DIY Altakastelulaatikko tomaateille

Tämä nikkarointiprojekti on toteutettu jo toukokuussa, mutta halusin testata toimivuuden käytännössä ennen kuin pidän meteliä siitä. Minulla oli halu viljellä kasvihuoneessa tomaattia ja kurkkua, mutta en halunnut olla naimisissa niiden jokapäiväisen kastelutarpeen kanssa. Tähän piti löytää ratkaisu ja projektin innoittajana on toiminut Biolanin altakastelulaatikot, jotka ovat periatteeltaan hyvin yksinkertaisia ja siihen nähden melko hintavia. Toiminta perustuu kapillaari-ilmiöön ja siihen, että kasvien juuret hakeutuvat aina kohti vettä. Laatikon pohjana on siis allas, joka toimii vesisäiliönä. Päällä on levy, jonka ylle multasäkki laitetaan. Multasäkin ja levyn läpi viedään putket, jotka täytetään mullalla ja joiden alaosassa on aukot veden imetymistä varten. Ja vielä pitää laittaa joku tötterö, josta voidaan täyttää vesi säiliöön. Hyvin yksinkertaista! Kyllähän mä tommosen osaan tehdä itekin. Osaanhan?

Kas, äitin ja iskän varastosta löytyi kaksi käyttämättä lojuvaa laatikkoa. En tiedä mitä nämä ovat nimeltään, mutta löytyy ihan jokaisesta rautakaupasta. Luvan kanssa sain ottaa ne hyötykäyttöön ja äiti ilahtui kun taas tuli varastoon tilaa! Jonka voi sitten täyttää jollain muulla..

20170528_151423

Seuraava vaihe oli sahata päälle sopivan kokoiset levyt vesivanerista ja tehdä niihin pyöreät reiät putkien virkaa toimittavia limpparipulloja varten. Ajattelin, että koska suoraa sahatessani tulee usein mutkaa niin mun täytyy olla tosi hyvä pyöreän muodon sahaaja. Ei muuta kun pistosaha laulamaan ja juu-u, aukot tuli. Liian suuret ja ei ihan pyöreät, mutta ajaa asiansa. Huomaa myös päätyyn tekemäni täyttoaukko.

20170528_151451

Sitten oli enää vuorossa 1,5 litran limpparipullojen leikkely. Pohja pois, kaula lyhennetään ja alas tehdään kaksi aukkoa vastakkaisille puolille, kas näin:

20170528_151523

Nyt on kaikki osat kasassa ja edessä vaikein osio eli sen painavan multapussin äheltäminen paikalleen ja putkien täyttö mullalla. Limppapullo ei ole paras putkivaihtoehto, koska nykypullot on niin pehmeää muovia, että sai varoa putken suiden painumista lysyyn. Tein multasäkin päälle ensin aukon ja lapion siitä keskeltä multaa ämpäriin. Sitten säkki paikalleen ja kädellä tunnustelin oikean paikan säkin pohjassa, mihin leikkasin mattoveitsellä aukon putkelle. Sitten vaan putket täyteen multaa ja ämpärissä olevat mullat takaisin säkkiin. Istutin kuhunkin 50 litran säkkiin kaksi tomaattia ja yhden kurkun taimen. Ja näin sievä siitä tuli.

20170530_200939

Säkkejä täytyy kastella myös ylhäältä päin ensimmäiset pari viikkoa, jotta taimet ehtivät kasvattaa juurensa kohti putkessa olevaa kosteaa multaa. Ja vettä siis laitetaan heti myös alasäiliöön, jotta juuret kasvavat oikeaan suuntaan. Sen jälkeen riittäää kun huolehtii, että altaassa on aina vettä ja mielummin runsaammin kuin vaan parin sentin kerros. Tällöin myös vedenpaine edesauttaa veden siirtymistä putkissa olevaan multaan. Itseltäni on kahdesti päässyt kuitenkin vesi loppumaan ja silloin olen kastellut nuupahtaneita taimia reilusti myös yläpuolelta. Tämä viritys oikeasti toimii hyvin ja kasvit ovat lähteneet hienoon kasvuun. Satoakin on tomaatista jo tullut. Erityisen ihanteellinen ratkaisu tämä on esimerkiksi sellaiselle viljelijälle joka käy mökillä vain viikonloppuisin.

Jälkikäteen huomasin, että joku oli tehnyt ihan samanlaisen käyttäen sängynaluslaatikkoa kansineen päivineen. Se on varmasti helpompi työstää ilman pistosahaakin ja läpinäkyvässä muovissa on se etu, että veden määrän näkee yhdellä vilkaisulla. Sitä pohdin, että kestääkö tämmönen laatikko hyvin multasäkin painon. Mene ja tiedä, ehkä kokeilen ensi vuonna. Tässä viljelykset 1,5 kuukautta istutuksen jälkeen. Oikealla näkyy myös letku, jota pitkin veden täyttäminen onnistuu mukavasti.

20170720_150108

Nikkarointi-intoa toivottaa, Javis

2 kommenttia artikkeliin ”DIY Altakastelulaatikko tomaateille

  1. Paluuviite: Kukkasipulien istutus | Javis

  2. Paluuviite: Askeleitani kohti omavaraisuutta: Suunnitelmat | Laura eli Javis

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s