Jänön hampaisiin päätynyt Vuokko

Tänä vuonna skipattiin kevät. Talvi kun loppui tuli suoraan kesä. Lämpöaalto houkutteli toukokuussa mökille ja täällä olenkin oleillut niin ettei kotona ole viitsinyt käydä edes nukkumassa. Nautiskelin helteistä ottamalla aurinkoa, mutta onhan sitä taas kaikenlaisia projekteja siunaantunut. Viime vuonna tekemäni pyhä lupaus keskittyä seuraavana kesänä edellisen ylläpitoon romuttui siis jo toukokuussa. Onneksi itselleen tekemien lupausten rikkominen ei ole niin suuri synti.

Nurmikon leikkaaminen ei varsinaisesti ole minun suosikkipuuhaani eikä tämä meidän nurmikko ole edes kovin hyvässä kunnossa. Siitä sainkin inspiraation suurentaa pihan keskellä olevaa pientä kukkapenkkiä. Lainasin naapureiltani sähkökäyttöisen jyrsimen, jolla jyrskytin nurmikon pintaa rikki ison alueen. On muuten rankkaa! Maan kääntämiseen tuo peli on mitä oivallisin, mutta nurmen juuristo oli niin tiukkaa, että aikaa siihen kului lopulta pari päivää.

20180618_220522

Tähän on istutettu sitä tätä ja tota. Vielä ei näytä kummoiselta, mutta ehkä joskus.

20180618_220730

Kultasypressi ja värikkäät petuniat sopivat samaan pataan.

20180618_215526

Ystävän lapsien näköispatsaat pääsivät lyhdyn sisään sääsuojaan. Nämä veijarit tulevat taas heinäkuussa hoitoon. 😊

Tämän istutusryhmän reunalle pääsi myös viime talvena rusakon ruoaksi päätynyt Vuokko-omenapuu. Heti talvella vauriot huomattuani ryhdyin toimeen ompun pelastamiseksi ja kostutin haavat vedellä. Käärin elmukelmua ympärille ja teippasin vielä tukevasti kiinni. Omppu kuolee herkästi kuivuuteen jos puun pintakerros on pahasti vaurioitunut. Haavasta haihtuu liikaa nestettä. Se saattaa selviytyä seuraavan kesän ”vararavinnolla”, mutta usein toinen kesä vasta kertoo totuuden. Ainakin vielä tänä kesänä tuo Vuokko näyttää voivan hyvin. Se kukki kauniisti ja teki kahdeksan alkuakin. Huima parannus viime vuotiseen neljään omppuun!

20180221_111758

Jäniksen syömä omenapuu. Tämä oli se pahemmin syöty puoli. Alimmat okast olivat myös syöty katki.

20180221_165725

Omenapuun pelastusyritys.

Päätin kuitenkin hankkia uuden taimen tontin paraatipaikalle ja siirtää Vuokon toisaalle siltä varalta, että noutaja kaikesta huolimatta tulee. Vuokkohan tuli meille täysin vahingossa. Olin silloin kesällä 2016 miettinyt tarkkaan, että haluan pihalle oikeasti hyvänmakuisia omenoita tekevän puun. Monilla tuntuu olevan isojakin satoja, mutta hedelmät ovat niin pahoja ettei niitä oikein kukaan syö. Silloin kun pääsin valitsemaan ja lajikkeitakin oli runsaasti tarjolla niin päädyin Jätti-Melbaan. Tykkään punaisista omenoista ja tätä lajiketta kehuttiin kovasti. Herkkuomena, sanottiin useassa paikassa. Puutarhakaupassa löysin välikön missä Jätin taimet oli ja pyörittelin niitä siinä aikani. Valitsin omaan silmääni parhaimman näköisen ja nappasin sen mukaani. Mökillä kuopan reunalla sitten huomasin, että hitto vieköön lapussahan lukee Vuokko! Millään en jaksanut lähteä takaisin kauppaan ja oma mokanihan tuo oli kun en enää tarkistanut asiaa. Ja näin Vuokko sai jäädä. Tänä vuonna sain nyt sitten sen oikean Jätti-Melbankin ja odotan innolla milloin siitä pääsee satoa maistelemaan. Pari vuotta täytynee odotella.

20180618_220609

Vielä pieni Jätti-Melba.

20180618_220656

Vuokon omput kasvavat hyvää vauhtia.

Palaan Vuokon vointiin vielä myöhemmin kesän kuluessa ja ensivuonnakin. Epäilijöille tiedoksi, että tämä kostutus ja elmukelmu konsti ei ollut omaa keksintöäni. Viherpihassa oli joskus artikkeli japanilaisesta tutkimuksesta, jossa tällä menetelmällä oli saatu puut pelastettua. Jopa ympärisyödyt olivat selviytyneet ja Vuokkoon jäi vielä etusormen levyinen kaistale kuorta, joten mielestäni kannatti kokeilla. Tulevaksi talveksi vaan täytyy laittaa hyvät verkot ja toivoa, että Vuokko on oikea sisupussi.
Terkuin, Javis

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s