DIY: Turbaanipipo T-paidasta

20170824_121240

Tutut tietävät, että olen innokas tuunaaja ja käsitöiden ystävä. Sainkin jo toiveen, että kirjoita jostain helpoista käsitöistä. No sehän sopii minulle! Lähestyvä syksy inspiroi minut pipon tekoon kun illat alkaa olemaan jo niin viileitä, että kaipaan päähinettä. Villapipot on aivan liian paksuja, mutta trikoosta ompelee helposti itsekin pipon.

Vanhasta uuden tekeminen lämmittää mieltäni eritoten ja siksipä paljon käytetty t-paitani ansaitsi saada vielä mahdollisuuden jatkaa elämäänsä. Haluan jakaa ohjeet melko yksityiskohtaisena ja työvaiheet kuvattuna, koska silloin tästä on eniten hyötyä muille tuunaajille. Seuraan itse monia blogeja ja kiinnostavimpia on juuri ne missä on hyvät ohjeet. Tällä samalla ohjeella voit tehdä kolme erilaista myssyä. Joten tästä se lähtee:

Mittaa t-paidan etukappaleen leveys ja varmista, että se on vähintään pääsi ympäryksen mittainen. Tähän vaaditaan joko miesten paita tai sitten löysää mallia oleva naisten paita. Minun pää on 58cm ja etukappale oli noin sentin lyhyempi. Trikoo kuitenkin joustaa leveyssuuntaan niin päähän mallattaessa se riitti kuitenkin hyvin pään ympäri. Taita t-paita niin, että sivusamat on päällekäin ja aseta suurehko ruokalautanen kuten kuvassa. En suosittele käyttämään materiaalia ihan kainalosta asti, koska kangas on usein hapertunut ja saattaa ilmetä hajuhaittoja. Sitten leikataan sivusaumat ja tuota lautasen yläreunaa mukaillen, mutta ei etukappaleen keskeltä (kuvassa oikea reuna).

20170824_125343

Dino toimii assistenttina.

Leikattuasi kappaleen irti siirrä lautanen alareunaan ja leikkaa siitäkin kaareva. Käännä oikeat puolet vastakkain. Sitten päästään ompelemaan. Minulla ei ole käytössä saumuria, joten ompelen trikoot yleensä aina siksakilla niin, että tikin leveys on 2 mm ja pituus 1 mm. Tämäkin ommel joustaa riittävästi ja näyttää kuitenkin riittävän siistiltä. Ompele avonaiset sivut yhteen niin, että jätät saumaan kaksi aukkoa yksi kummankin reunan ”otsalle”. Toisen noin 1 cm leveän, johon tulee turbaanin tamppi ja toisen noin 5 cm, josta ompelus käännetään. Ompelusauma tulee myssyn etupuolelle, koska se peittyy turbaanin tampilla. Mikäli haluat tavallisen pipon etkä turbaania, jätä pienempi aukko tekemättä.

20170824_130739

Jätä aukko tuohon sormieni osoittamaan kohtaan ja toinen aukko samaan kohtaan toisessa päässä (ei näy kuvassa).

Seuraavaksi leikataan v-aukot päälaelle ja ommellaan ne kiinni niin, että päälaelle muodostuu rasti saumoista. Tämän vaiheen jälkeen tavallinen pipo onkin enää kääntämistä ja kääntöaukon umpeen ompelemista vailla. Turbaania varten jatketaan vielä.

20170824_141234

Leikkaa v-aukot molempiin päihin.

20170824_141545

20170824_144315

Peruspipo on valmis.

Turbaani:

Käännetään myssy ympäri ja valmistetaan tamppi. Tampista kannattaa leikata vähän turhan pitkä, koska se helpottaa kiinni ompelua sopivaan mittaan. Hyvä tulee esimerkiksi noin 9 cm leveällä ja 16 cm pitkällä suorakaiteella. Se taitetaan pitkittäin puoliksi, ommellaan avonainen pitkäsivu yhteen ja käännetään. Harsitaan pipon etusaumaan löyhästi käsin lanka, jota kiristämällä sen saa rypyttymään kauniisti. Käytä kaksinkertaista lankaa ja solmi kunnolla. Pujota tamppi aukoista niin, että tampin saumapuoli jää päälle, kiristä sopivaksi, ompele ja leikkaa ylimääräiset päät pois.

20170824_151808

20170824_230910

Käännä tamppi vielä ympäri niin, että saumat tulevat sisäpuolelle. Nyt turbaani on tämännäköinen:

20170824_154459

Halutessasi voit tehdä vielä rusetin ja päättää sen koon ihan oman maun mukaan. Minä tykkään pienehköistä ruseteista ja tein suorakaiteen noin 9×12 cm. Se pujotetaan tampin läpi ja lopputulos näyttää tältä.

20170824_154206

Tässäpä tämä, mitäköhän vielä unohdin?! Voit ommella turbaanin kääntöaukon pienemmäksi pipon sisältä mikäli haluat. Itse en kokenut sitä tarpeelliseksi. Turbaanista tuli tosi kiva ja se pääsikin heti käyttöön tuuliseen säähän.

Rusetilla vai ilman, pohtii Javis

20170824_154501

 

4 kommenttia artikkeliin ”DIY: Turbaanipipo T-paidasta

  1. Hei! Olipa ihana ohje tämä. Etsin netistä noin yleisesti turbaanipipoja -hattuja ja tämä blogi tuli haun tuloksena. Arvostan tällaista itsetekemistä ja kekseliäisyyttä. Nätti pipo ja nätin värinen näissä kuvissa!

    Tykkää

  2. Hei ja kiitos kivasta ohjeesta! Sytostaattihoidot alkoivat ja tukka lähti. Tämähän ei ole varsinaisesti miksikään sytomyssyksi tarkoitettu, mutta palvelee tarpeitani todella hyvin. Ohje oli niin selkeä, että tällainen toistaitoisempikin ompelija onnistui. Linkitin sivun omaan blogiini, jos kohtalotoveritkin haluavat kivan päähineen ja ehkä puuhastelua sairauslomapäiviin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s