän sinnepäin kun ei niin jaksanut keskittyä. Katosta tuli vino ja kerrokset on vinksin vonksin, mutta tuskinpa se on tuleville asukkaille niin nökönuukaa. Onttoja putkia olisi saanut olla enemmänkin, koska ilmeisesti niihin monet hyönteiset tykkäävät munia. Ja kun putken suu on suljettu niin siitä tietää asukkaiden jääneen taloksi. Hyönteisiä on tapana houkutella hotelleihin punaviinillä niin nyt on sitäkin pirskoteltu ympäriinsä. Vuosikerralla ei näissä hommissa ole väliä.

20180710_210556

Yö sammalpehkuissa tai talvi pullonkorkissa?

20180710_210604

Hyötyjen lisäksi hotelli on mielestäni myös kiva koriste puutarhaan. Ja näin tiedonjanoiselle ihmiselle kiinnostava projekti. Joka päivä käyn kurkkimassa näkyykö asukkaita. Vielä valitettavasti ei. Hotellin avajaiset olivat sopiva syy pienten kissanristiäisten pitoon ja niitä vietettiinkin mökkikavereiden kesken. Hauskaa oli, kakku maistui ja naurua riitti kesäisessä iltapäivässä.

f0538e2529f0aa19bb0a415dd729ef6e.0

Huiput vieraat sai emännän iloiseksi hyönteishotellin avajaisissa.

Kun tästä nyt tuli tämmöinen puutarhan härpäkkeitä käsittelevä postaus niin haluan tähän loppuun laittaa vielä kuvat ostamistani kivieläimistä. Näin mökkikavereilla kivikissoja jo aiemmin ja facebookissa kuvan niin ihanasta pöllöstä, että tilattavahan se oli itsellekin. Pöllön ja kisun on maalannut Lahja. Arvostan käsityötä ja nämä ovat juuri sitä. Jokainen kivieläin on uniikki ja ihana katseenvangitsija puutarhaan. Söpöjä, eikö?

20180712_200953

Huhuu!

20180712_200904

Näille on vielä arvoisensa paikka mietinnässä.

Terkuin, Javis

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s