Vettä, lunta ja muutama uusi alku

Lauantaiaamun iloksi keittelin kahvit termariin ja pakkasin korvapuustin kyytipojaksi kassiin. Lähdettiin Dino-koiran kanssa mökille tarkistamaan tiluksia. Upeassa auringonpaisteessa oli jo kevättä. Dino ei tykkää autoilusta ja vapisee siellä, mutta jostain syystä ikkunan raottaminen rauhoittaa sitä. Tärinä loppuu heti kun ikkuna aukeaa. Outo juttu! Olen pohtinut olisiko kyse siitä, että äänet kuulostavat erilaisilta ikkunan ollessa auki. Tiedä häntä.

20180407_114253

20180407_114307

Dinokin sai pienen palan korvapuustia ja kyllä maistui.

Harmillisesti hyvinpakatusta reissukassista uupui kuitenkin snorkkelit ja kumisaappaat! Niitä olisi mökillä tarvittu. Meidän tontti on alempana tiehen nähden ja varsinkin etupihalle sekä mökin taakse kertyy helposti vettä. Vesi yhdessä savimaan kanssa saa aikaan routimista ja mökki keikkuukin tukevasti pilarien päällä roudan mukaan. Mökistä itsestään en ole huolissani, koska se on tosiaan kunnon pilarien päällä ja tuuli pääsee hyvin kulkemaan ja kuivattamaan alta. Korkeutta pohjalla on sen verran, että Dino käy usein kurkistelemassa mitä sinne kuuluu. Otan siltä aina valjaat ensimmäisenä pois ettei se vaan jää mökin alla kiinni minnekään. Sen sijaan kasvien talvehtimista ajatellen seisova vesi on huono juttu.

Mökin eteläseinustalla ei vielä viime keväänä kasvanut muuta kuin rikkaruohoa, mutta kesällä istutin sinne ruusun ja jasmikkeen. Nyt oli katalasti vettä molempien juurilla ja lisää tulee kun lumet sulaa. Voi voi! Toivottavasti selviävät poloiset. Osaamattoman harrastelijapuutarhurin tontilla vaaditaan kasveiltakin erityistä sitkeyttä ja suomalaista sisua. Ruusu oli kyllä joku kanadalainen…

20180407_120051

Pari helmililjan sipulia oli noussut ylös maasta. Miksiköhän? Laitoinkohan tähän lisäksi narsisseja vai tulppaaneja?

Mutta onneksi raparperiin voi aina luottaa! Kyse on jostain vanhasta lajikkeesta ja sato on ollut näinä kahtena vuonna valtaisa. Nytkin näkyi pieni punainen alku ja toukokuussa saanee ensimmäiset kaposet varret. Nehän ne ovat parhaita. Alkuja näkyi muuallakin. Kultahelokki leviää hirmuisesti ja näytti olevan jo voimissaan. Syysleimusta kurkisti pieni nökö. Samoin pionissa yksi punainen piippa. Narsissit puskivat ylös vesilätäköstä. Esikoissa oli jo kukkanuput. Kiitos vaan Johannalle, jolta ne viime vuonna sain. Sain viime vuonna perennojen alkuja monilta mökkikavereiltanikin. Lämmin kiitos heille. Aloitin kaksi vuotta sitten tilanteesta, jossa tontilla oli yksi pioni, kurtturuusu ja kasa rikkaruohoja sekä kuolleita rankoja. Ekana kesänä aloittelin perennoilla, joita löytyi äidin puutarhasta ja muutamilla ostetuilla. Viime kesänä sain varmaan 15 eri lajiketta ihanilta ihmisiltä ja ostin toisen moisen puutarhamyymälöistä, joten tänä vuonna pitäisi kukkivien lajikirjo olla jo paljon monimuotoisempi. Olen yrittänyt valita myös sellaisia lajeja, jotka vetäisivät hyönteisiä puoleensa. Ainakin kultahelokissa kuhisi viimekesänä pörriäisiä, kuvasin niitä videollekin.

20180407_115449

Rapari, niinkuin mamma aina sanoi.

20180407_115851

Esikon kukat aukeaa kohta keltapinkkeinä. Ihanaa!

Nyt pidän peukut ja varpaat pystyssä, että lajikkeet ovat selvinneet talvesta. Laitan sitten mielelläni hyvän kiertämään ja annan alkuja eteenpäin jos joku haluaa. Viereisellä siirtolapuutarha-alueella on mielestäni tosi hyvä idea: kasvien kierrätyslava, johon mökkiläiset voivat tuoda alkuja multaan odottelemaan uutta innokasta puutarhuria. Semmoista olen ehdottanut meillekin. Saa nähdä toteutuuko.

20180407_120030

Mitäköhän tässä kasvoi viime vuonna? Perustin blogin mm. puutarhapäiväkirjakseni, mutta ei tämä nyt ihan vielä toimi niinkuin pitäisi.

20180407_123526

Vatsa täynnä korvapuustia ja pupun papanoita alkaa ramasemaan pelottavassa autossakin.

Aurinkoista lauantaita!
Toivoo, Laura eli Javis

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s