Kevään merkit

Sain jo hyvän aikaa sitten haasteen Puutarhurin Maja -blogin Minnalta kirjoittaa kevään merkeistä. En kuitenkaan ole saanut tekstiä aikaan vaikka se on mielessäni pyörinytkin ja nyt päätin ottaa itseäni niskasta kiinni. Ensimmäisenä päivänä maaliskuuta ja kevättä.

Merkki 1. Orastava innostus viljelyyn
Ihan ensimmäinen merkki uuden kevään lähestymisestä on minulla innostuksen palaaminen puutarhajuttuihin. Kaksi kesää siirtolapuutarhaa viljeltyäni olen molempina syksyinä ollut jo aivan kyllästynyt koko aiheeseen ja ollut onnellinen talven tulosta. Siitä ettei tarvitse miettiä koko asiaa. Siinä Joulun paikkeilla viimeistään alkaa innostus palaamaan ja mieli ryhtyy jo pohtimaan tulevaa viljelykautta. Tänä talvena taisin laittaa siementilauksen eteenpäin Joulu- tai Tapaninpäivänä.

Merkki 2. Taimien esikasvatus
Seurailen facebookissa monia ryhmiä jopa liiallisuuksiin asti. Puutarha ja piha -ryhmässä on meneillään kova keijunmekko villitys ja tämä mania iski minuunkin. Keijunmekko on hidas kasvamaan, joten sen kanssa pitää aloittaa jo tammikussa. Koikeilin myös orvokkeja itsekerätyistä siemenistä, vesimelonia, paprikaa ja kärhöjä. Orvokit kasvavat hyvin, muista ei ole juuri kerrottavaa. Vesimelonin siemen kyllä iti hienosti, mutta sirkkalehdet eivät jaksaneet työntää siemenkotaa auki ja jäivät jumiin sinne sisään. Ennenkun havahduin ensiapuun oli jo lian myöhäistä. Niitä kuuluisia oppirahoja.

20180301_103358

Orvokin siemenet on kerätty sinivalkoisista ja sinikeltaisista kasveista. Minkäköhän värisiä näistä tulee?

Helmikuussa laitoin tomaatin, kasvihuonekurkun ja paprikan siemeniä multiin. Ne itivät nopsasti ja erittäin hyvällä prosentilla. Nyt näyttäisikin olevan tulossa 20 tomaatin taimea ja neljä kurkun. Oh lord! Suippopaprikan siemenet on kerätty kaupan paprikoista ja tomaateista suurin osa on viime syksynä raakileina sisään kerätyistä omista kirsikkatomaateista. Ne itivät hurjan hyvin, mutta ovat vielä kysymysmerkki. Emot olivat F1-hybridejä ja niiden jälkeläisistä ei välttämättä tule samanlaisia. Satuin kuitenkin lukemaan salaliittoteoriasta, että moniin siemenpusseihin lätkäistäisiin F1 merkki ihan syyttä suotta, jotta tavikset ostaisivat uudet siemenet joka vuosi. Ne ovat kuitenkin suht kalliita, neljä yhtään erikoisempaa siementä maksaa helposti 5-10 euroa. Sen verran Sherlock Holmesin verta virtaa suonissani, että pitihän tätä kokeilla. Raporttia tulee sitten kasvukauden edetessä.

20180301_103327

Keijunmekot (vas.alakulma) ovat edelleen pieniä vaikka ovat kasvaneet lähes kuukauden muita pidempään. Isolehtisimmät ovat kasvihuonekurkkuja ja muut tomaatteja.

 

Merkki 3. Lintujen laulu

Oi, lintujen laulua olen oppinut kuuntelemaan vasta viime vuosina. Nuorempana kuljin laput silmillä ja korvilla huomaamatta lintuja tahi kevään ensimmäisiä pulleita silmuja puissa. Kenties se oli kiinnostuksen puutetta tai sitten vaan joku ikäkysymys. Mutta nykyisellään lintujen laulu on suuri ilo. Sekun alkaa jo niin aikaisin. Lauluun havahtuu selkeimmin aamuisin kun käydään Dinon kanssa aamukävelyllä. Pakkastakin on vielä, mutta linnut kertovat kevään tulosta. Viime viikolla kävin mökillä ja ilokseni huomasin talitintin orapihlaja-aidassani. Miten kaunis lintu sekin on!

Merkki 4. Narsissit ja pääsiäiskoristeet

Rakastan keltaista väriä ja keltaisia kukkia. Siksi narsissit, tulppaanit ja kaikki keltaiset pääsiäiskoristeet ovat mieleeni. Erityisesti keväisin talven harmauden jälkeen keltainen on niin raikas ja piristävä väri. Viime keväänä askartelin narsissipurkin suojaksi vessapaperista ja sokeriliemestä munan. Ohje siihen löytyy osoitteesta http://www.thelittlevillage.fi/2017/03/jattimuna-vessapaperista-ja-sokerista.html?m=1
Oli helppo ja mukava tehdä, joten eikun kokeilemaan!

Narsissimuna-1

Kuva Little Village -blogista kuten ohjekin.

 

Tämmöisiä kevään merkkejä minulla. Nautitaan lisääntyneestä valosta ja seuraillaan kevään etenemistä kunhan ensin nuo pakkaset lauhtuisivat.

Hyvää maaliskuuta, toivoo Javis

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s