Painavampaa kesälukemista

Lukeminen on ihana harrastus. Se kulkee sykleissä ja ajoittain sitä lukee ihan tolkuttomasti kirjan toisensa perään. Televisio jää katsomatta ja kaikki vapaa kuluu nenä kirjassa. Vastapainoksi dekkareille ja hölynpölyromaaneille kaipaan usein, jotain sellaista mikä koskettaa. Jonka anti on muutakin kuin leppoisasti vietetty vapaa hetki. Jotain sellaista mistä voi peilata omaa elämäänsä ja toisaalta myös avata silmänsä muulle maailmalle.

Meillä on J:n kanssa hyvin erilainen maku kirjojen suhteen, mutta usein hän myös yllättää positiivisesti. J:tä ei kiinnosta tipan tippaa Anitan ja Roberton lomaromanssi Rivieralla vaan hänen suosittelemat kirjat on sellaisia, joita itse en todennäköisesti ikinä löytäisi. Okei, sissien selviytymisopas ei meikäläistä inspiroinu vaikka siinä hyviä vinkkejä autiosaarta varten olikin. Viime aikoina on pinnalla ollut Pohjois-Korea. Aihetta käsitteleviä kirjoja on meillä nyt neljä, joista olen ehtinyt lukea kolme. Näistä jokainen kertoo Pohjois-Koreasta eri näkökulmasta.

20170803_140133

20170803_140308

Ehdottomasti vaikuttavin oli Leiri 14 Pako Pohjois-Koreasta. Kirja kertoo vankileirillä syntyneestä Shinistä, joka elää täysin vääristyneessä maailmassa ilman rakkautta tai perhettä. Ja täysin tietämättömänä elämästä piikkilankojen ulkopuolella. Shin pakenee vankileirin julmuuksia 23-vuotiaana. Kirjan lukemisesta ei tule hyvä mieli, mutta se on ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Toinen kirja on Pohjois-Korea – Yhdeksän vuoden pakomatka helvetistä. Se kertoo tytöstä, jonka sukulaiset yksitellen kuolevat nälkään ja joka on nälkäkuoleman uhalla pakotettu yrittämään pakoa. Kirjassa kerrotaan ”tavallisen” pohkois-korealaisen elämästä ja avataan hyvin myös lähihistoriaa. Pohjois-Korean olot ja eritoten nälänhätä ovat pahentuneet 90-luvun alun jälkeen.

Kolmas kirja on Diktaattorin keittiömestari. Japanilainen sushi-kokki päätyy Kim Jong-Ilin kokiksi. Luettuaan nuo kaksi edellistä kirjaa ei voi kuin inhoten lukea tätä opusta siitä miten eliitti nauttii yltäkylläisyydestä. Mitään ei puutu ja kaikki on mahdollista. Ajetaan mersuilla, vesiskoottereille, prätkillä. Syödään harvinaisia ruokia, joita lähetetään ympäri maailmaa. Juodaan viskiä lasitolkulla kunnes oksennetaan. Siis niin sairasta hedonismia, että yököttää. Ja täysin välinpitämättömänä oman kansan ahdingosta.

Kolme eri kertomusta. Vankileiri, tavis ja diktaattori. Jos sinun pitäisi valita yksi niin valitse Leiri 14. Kiinnostukseni Koreaa kohtaan on kasvanut kirjojen myötä kovasti ja joskus olisi hienoa päästä kimchiä maistamaan paikan päälle. Etelä-Koreaan luonnollisestikin. Jotain askelia on tämän unelman toteuttamiseksi otettukin, mutta niistä sitten enemmän mikäli toteutuvat.

Lukuintoa, Javis

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s